El World Padel Tour 2021 destina un milió d’euros menys a les jugadores

3 minuts de lectura
Aquesta setmana es disputa el campionat d’Espanya de Pàdel a Madrid enmig d’un boicot massiu al quadre femení.

Que l’esport és un mirall de la desigualtat de gènere present a la societat és evident. Hi ha casos comptats de bones pràctiques a l’elit que fomentin l’equilibri salarial, els mateixos premis econòmics o una projecció mediàtica i condicions materials equiparables per a esportistes d’un i altre gènere. És, per exemple, la situació que es viu en un Grand Slam de tennis, en què jugadores i jugadors aspiren als mateixos premis en els quadres individuals del torneig. En un esport d’impacte similar en categoria femenina i masculina com el pàdel també hi ha algunes iniciatives d’equilibri com el campionat d’Espanya que se celebra aquesta setmana lluny de la desigualtat present al World Padel Tour.

La Federació Espanyola de Pàdel ha optat per fer un tractament equitatiu de la competició femenina i masculina, amb premis de 30.000 euros per a cadascun dels quadres, el repartiment equitatiu de les pistes principals de la seu, del temps de retransmissió i de la cobertura informativa. A priori, un plantejament impecable. La Federació, però, ha optat per contractar una empresa (Urban Event) per organitzar l’esdeveniment i aquesta ha decidit oferir recompenses econòmiques a alguns dels millors jugadors de l’estat per participar-hi, amb l’objectiu de comptar amb les grans estrelles, apujar el nivell del torneig i millorar-ne l’impacte als mitjans. Una pràctica habitual poc raonable que ha vingut acompanyada d’una pífia monumental en clau d’igualtat de gènere: només s’ha ofert la recompensa de 5.000 euros als homes.

Fa uns dies les jugadores es van assabentar d’aquest fet i la majoria d’elles, liderades per les grans estrelles del torneig com Lucía Sainz o Gemma Triay (de fet, totes les professionals), han decidit fer boicot al torneig de forma immediata. Denuncien un tracte injust i la seva acció contundent ha tingut un ampli ressò mediàtic, ha provocat la dimissió del responsable d’Urban Event i un parell de comunicats de la Federació Espanyola de Pàdel lamentant la situació viscuda. Sigui com sigui, el boicot es manté i el torneig ja ha començat des dels setzens de final en categoria masculina però només comptarà amb set parelles en la femenina, una de les quals està classificada directament a les semifinals després de refer el sorteig del quadre.

La desigualtat més bèstia es viu al World Padel Tour

El boicot de les jugadores ha sigut efectiu com a denúncia d’una situació injusta i hauria de servir com a punt de partida per capgirar la realitat que viu el màxim circuit internacional d’aquest esport, el World Padel Tour.

En totes les categories del circuit (Master, Open, Challenger o fins i tot la Copa dels Mestres final) els premis són diferents per a homes i dones. Per exemple, aquest 2021, en un Master com el que se celebra cada any a Barcelona, els premis estipulats superen els 10.000 euros per jugador que triomfa i no arriben als 4.000 euros per a les jugadores que alcen el trofeu. En un Open com el de Menorca, el diferencial passa dels més de 9.000 euros en categoria masculina als menys de 3.500 en la femenina. Si es vol mirar des d’una altra perspectiva, es podria dir que l’organització s’estalvia més de 65.000 euros en cada torneig Master femení si prenem com a referència vàlida els premis del circuit masculí. Al llarg d’una temporada normal, la diferència econòmica acumulada en premis supera el milió d’euros.

Un circuit subvencionat des de les institucions públiques

El World Padel Tour és un circuit internacional organitzat per una empresa barcelonina (Setpoint Events) que, com és habitual en aquests casos, arriba a acords amb institucions públiques per tal de tirar endavant els seus esdeveniments. És el cas de l’Ajuntament de Barcelona, que destina 390.000 euros a través de l’Institut Barcelona Esports a Setpoint Events per a l’organització del Master a la capital catalana per al període 2020-2022, o una adjudicació d’import equivalent a càrrec del Patronat de la Fundació Foment del Turisme de Menorca per portar el circuit a l’illa també entre 2020 i 2022. Més enllà d’algun contracte menor (18.000 euros el 2019) amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Alacant destina 116.000 euros per a dues edicions del torneig i hi ha acords similars a Marbella, Màlaga, Múrcia o Vigo, altres seus de la competició.

Setpoint Events és una filial del grup Damm i compta amb Demetrio Carceller com a president del seu consell d’administració. Damm, de fet, exerceix de soci principal del World Padel Tour, una competició que aprofita com a plataforma per difondre la seva marca. El circuit compta amb Cupra, Adeslas, El Corte Inglés i Lacoste com a patrocinadors principals.