El 8 de març agafa embranzida esportiva

2 minuts de lectura
Aquest diumenge 8 de març és dia de vaga feminista al nostre país i La Fosbury anima a tothom a sumar-se a les mobilitzacions convocades arreu del territori.

Mentre nombrosos col·lectius feministes es preparen per afrontar una jornada de lluita i reivindicació als carrers d’arreu, el món de l’esport sembla afrontar un cap de setmana de certa normalitat més enllà de totes les competicions suspeses per prevenció davant el coronavirus. Però el calendari competitiu amaga un canvi de fons amb diverses iniciatives sorgides de clubs, entitats i mitjans de comunicació que denoten les ganes d’una part significativa de l’esport català de posar la directa per assolir els objectius de la campanya T’ho estàs perdent. Un canvi de tendència lent que també queda reflectit lleument en els primers informes de l’Observatori Crític dels Mitjans en clau de gènere d’enguany, amb quotes de pantalla per a les dones lleugerament superiors al 10% a diferència d’anteriors estudis on no s’assolia aquesta xifra en cap dels casos analitzats.

Una de les activitats ja clàssiques programades el 8 de març és la Jornada de l’Esport Femení que es viurà a Girona per vuitè any consecutiu, amb un munt d’activitats esportives per a dones i nenes als carrers de la ciutat per promoure la pràctica de tot l’altre esport. Enguany la jornada compta amb quatre ambaixadores de primer nivell: Dèlia Valentí (Patinatge artístic), Aliona Bolsova (Tennis), Laura Bechdejú (Gimnàstica artística) i Júlia Soler (Bàsquet). També amb una taula rodona sobre esport organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia. De jornades d’esport obertes a tothom se’n viuran a diversos punts del país (des d’Olesa de Montserrat a Barcelona passant per Torredembarra) així com de xerrades o tertúlies sobre dones i esport que s’estan programant aquests dies (Cerdanyola del Vallès, Lleida, Sant Just Desvern, Ontinyent o Santa Coloma de Cervelló).

Una altra iniciativa consolidada que ha inaugurat la seva desena edició aquest divendres 6 de març és el Donasport, el torneig multiesportiu femení organitzant pel club Panteres Grogues amb un calendari d’activitats no competitives que s’allargarà fins el mes de maig. Enguany a Mallorca també es pot seguir el PalmaDona, un cicle d’activitats esportives acompanyat aquests dies per una exposició fotogràfica sobre les dones pioneres en l’esport.

Un canvi substancial és en els missatges que arriben de clubs i federacions. És el cas del CN Sabadell, que ha dedicat aquests dies unes quantes infografies a les xarxes socials per detallar el paper protagonista de les dones en els diferents sectors de l’entitat (des de càrrecs directius fins les esportistes olímpiques), o del CE Voleibol L’Hospitalet, amb la imatge que encapçala aquesta notícia i que dona continuïtat a la campanya gràfica de la UFEC. De fet, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya signa un manifest amb el lema “Per una carrera sense obstacles!”.

Una altra iniciativa que val molt la pena és la que ha impulsat el govern balear en forma d’infografia per posar en valor les esportistes olímpiques de les illes:

Els mitjans, protagonistes

Sovint analitzats a La Fosbury des d’un punt de vista crític avui volem destacar dues campanyes impulsades per mitjans de comunicació públics del nostre país per posar en valor les dones esportistes. Una d’elles és de La Xarxa i la seva plataforma Xala!

Un altre exemple de periodisme compromès és una càpsula de TV3 en el marc de la campanya que està realitzant aquesta setmana: Som Dones.