Catalunya: radiografia d’esportistes olímpics a Tòquio

10 minuts de lectura
Els Jocs Olímpics comencen aquest divendres de forma oficial i Catalunya torna a tenir un pes protagonista rellevant a la cita més esperada de l’estiu.

Un cop més Catalunya comença uns Jocs Olímpics amb una extensa llista d’esportistes inscrits gràcies, principalment, al pes específic en esports d’equip com el waterpolo, l’hoquei herba o l’handbol. Més enllà d’això, hi ha un bon grapat d’opcions de medalla o diploma en esports individuals, així que aquesta radiografia és prou extensa i diversa. Si algú necessita més informació, la pot trobar a la web que farà un seguiment específic de les competicions amb presència catalana als Jocs: www.catalansatoquio.cat.

Waterpolo

Les dues seleccions espanyoles de waterpolo arriben a Tòquio amb arguments suficients per enfilar-se al podi final de la competició. L’equip femení entrenat per Miki Oca tindrà dotze jugadores catalanes (la tretzena, Pili Peña, fa molts anys que juga aquí) disposades a plantar cara als EUA i sumar una nova medalla internacional. Les jugadores catalanes són Laura Ester, Maica García, Marta Bach, Judith Forca, Paula Leitón, Bea Ortiz, Roser Tarragó, Anni Espar, Clara Espar, Irene González, Elena Sánchez i Elena Ruiz, la gran novetat de l’equip en una aposta de present i especialment de futur des de les files del CN Rubí.

En categoria masculina Dani López Pinedo tornarà a ser clau a la porteria per intentar decidir els previsibles partits ajustats que la selecció espanyola haurà de disputar a Tòquio. Més enllà de l’icona de l’Atlètic Barceloneta, la selecció espanyola també compta amb Blai Mallarach, Roger Tahull, Marc Larumbe, Bernat Sanahuja, Álvaro Granados i el jove porter Unai Aguirre, format al CN Barcelona i que l’any vinent canviarà de club al barri marítim per excel·lència de Barcelona. A més, a tots ells cal sumar-hi el veterà Xavi Garcia, que un cop més lluitarà per l’or olímpic a les files de la selecció de Croàcia.

Hoquei Herba

Un altre esport d’equip en què Catalunya té una destacada presència al Japó a través de la selecció espanyola és l’hoquei herba, l’esport de Terrassa, que especialment en categoria masculina compta amb una columna vertebral sorgida al nostre país. La selecció té jugadors com David Alegre, Quico Cortés i Roc Oliva, que volen completar un campionat rodó i reviure la medalla olímpica assolida el 2008 a Pequín. També compta amb veterans de luxe com Pau Quemada o Xavi Lleonart, així com una bona pila de jugadors disposats a ser protagonistes: Vicenç Ruiz, Marc Boltó, Miki Delàs, Josep Romeu, Llorenç Piera i Marc Sallés. A més, Marc Recasens i Albert Beltrán han viatjat com a reserves.

En categoria femenina la presència catalana és més reduïda i la selecció espanyola compta amb Georgina Oliva, Berta Bonastre, Carlota Petchamé, Júlia Pons i Clara Ycart. La rubinenca Xantal Giné ha viatjat com a suplent. Reviure l’èxit de Barcelona 1992 sembla fora de l’abast de l’equip, però Oliva i companyia no es volen conformar amb un diploma i volen ser protagonistes de la lluita pel podi.

Handbol

Sense perdre el fil dels esports d’equip, els esportistes catalans també tenen un pes rellevant a la selecció espanyola masculina d’handbol. L’equip que ha viatjat a Tòquio, amb l’absència destacada de Joan Cañellas per lesió, inclou la presència de Viran Morros, Ferran Solé, Aleix Gómez, Adrià Figueras, Antonio García i Valero Rivera, a banda d’un Gonzalo Pérez de Vargas que ja fa molts anys que està establert a Catalunya. En categoria femenina, però, només la jugadora Eli Cesáreo forma part de la llista final després que Kaba Gassama i Ivet Mussons caiguessin de la convocatòria. La pivot formada a Sant Vicenç dels Horts i els integrants de l’equip masculí tenen opcions de lluitar per les medalles a Tòquio, en un torneig en què hi ha equips molt igualats i no és gens fàcil fer un pronòstic encertat.

Natació

Ja fa temps que la natació catalana porta nom de dona i a Tòquio no serà una excepció. Mireia Belmonte és una de les cares més conegudes de l’esport català i tothom té en el record el seu or a Rio 2016 (acompanyat d’un bronze). Malauradament, però, la badalonina arriba als Jocs després d’un cicle marcat per les lesions i els problemes físics. Ho tindrà molt complicat a Tòquio per competir entre les millors. Més enllà de Belmonte, Jessica Vall i Marina Garcia seran les dues opcions en braça, amb opcions per a les dues d’accedir a les semifinals i somiar amb una final olímpica. De la seva banda, Àfrica Zamorano torna als Jocs amb els 200 esquena amb l’objectiu de fer marca personal.

Rem

El cicle olímpic d’Aina Cid la converteix en un dels noms a seguir a Tòquio. La remera d’Amposta aspira a medalla a Tòquio al costat de Virgínia Díaz, si bé un diploma olímpic també ha de ser entès com un bon resultat en el dos sense timoner. Catalunya també comptarà amb Manel Balastegui en aquest esport, en el doble scull lleuger, que encara té camí per recórrer per poder pensar en la lluita per les medalles.

Bàsquet

Amb opcions clares de medalla tant en categoria femenina com en la masculina, les seleccions espanyoles de bàsquet parteixen entre les favorites al podi de Tòquio. Tots dos equips compten amb tres catalans a les seves files que sens dubte són referències i de qui dependrà bona part de l’èxit final al Japó. Laia Palau, Queralt Casas i Sílvia Domínguez conformen un trio exterior brillant a l’equip que entrena el també català Lucas Mondelo. D’altra banda, els germans Pau i Marc Gasol i l’MVP dels darrers mundials Ricky Rubio hauran d’excel·lir des de la seva veterania per tornar a penjar-se una nova medalla als Jocs. Per a Pau Gasol i Laia Palau, sens dubte, aquests Jocs són un objectiu molt preuat en el tram final de la seva carrera esportiva.

Vela

Després d’uns anys de transició, la vela catalana torna a la càrrega a Tòquio amb dos clars candidats a medalla. Jordi Xammar i Sílvia Mas han tastat el podi dels campionats del món dels darrers anys en 470 amb assiduïtat al costat de Nico Rodríguez i Patricia Cantero. Tots dos somien amb l’or olímpic, però sigui com sigui tenen una medalla al seu abast. Sense tantes opcions d’èxit el regatista del CN El Balís Florian Trittel també buscarà una posició d’honor en Nacra 17 al costat de Tara Pachecho. A més, Cristina Pujol debuta com a olímpica en Làser Radial sense cap mena de pressió pels resultats i amb ganes d’apropar-se al diploma olímpic.

Hípica

Passen els anys, passen els Jocs i Beatriz Ferrer-Salat sempre hi és. L’amazona barcelonina va pujar al podi olímpic d’Atenes 2004 en doma clàssica i continua sent una peça clau de l’equip olímpic espanyol. A Tòquio disputa els Jocs després de deixar enrere la lesió soferta el 2020. La seva experiència la pot conduir a lluitar per les primeres posicions una vegada més.

Tennis

Tot i les renúncies en categoria masculina, hi haurà dues tennistes catalanes a Tòquio i totes dues estan cridades a fer-hi un bon paper. Garbiñe Muguruza ja sabem que quan enganxa un torneig bo es pot plantar amb facilitat a la final d’un gran esdeveniment. Irregular en les darreres setmanes, la seva actuació és una incògnita malgrat ser Top 10 actual. La sensació de la temporada és Paula Badosa, que ha passat del 70è lloc del rànquing WTA al top 30 en pocs mesos i que té tota l’ambició del món per intentar donar la sorpresa i colar-se a la lluita per les medalles.

Piragüisme en aigües tranquil·les

El lleidatà afincat a Gijón Saül Craviotto es manté a l’elit un cop més i formarà part del potent K4-500 de la selecció espanyola amb números de repetir presència al podi olímpic. Són els seus quarts Jocs i busca la seva cinquena medalla olímpica, una fita que el catapultaria com un dels esportistes més llorejats de la història olímpica a Catalunya. També intentarà pujar al podi en solitari amb el K1-200.

Piragüisme en aigües braves

El debut als Jocs del C-1 femení ha regalat una oportunitat d’or a Núria Vilarrubla. La palista de La Seu d’Urgell té talent suficient per plantar cara a les grans favorites i si enganxa un dia bo pot pensar fins i tot en l’opció de pujar a un podi olímpic al Japó.

Gimnàstica Artística

La gimnàstica catalana tornarà a ser protagonista en uns Jocs Olímpics demostrant tenir una bona base de planter forjat a diferents punts del país (des de Salt fins a Esplugues de Llobregat). La presència dels dos equips espanyols ha obert les portes a esportistes com Marina González, Alba Petisco i Laura Bechdejú en categoria femenina i Joel Plata i Thierno Boubacar Diallo en la masculina. Cinc gimnastes que intentaran donar el millor de si en cada aparell que disputin i que difícilment podran lluir en proves individuals atesa l’elevada exigència de la competició.

Atletisme

L’atletisme català ha viscut unes setmanes frenètiques i finalment hi haurà onze esportistes al Japó en aquesta disciplina. Un dels noms que destaca clarament és el de Jesús Ángel García Bragado, que afronta els seus vuitens Jocs fent història i amb ganes de concloure els 50 km marxa de Sapporo a bon ritme. A la localitat japonesa també entrarà en competició Marta Galimany en marató, en un debut olímpic molt esperat per a la vallenca, el lleidatà Ayad Lamdassem, que arriba com a plusmarquista estatal dels 42,195 km, i la mataronina Raquel González, que intentarà endur-se un diploma olímpic als 20 km marxa.

A Tòquio moltes mirades es fixaran en el que pugui fer María Vicente en el seu debut. La jove de L’Hospitalet de Llobregat no para de millorar registres cada cop que competeix i buscarà un nou rècord de Catalunya i d’Espanya en heptatló que li permeti apropar-se a les marques de rivals més experimentades. A París 2024 ja pensarà en els resultats. Entre els atletes que també debuten als Jocs hi ha la velocista Jaël Bestué (200) i els rellevistes Bernat Erta i Sara Gallego, que forment part del 4×400 mixt espanyol.

Amb força més experiència al darrere Adel Mechaal intentarà retrobar-se amb la seva millor versió als 1.500 llisos i lluitar per ser a la final. En categoria femenina, Esther Guerrero arriba en plena forma disposada a entregar-se des de la primera sèrie per anar avançant rondes. Finalment, en llançament de martell l’esportista de Gavà Laura Redondo ha aconseguit el bitllet en el darrer moment i provarà de fer el rècord estatal a l’Estadi Olímpic de Tòquio.

BTT

Seguint l’estela oberta per Josep Anton Hermida en les quatre darreres edicions dels Jocs, Jofre Cullell ha aconseguit la plaça per disputar la prova de BTT. El de Santa Coloma de Farners ha passat de ser una promesa a aconseguir resultats de mèrit a l’elit i intentarà seguir el ritme dels millors a l’exigent circuit de Tòquio. Veurem fins on és capaç d’arribar.

Natació Artística

El retorn d’Ona Carbonell als Jocs ve marcat per la seva crítica a la gestió dels organitzadors per a les dones com ella que volen seguir alletant el seu fill i no podran fer-ho. Carbonell lidera l’equip espanyol al Japó al costat de Txell Mas, Berta Ferreras, Paula Ramírez i Iris Tió, que malgrat la seva joventut és una de les escollides per competir en duo. La jove Abril Conesa ha viatjat com a reserva en una disciplina en què Catalunya té un planter inesgotable. El podi sembla impossible, però el diploma olímpic està assegurat i l’objectiu passa per millorar els registres de Rio.

Halterofília

Des del Club d’Halterofília de Molins de Rei n’ha sorgit una de les grans perles de l’aixecament de pes català. Marcos Ruiz debuta als Jocs en una categoria que no és la seva (+109 kg), cosa que li resta opcions d’endur-se un diploma olímpic que semblava cantat en el seu pes habitual. L’objectiu a Tòquio passa per batre de nou el rècord d’Espanya.

Pentatló Modern

Després de suar de valent els darrers anys, Aleix Heredia finalment s’ha assegurat una batallada plaça olímpica i arriba a Tòquio disposat a gaudir d’una experiència única en un esport que té molt poca repercussió mediàtica més enllà dels Jocs, també a Catalunya. La seva germana Laura Heredia ha acabat com a primera suplent i només competirà en cas que hi hagi alguna lesió o algun positiu per Covid-19 a darrera hora.

Tennis de Taula

Per quarta ocasió consecutiva la mataronina Galia Dvorak participarà als Jocs Olímpics i serà una de les primeres en entrar en competició al torneig individual femení. Aspira a guanyar el seu primer partit en uns Jocs Olímpics i ho té molt complicat per avançar més enllà de les primeres rondes. L’èxit, un cop més, és ser-hi.

Golf

El jugador de golf de Moià Adri Arnaus parteix amb una situació perfecta a Tòquio. Lluny dels grans noms del circuit mundial i sense cap pressió perquè totes les mirades estan fixades en Jon Rahm, aspira a sorprendre i a completar una bona competició que l’apropi a les primeres posicions del torneig olímpic.

Triatló

La família dels Godoy serà olímpica aquest estiu! Anna Godoy s’ha guanyat finalment l’anhelada plaça i competirà en categoria individual i també en el relleu mixt, la prova en què té més opcions de lluitar amb les millors seleccions del món. Un premi gros per a una tradició de triatletes del nostre país que sempre competeixen al límit de les seves possibilitats.

Els jugadors de futbol Èric Garcia, Óscar Mingueza, Marc Cucurella, Dani Olmo i Javi Puado també són olímpics a Tòquio.