Fent punteria per Catalunya

2 minuts de lectura
El món dels dards és apassionant i seguir-lo forma part d’una creixent afició que –desenganyem-nos– de moment no passa de clandestina. Treu el cap per Nadal amb el Mundial que es disputa a Anglaterra i els millors jugadors del món en disputa però s’acota passat Cap d’Any.

Els dards són un esport de mentalitat, punteria, perícia. També de resistència. De molt entrenament. Repetició, repetició i repetició. Càlcul. Auto-control. Una pràctica nascuda dels bars i practicada, en general, en aquests mateixos recintes. Però d’entre el món del dard de Catalunya hi ha un selecte grup de persones que tenen la missió de mantenir el tremp competitiu i, a la vegada, fer punteria pel seu país.

El retorn de Catalunya

La selecció catalana està disputant la 22a edició de la Copa del Món de dards a Cluj-Napoca (Romania). Serà la tercera participació de Catalunya en aquest torneig de caràcter bianual, que se celebra tots els anys senars des del 1977 i aplega els principals països membres de la Federació Mundial de Dards (WDF), una de les dues amb què s’organitza l’esport a nivell planetari. La petita.

La Federació Catalana de Dards (FCD) ja va enviar un equip masculí i un altre de femení a Castlebar (Irlanda) l’any del seu ingrés, el 2011, però la seva única altra presència al mundial va ser a Antalya (Turquia) el 2015, i només amb els nois. La llunyania del Canadà i el Japó, i les conseqüents despeses econòmiques, expliquen les absències del 2013 i del 2017.

Torna la selecció femenina

El combinat femení tampoc no va viatjar fins a Antalya per un canvi de normativa respecte a l’existent el 2011, que equiparava el nombre de participants per equips en tots dos gèneres. L’any 2015, Catalunya encara no disposava de quatre jugadores -a Irlanda n’hi van anar dues- amb la qualitat suficient per afrontar l’exigència d’una Copa del Món.

Afortunadament, gràcies a la meteòrica evolució dels dards catalans derivada del reconeixement internacional, ara s’ha pogut configurar una selecció de moltes garanties, formada per Núria Plaza (CD Piritoño), Loli Cascales (CEDSAB), Iolanda Riba (CD Baix Camp) i Montse Boronat (CD Tarragona). Fa un any van ser 19enes d’Europa i, en les dues últimes Med Cup, acumulen un triomf (2017) i dos quarts llocs (2019).

Continuïtat a la formació masculina

Pel que fa a l’equip masculí, el seleccionador català, Tony Gragera, ha confiat en els mateixos jugadors que van disputar la Med Cup a Salou del mes de maig i que van tancar en setena posició. Són Josep Arimany (Club Dards Olot), Carles Arola (CD Piritoño), Enric Cid (CD La Xarxa) i Sergio Garrido (CD Baix Camp). Tots ells tenen experiència internacional, sobretot Arola, que ja ha disputat tres europeus i dos mundials i arriba en gran forma després d’haver-se proclamat campió de l’FCD Anniversary Open i del Campionat de Catalunya. Arimany també ha disputat dos europeus i Garrido, un, mentre que Cid podrà treure profit de l’experiència acumulada en la competició mediterrània d’aquest any.

Un senyor esdeveniment
El Grand Hotel Itàlia de Cluj-Napoca serà l’escenari de la Copa del Món de la WDF, que comptarà amb la participació de 54 equips masculins, 48 femenins i 20 de juniors (menors de 18 anys). Per equips es juga en el format de grups per, posteriorment, passar a les eliminatòries. En categoria femenina. Catalunya s’enfrontarà a Irlanda del Nord i Sèrbia mentre que, en la masculina, ho farà contra França, l’Illa de Man i Anglaterra. El format individual i per parelles, en canvi, són a KO directe des de l’inici. Al final de totes les competicions, la selecció amb més punts es proclamarà campiona de la WDF World Cup tant en categoria femenina com en la masculina.