Els rècords que persegueix Biles
La nord-americana és des de 2015 la gimnasta amb més ors de la història dels mundials. Lluny de conformar-se i amb les piles recarregades després del seu sabàtic 2017, Biles va pujar al podi de totes les proves al campionat del món de l’any passat i és favorita per repetir proesa aquest mes d’octubre. En els darrers mesos ha estrenat dos moviments inèdits en la història del seu esport i ja es pot dir que el triple doble en l’exercici de terra és una fita simplement espectacular que tornarà a endur-se totes les mirades a Stuttgart.
Biles competeix a un altre nivell i és l’ambició per intentar piruetes impossibles el que aconsegueix que la seva flama competitiva es mantingui inalterable. Si res es torça aquests dies farà història just un any abans d’arribar a Tòquio 2020 com la indiscutible favorita a ser l’esportista més llorejada dels Jocs. Amb només 22 anys l’estatunidenca pot convertir-se en:
→ La dona amb més medalles en uns mundials, desfent l’empat a 20 podis amb la russa Svetlana Khorkina.
→ La persona amb més medalles dels mundials, superant els 23 podis del llegendari Vitaly Scherbo.
→ Ampliar el seu rècord de 14 medalles d’or i situar-lo, probablement, entre 17 i 18 títols.
→ Igualar a Larisa Latynina en la fita d’encadenar dos mundials consecutius pujant al podi de totes les proves programades.
Morgan Hurd i Aliya Mustafina, fora dels mundials
La campiona del món de 2017 (davant l’absència de Biles) i la poderosa gimnasta russa són dos absències sonades en un campionat en què tampoc competirà la vigent subcampiona Mai Murakami ni la brasilera Rebeca Andrade, que era una de les candidates a sorprendre en la lluita pel podi.
Hurd s’ha quedat fora de l’equip nord-americà davant la sorpresa general i caldrà veure qui és la segona gimnasta dels EUA que es cola a la lluita pel podi de l’All-Around. Sunisa Lee i Grace McCollum poden perfectament guanyar la plata mundialista. Mustafina s’ha reservat pensant en Tòquio 2020, la cita en què Murakami tornarà a competir quan deixi enrere la lesió que l’ha deixat fora de joc aquest any.
Les principals candidates al podi, més enllà de les nord-americanes, són la russa Angelina Melnikova (cinquena fa un any), la francesa Mélanie de Jesus Dos Santos, que aquest any s’ha proclamat campiona d’Europa, i la belga Nina Derwael si retroba el seu millor nivell. Cap d’elles, però, és una amenaça real per al regnat de Biles.
Uchimura somia en Tòquio 2020
Campió del món en sis ocasions, el japonès és el gran dominador de la gimnàstica artística masculina de la darrera dècada. Si l’any passat va renunciar a lluitar per l’All Around, aquest cop Uchimura directament és baixa per lesió i amb l’esperança continguda de formar part de l’equip japonès que lluitarà per l’or als Jocs Olímpics del seu país. El país asiàtic també compta amb la baixa destacadíssima d’un altre astre com Kenzo Shirai, però continua comptant amb bones opcions de podi a l’All Around individual.
https://www.youtube.com/watch?v=P7PwW829WrA
Kazuma Kaya i Wataru Tanigawa han aconseguit les millors puntuacions individuals d’aquest 2019 i arriben a Stuttgart disposats a complicar la vida als dos grans favorits al títol després del seu empat tècnic de 2018: el xinès Xiao Ruoteng (campió de 2017) i el rus Artur Dalaloyan (campió de 2018) semblen predestinats de nou a viure un duel frenètic fins al final per decidir el títol mundial. El lloc més alt del podi també sembla una aspiració a l’abast d’un campió del Memorial Blume, el també rus Nikita Nagornyy, vigent campió d’Europa i de la copa del seu país. En menor mesura també convé afegir el nord-americà Sam Mikulak entre els aspirants a medalla.
El bitllet olímpic en joc
Només tres seleccions femenines (EUA, Rússia i Xina) i tres de masculines (Xina, Rússia i Japó) tenen assegurat el seu lloc als Jocs Olímpics de l’any vinent en la competició per equips. Les nou places restant per categoria es decidiran a Stuttgart per ordre de puntuació a la fase de classificació inicial. Dit d’una altra manera: els 12 primers equips d’aquests campionats participaran l’any vinent als Jocs.
Mentre els EUA no haurien de tenir cap problema per sumar una nova corona en categoria femenina i Rússia farà mans i mànigues per passar la mà per la cara a l’equip japonès, un munt de seleccions centraran els seus esforços en jugar-se les garrofes olímpiques.
L’equip espanyol ho té realment difícil per aconseguir un d’aquests llocs i tot apunta que un cop més als Jocs només hi haurà representats en solitari a l’All Around o en les competicions per aparells. A Stuttgart hi ha una pila de gimnastes dels Països Catalans: Cíntia Rodríguez, Alba Petisco, Marina González i Alba Asencio formen part de l’equip femení espanyol i Néstor Abad, Joel Plata, Nicolau Mir, Thierno Boubacar Diallo i Adrià Vera del masculí.
🎥 Paralelas de Cintia Rodríguez en el entrenamiento de podium del Mundial #Stuttgart2019 💪🏽 #TeamESP #ESPasión pic.twitter.com/X2x4Ov6mJp
— RFEGimnasia (@RFEGimnasia) October 1, 2019
Més enllà de la competició per equips, els 12 primers homes de l’All Around i les 20 primeres dones també obtindran el bitllet per a Tòquio 2020, així com els integrants dels podis de cada aparell en disputa. En aquest sentit només Néstor Abad té alguna opció d’èxit a Stuttgart després de l’impressionant onzè lloc individual assolit fa un any a Doha.
6-7 d’octubre: Fase de classificació masculina.
8 d’octubre: Final per equips femenina.
9 d’octubre: Final per equips masculina.
10 d’octubre: Final All Around femení.
11 d’octubre: Final All Around masculí.
12-13 d’octubre: Finals per aparells.