TN Esports 2021: el futbol supera el 60%

2 minuts de lectura
Publiquem un nou informe de l’Observatori Crític dels Mitjans esportius.

TN Esports 2021: un 12,32% per a les dones esportistes / TN Esports: l’anàlisi de la Fosbury

El futbol té una quota de pantalla del 61,44% al TN Esports

Més de sis minuts de cada deu al TN Esports van destinats al futbol, un esport que pràcticament arriba als 500 minuts de presència en pantalla en els 100 TN Esports analitzats. El següent esport més rellevant al TN Esports és el bàsquet, que omple el 8,68% del temps. No hi ha cap més esport que superi el llindar del 5% i és el motociclisme la disciplina que completa el podi (3,98%), seguit del tennis (3,40%), les curses de muntanya (2,21%), el ciclisme (1,89%) i l’handbol (1,84%). També superen l’1% esports com l’hoquei patins (1,73%), la fórmula 1 (1,67%), el rugby (1,40%), el golf (1,08%) i el trial (1,06%). Per agrupació d’esports, cal destacar que les modalitats de motor s’enduen el 8,5% del total del temps emès.

El 2016 el futbol tenia una quota de pantalla del 68,27%.

El 100% de TN Esports 2021 fan referència al futbol

En tots els blocs hi ha hagut informació sobre futbol, l’únic esport amb una continuïtat absoluta al TN Esports. Cal dir que en un dels blocs emesos el futbol masculí no va tenir cap menció, un fet insòlit fins ara en tots els informes fets per la Fosbury sobre aquest espai informatiu. El següent esport amb més presències és el bàsquet (apareix en el 61% dels TN Esports). El motociclisme ho fa en 32 ocasions, el tennis en 26, la fórmula 1 en 22 i el ciclisme i l’handbol en 20. Cal dir que la informació sobre els Jocs de Tòquio apareix en 22 ocasions, atès que durant el període analitzat es van celebrar els Jocs Paralímpics.

El 2016 el futbol també va tenir presència al 100% dels TN Esports.

El 88% dels TN Esports 2021 han comptat amb el futbol com a notícia d’obertura

Malgrat que en el període analitzat hi ha dues aturades de la primera divisió masculina de futbol pels partits de seleccions, el futbol té un pes jeràrquic molt rellevant als telenotícies de TV3. De fet, la majoria de notícies d’obertura alternatives al futbol apareixen en els caps de setmana sense lliga o en un altre cap de setmana en què se suspen el partit del Barça, que realment és el pal de paller del TN Esports: en el 69% dels casos la primera notícia és sobre el Barça (futbol masculí).

Els altres esports que han anat en portada són el bàsquet (en cinc ocasions, un dia amb la retirada de Pau Gasol i en quatre ocasions més amb notícies menys rellevants en dies sense Barça), el tennis (la prèvia de la final de l’US Open en què Djokovic podia fer història), l’hoquei patins (amb la final de la lliga catalana en joc), l’automobilisme (amb el triomf d’Àlex Palou a l’Indycar), el trial (en dues ocasions consecutives, coincidint amb els títols mundials de Laia Sanz i Toni Bou), el rugby (amb els Dragons Catalans a la final de Wembley) i el patinatge artístic (amb la victòria al mundial del CPA Olot).

A diferència de la resta d’esports, que sovint necessiten un gran èxit, un títol en joc o un moment històric, el futbol compta amb una gran majoria d’obertures en un període inicial de la temporada, sense cap títol en disputa i sovint combinant prèvies i resums de partits amb espai per al mercat de fitxatges, les tribulacions del FC Barcelona o entrenaments i convocatòries.

El 2016 el futbol va obrir el TN Esports en el 87% dels casos.