Marxa nòrdica: l’aliada perfecta d’un envelliment actiu

2 minuts de lectura
Saps què és la marxa nòrdica? Tot i que el nom ens pugui remetre a una disciplina pròpia dels països escandinaus, la marxa nòrdica no té denominació d’origen exclusiva del nord del continent. És més: la podem fer a casa nostra i és especialment indicada per a la gent gran. D’això va el programa ‘A cent cap als 100’ que promou la Diputació de Barcelona.

Quantes vegades has llegit les recomanacions perquè la gent gran es mogui i quantes vegades has vist com algun sènior proper li falta motivació per fer-ho? El programa de marxa nòrdica està pensat perquè el màxim de persones tinguin a l’abast la possibilitat de compartir caminades, de forma segura, per entorns geogràfics propers. Òbviament són recorreguts i paratges adaptats, suaus i assequibles, que permeten als seus usuaris de passar per pistes forestals i fer petites expedicions d’entre tres i quatre hores. Una experiència de mitja jornada que inclou dos àpats que s’ha de dur el practicant i que permet de fer l’exercici físic amb tots els beneficis que comporten, fixar a l’agenda les jornades de caminades i compartir la marxa nòrdica.

Què és ‘A Cent cap als 100’?

El cicle de passejades de marxa nòrdica per a la gent gran “A Cent cap als 100” és una de les accions que ofereix la Diputació de Barcelona als ajuntaments de la demarcació per fomentar l’envelliment actiu i, per tant, la qualitat de vida de la ciutadania. Més d’una vuitantena de municipis participaran aquest curs en una iniciativa que té com a objectiu dinamitzar l’activitat física d’aquest col·lectiu.

Més d’una vuitantena de municipis participaran aquest curs del programa

L’origen d’aquesta proposta es troba en un programa més ampli de la Diputació, que va néixer l’any 2001 amb la voluntat de fomentar la pràctica de l’esport i, en general,  l’estil de vida saludable entre la gent gran.

Va incloure des del principi el projecte d’organitzar caminades, orientades al manteniment de la forma física, però també al coneixement de diferents entorns naturals de les comarques de Barcelona entre persones més grans de 60 anys, i a la relació intermunicipal, ja que reuneixen gent de diferents municipis.

El perquè de la marxa nòrdica

Els dos darrers cursos s’ha introduït la marxa nòrdica, una tècnica per millorar la força muscular, el sistema cardiovascular, la coordinació i la mobilitat. Per aquest motiu, la Diputació ha ofert als ajuntaments formació per als monitors que guien els grups. La inclusió dels municipis al cicle de caminades parteix de la sol·licitud dels ajuntaments a la Diputació, que els ofereix suport tècnic per dur-les a terme. Però són els mateixos ajuntaments els que organitzen els grup de gent gran que faran les activitats. El primer curs, el grup fa una sessió de formació i tres caminades per diferents parcs naturals de la demarcació.

El següent curs i en les edicions posteriors, aquest grup s’uneix a tres grups més d’altres municipis per participar en quatre passejades, seguint itineraris proposats pels ajuntaments, amb l’assessorament tècnic de la Diputació. L’exercici sempre està adaptat a les possibilitats dels usuaris; els itineraris són recorreguts suaus i assequibles per pistes forestals o camins de muntanya en distàncies no superiors a 10 quilòmetres ni inferiors a 6.

Es tracta d’una eina motivadora adreçada a grups de gent gran que ja realitzen activitat física en el seu municipi, i que els permet l’intercanvi amb realitats associatives d’altres municipis.

A Cent cap als 100, en xifres

En el curs 2019-2020 participaran en les passejades de marxa nòrdica 83 municipis de les comarques de Barcelona, 10 més que a l’edició anterior.
El percentatge de fidelitat de participació (persones que han fet 3 o 4 passejades) va ser del 65,8% el curs 2018-2019.
En total, 3.744 persones de les comarques barcelonines van participar el curs passat en alguna passejada, 1.344 persones van realitzar les quatre passejades, i 1.120 persones, tres passejades.