Cal fer esforços per ser imaginatius des de casa i albirar l’esport a l’aire lliure que tantíssimes persones han convertit en una pràctica habitual ja sigui a prop de casa o amb grans expedicions. Per no perdre perspectiva i mantenir un lligam amb l’entorn natural que anhelem us oferim a continuació una selecció d’una vintena de documentals d’esport a l’aire lliure de protagonistes vinculats al nostre país que es poden veure en obert. La majoria són curts, alguns no tenen els cànons per ser considerats com a documentals i algun d’ells és llarg. Tots valen la pena!
Mireia Miró
“Ordesa, cerrando el círculo” és la manera que va trobar Mireia Miró de completar el somni de quan tenia 18 anys i treballava al refugi de Góriz: encadenar amb esquís les muntanyes de tres mil metres més emblemàtiques d’Ordesa.
L’esportista catalana també té un altre documental a l’abast de tothom via youtube amb “Ser”, un viatge introspectiu a Noruega per conèixer nous paisatges dalt dels esquís i allunyada de les competicions. Una manera de retrobar-se amb si mateixa esquiant des del nivell del mar fins a muntanyes de tota mena.
Pau Capell
Un dels documentals més recents és el “Run for the Arctic” publicat fa un mes i mig i que recull l’experiència no competitiva de Pau Capell viscuda a finals de 2019 per conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic arreu del planeta.
Aymar Navarro
L’esquiador aranès, un dels millors especialistes del món en freeride, ens ha descobert les muntanyes dels Andes els darrers anys amb les meravelloses South Lines i sempre amb bona i necessària companyia com la de Txema Trull i Adrià Millan. Realment, per quedar-se bocabadat:
Núria Picas
L’actual diputada al Parlament de Catalunya ha viscut nombroses experiències a la muntanya i grans victòries a les curses d’ultra trail més importants del món. Un dels seus reptes més emocionants el va viure el 2016, amb el Home to Home. Aquí el teniu recollit per Evasión TV:
Sergi Mingote
L’alpinista de Parets del Vallès, a través d’On Coach Communication, va penjar diversos documentals en moments claus de la seva trajectòria. En destaquem tres. El primer, una experiència al Pol Nord:
El segon, el documental sobre la seva ascensió a l’Everest (la primera):
El tercer es fixa en el seu repte recent de fer sis 8.000 mils en un sol any:
Stefi Troguet
L’alpinista andorrana explica en el seu primer documental el camí que l’ha dut a endinsar-se en l’alpinisme i començar a plantejar-se l’atac a pics de més de 8.000 metres que ha començat a assolir el passat 2019. El pas previ? Retratat a “Guanyant alçada”:
Kilian Jornet
Abans d’aprofitar l’1 d’abril per fer broma amb l’adéu a l’esport de muntanya, Jornet va penjar en obert els documentals que ha protagonitzat els darrers anys durant uns dies. Més enllà d’aquests casos excepcionals, val la pena veure’l en acció en altres filmacions com Troll Wall:
Una altra producció de Lymbus i Salomon TV que val la pena és aquest “A long day out”, també a Noruega:
Germans Pou
Els escaladors bascos residents a Mallorca ens mostren la seva ambició per ascendir parets inèdites a l’illa en el document “Cuanto más lejos más divertido”:
Emelie Forsberg
La corredora sueca protagonitza reptes de gran envergadura i entre tots ells ens fixem en aquest “4 in a row” de Suunto:
Òscar Cadiach
Un dels grans noms de l’alpinisme català és protagonista de “L’altra cara del K2”, al costat de Manel de la Mata, Jordi Tosas, Valentí Giró o Jordi Corominas, qui va posar els peus al cim:
Sílvia Vidal
No deixa de ser un format de respostes però ens permet resseguir la trajectòria d’una de les esportistes referents de muntanya del nostre país amb reflexions que valen molt la pena:
Ramón Julián
El millor escalador català d’aquest segle XXI és protagonista d’una ascensió a casa nostra que val la pena reviure amb aquest vídeo:
Ferran Latorre
Entre els múltiples documents en obert del projecte 14×8000 de l’alpinista català (un càmera de muntanya habitual, d’altra banda) seleccionem aquest resum de l’ascensió al Gasherbrum I:
Clàudia Galicia
La polivalent esportista de Torelló és una de les protagonistes de la magnífica sèrie de documentals Esport Global d’Oriol Sabata que es poden consultar actualment al servei 3 a la carta de TV3. Un recorregut per la trajectòria de l’arquitecta en cites esportives de tota mena:
Josep Milà
Acabem la ronda de recomanacions amb la més singular de totes elles: el documental sobre la figura de Josep Milà i la seva lluita contra el franquisme des de la muntanya. Un document magnífic de Nebraska Produccions: