Com podrem fer esport a partir de dissabte?

3 minuts de lectura
Vivim instal·lats en la confusió permament de mesures i anuncis que no acaben d’aclarir del tot què es pot fer i què no es pot fer en dies de confinament.

El confinament es manté actiu però per primera vegada des de mitjans de març qui ho vulgui podrà sortir a fer esport de manera individual a partir d’aquest dissabte 2 de maig. Aquesta mesura no forma part de les fases del desconfinament esportiu que us vam explicar fa un parell de dies, però és la més rellevant per a la majoria de la població. Encara que sembli mentida, si llegim tota la informació disponible, inclòs el BOE publicat aquest divendres, és força senzill saber què es pot fer a partir d’aquest dissabte i de forma diària d’ara en endavant si així es vol.

Qui podrà fer esport a l’aire lliure?

Totes les persones de 14 anys en endavant que no tinguin símptomes de la Covid-19. Els infants i preadolescents de fins a 13 anys també poden sortir a córrer o anar en bicicleta durant la sortida infantil limitada a una hora al dia. Una persona que acompanyi els infants a donar una volta també podrà sortir a fer esport el mateix dia, de la mateixa manera que també pot anar a treballar (si s’escau) o a comprar.

Franges horàries

Probablement és el que ha quedat més clar fins ara. Hi haurà dues franges horàries per sortir a fer esport: la primera va de 6 a 10 del matí i la segona de 8 del vespre a 11 de la nit. Així doncs, entre les 10 del matí i les vuit del vespre no podreu fer esport al carrer. Si viviu en un municipi més petit de 5.000 habitants, no teniu limitacions: podeu sortir a fer esport quan vulgueu un cop al dia.

Límit de temps

Només es podrà sortir a practicar esport un cop al dia. Per tant, qui surti en la franja de 6 a 10 no ho podrà tornar a fer a la nit i viceversa. Important: no hi ha limitació de temps dins la franja horària escollida. Si algú surt a fer esport a les 6 del matí podria tornar a casa a les 10 del matí sense incomplir la normativa decretada pel govern espanyol.

Límit d’espai

Es podrà fer esport dins el terme municipal. Aquest és el límit i per tant en aquest cas no computa la limitació de distanciar-se com a màxim 1 km de casa que sí que tindrà qui surti a passejar, qui surti a passejar el gos o qui surti a fer una volta amb infants. Qui surti a passejar, reiterem, sí que té el límit d’1 km. Es podrà accedir a espais naturals i no es podrà fer ús d’instal·lacions esportives.

Desplaçament no permès

No es pot agafar un vehicle motoritzat ni el transport públic per accedir a un indret específic del mateix terme municipal per fer esport.

Activitat en solitari

No es podrà sortir a fer esport en companyia excepte en els casos de persones dependents. Caldrà mantenir una distància mínima de 2 metres amb la resta de persones i evitar espais concorreguts sempre que es pugui. Es recomana no aturar-se i que en cas que sigui necessari fer-ho la parada de l’activitat física duri el mínim temps possible. La Generalitat de Catalunya recomana que en els casos d’exercici físic d’alta intensitat la distància mínima amb la resta de persones sigui de 10 metres. En tots els casos l’esport col·lectiu no està permès. Qui surti a passejar sí que podrà sortir acompanyat per una altra persona amb qui convisqui.

Quins esports es podran dur a terme?

L’únic criteri és que sigui una activitat sense contacte amb altres persones. En la roda de premsa la mesura es va explicar amb els exemples de sortir a córrer o anar en bicicleta, però el cert és que es podrà practicar qualsevol esport mentre es faci de manera individual i sense contacte físic. Patinar, fer marxa nòrdica o qualsevol altra activitat en moviment és completament vàlid. Se sobreentén que baixar una taula de casa, plantar-la al mig del carrer i jugar a escacs contra tu mateix no estaria permès.

Cal portar mascareta?

És recomanable però no obligatori.