Foto: ArnauFerrerons(@tuathstudio)

La competició en aigües obertes més sostenible

3 minuts de lectura
L’objectiu d’aquesta edició, l’onzena, és generar consciència per incorporar hàbits més sostenibles i respectuosos amb els oceans; per aquest motiu, comptarà amb activitats de sensibilització com una recollida de residus a les platges i al mar

Aquest cap de setmana se celebrarà l’onzena edició de la Radikal ocean52, anteriorment coneguda per Radikal Marbrava, la competició de natació en aigües obertes de referència a Espanya. Els recorreguts ja tradicionals d’1 quilòmetre i mig i 7 quilòmetres, entre Calella de Palafrugell i Llafranc (Girona), es veuran – per segon any – completats amb la de 3 quilòmetres i mig, que es va iniciar l’edició de 2018.

Radikal Swim i ocean52 uneixen esforços “Junts per l’oceà”, de manera que aquesta edició, centrada en la protecció dels oceans, comptarà, a més, amb diverses activitats de sensibilització liderades per l’empresa de begudes ocean52.

Recollida de residus

Dissabte a la tarda tindran lloc un Beach clean up, recollida de residus a la platja de Llafranc, i un EcoSwimming, activitat organitzada amb la finalitat de recollir residus del mar. Així mateix, durant el cap de setmana, s’impartiran xerrades i tallers relacionats amb la cura dels oceans. L’objectiu és aconseguir canviar rutines i incorporar hàbits més sostenibles i respectuosos amb els oceans, i incidir en la necessitat de cuidar-los per poder seguir gaudint.

Aquesta filosofia de transmetre respecte pel mar i per la seva biodiversitat, es reflectirà també en els materials dels punts d’avituallament, que seran tots 100% reciclables, per al que s’ha eliminat el plàstic dels envasos de begudes, entre d’altres.

Historial llarg

Amb un total de més de 12.000 participants en les deu edicions ja celebrades, la cita s’ha convertit en un referent de la natació en aigües obertes, esport cada vegada més popular a Espanya. Les proves de la Radikal ocean52 reuneixen tant a nedadors populars amants de les aigües obertes com a esportistes d’alt nivell. L’organització, que té previst arribar als 1.400 participants que va aconseguir l’edició anterior, tancarà les inscripcions el proper 8 d’octubre.

La Radikal ocean52 és l’únic esdeveniment de natació en aigües obertes que consisteix en dues jornades ludicoesportives, plenes d’activitats de caràcter familiar – per a nens i adults – vinculades a la natació en aigües obertes i a la protecció dels ecosistemes marins (un village, situat a Llafranc, activitats infantils, proves al mar per a nenes i nens – Radikal Kids -, ponències i tallers, a més de les activitats de recollida de residus ja esmentades).

Les proves de 7 i 1.5 quilòmetres s’inicien a la platja del Port Bo, de Calella de Palafrugell, i finalitzen a la platja de Llafranc. La d’1 quilòmetre i mig voreja la costa seguint el recorregut del camí de roda entre les dues localitats. La de 3 quilòmetres i mig, consisteix a nedar des de les Illes Formigues (fins on els participants seran acompanyats en embarcació) fins a Llafranc. La de 7 quilòmetres, la travessia estrella, proposa als participants el desafiament de nedar fins a les Illes Formigues (a 3 quilòmetres de la costa) i, des d’allà, dirigir-se cap Llafranc.

A més d’aquestes proves, hi ha la possibilitat de participar en format “Súper”: nedar primer la de 7 quilòmetres i, un cop acabada – en menys de tres hores, per poder arribar a temps – realitzar la d’1 quilòmetre i mig. Aquesta opció també és aplicable a la prova de 3 quilòmetres i mig.

La cita inclou igualment la competició de relleus Radikal Relays, una prova reservada per als participants de les proves individuals i que consisteix en relleus d’equips de 4 persones, que han de nedar una distància de 800 metres.

Foto: ArnauFerrerons(@tuathstudio)

La seguretat i suport als nedadors és la prioritat

Amb més de 35 embarcacions i 40 caiacs de seguiment, a més de punts d’avituallament durant el recorregut, la Radikal ocean52 compta amb unes excepcionals mesures de seguretat, que inclouen 12 socorristes aquàtics, 2 motos aquàtiques de rescat, ambulàncies SVA, SVB i una carpa d’assistència.
Destaca la presència de més de 30 Radikal Angels Swimmers, nedadors experimentats que no participen en la competició, però que realitzen la travessia amb l’objectiu d’oferir la seva ajuda i acompanyar als nedadors que necessiten suport.

Patrocinadors col·laboradors de primer nivell

La Radikal ocean52 està organitzada pel Club de Natació Radikal Swim i compta amb la col·laboració de ocean52, única empresa de begudes que destina el 52% dels beneficis a la protecció de l’oceà. Els nedadors s’hidrataran amb les begudes ocean recovery, elaborades amb mineralització de corrents profundes de l’oceà i magnesi, que ajuden a recuperar-se del cansament i la fatiga. Com a tret diferencial, ocean52 envasa els productes en vidre i alumini 100% reciclables, evitant l’ús d’envasos de plàstic; el major component de les escombraries marines. D’aquesta manera, la companyia ha llançat recentment el producte “No plastic water” (aigua sense plàstic): aigua mineral natural i amb gas envasada en llauna d’alumini reciclable.

Foto: Arnau Ferrerons (@tuathstudio)