Des de fa uns quants dies els esportistes amateurs i professionals, així com tota la gent que està avesada a practicar esport en el seu temps lliure, espera amb delit l’arribada del dissabte. A partir del 2 de maig qui vulgui podrà sortir de casa cada dia per fer exercici de forma individual i sense relacionar-se amb ningú més durant una estona. Això ja ho sabíem i es manté en ferm, amb recomanacions per part del Govern de la Generalitat de Catalunya de concentrar l’activitat física a l’aire lliure a primera hora del matí (de 6 a 8h) i a darrera hora del vespre (de 19 a 21h) per mirar de no coincidir al carrer amb altres sortides com les dels infants de menys de catorze anys o de les de la gent que va a comprar. Una primera mesura benvinguda cap al desconfinament esportiu.
En qualsevol cas, la gran novetat de la roda de premsa de Pedro Sánchez és l’aposta per quatre fases que començaran el dilluns 4 de maig i en què l’esport anirà veient una progressiva recuperació d’espais sense retorn previst a la normalitat d’abans de l’inici de la pandèmia. Us les expliquem a continuació, malgrat que encara són mesures orientatives i que probablement s’aniran concretant amb més detalls a mesura que els dies vagin avançant.
Formentera començarà el desconfinament esportiu des de la fase 1 i la resta del país ho farà des de la fase zero, amb una previsió de dues setmanes com a mínim entre fase i fase. Les mesures són acumulatives a mesura que se salta de fase. Moltes d’elles generen molts dubtes a hores d’ara ja sigui per la seva aplicabilitat com per la dificultat de concretar què vol dir un “entrenament mitjà” o una activitat amb “risc de contagi baix”. Coses del desconfinament que ens espera.
Fase 0: inici 4 de maig
Esport professional i federat: Es permetran els entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats. Es podran dur a terme entrenaments bàsics en lligues professionals. Es permet l’activitat física sense contacte.
Esport no professional: Es permet l’activitat esportiva sense contacte, com córrer, patinar, anar en bicicleta o practicar surf. Obligatòriament caldrà fer l’activitat en solitari i amb protecció (mascareta en tots els esports no aquàtics i distància mínima de 2 metres amb la resta de persones).
Fase 1: sense data prevista de forma oficial
Esport professional i federat: Obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçada i amb torns per a fer ús de les instal·lacions. Entrenament mitjà en lligues professionals.
Esport no professional: Instal·lacions esportives a l’aire lliure obertes però sense públic en els casos d’esports sense contacte, com l’atletisme o el tennis. Es podran fer activitats esportives individuals amb cita prèvia en centres esportius que no requereixin contacte físic ni l’ús de vestidors.
Fase 2: sense data prevista de forma oficial (com a mínim, inicis de juny)
Esport professional i federat: Es podran fer entrenaments complets en lligues professionals. Es podran reprendre els campionats esportius professionals amb partits a porta tancada o amb límits d’aforament. Aquests campionats podran ser retransmesos. Es podran fer entrenaments bàsics en les lligues no professionals federatives.
Esport no professional: S’obriran instal·lacions esportives en espais tancats sense públic només en aquells casos que serveixin per practicar esports en què no hi hagi contacte o en què el risc de contagi sigui baix. Els espectacles i les activitats esportives a l’aire lliure es podran dur a terme amb aforament limitat en una mesura similar a l’oci i la cultura (màxim de 400 persones en actes a l’aire lliure i amb distància física garantida).
Fase 3: sense data prevista de forma oficial
Esport professional i federat: Les lligues no professionals federatives podran augmentar el ritme d’entrenaments, que encara no podran ser complets.
Esport no professional: Les limitacions d’aforament per als espectacles i activitats esportives a l’aire lliure seran menys restrictives que en la fase 2. Es permetran els espectacles i activitats esportives en espais tancats en esports sense contacte o de risc de contagi baix (com una pista de patinatge) amb públic limitat a una persona per cada 20 metres quadrats. Els partits es disputaran amb un terç d’aforament com a màxim sempre que es pugui garantir la separació de seguretat entre els espectadors i es permetrà un terç de l’aforament de gimnasos sense fer ús dels vestidors.