La disciplina és tal i com sona: una mena d’idea esbojarrada que requereix, atenció, d’un equilibri fefaent de força i seny per esmerçar les forces dosificant-les. La resistència és un element quasi més clau que la velocitat ja que, en termes atlètics, el que es disputa és una distància de mig fons.
Les curses de portadors són una disciplina esportiva que consisteix a portar a coll un sac d’avellanes que pesa 58 quilograms en categories masculina i 28 kg en femenina. El recorregut té un mínim de 800 metres i un màxim de 1.500 segons la localitat. Les curses atrauen seguidors i públic i hi ha persones especialistes que s’hi preparen durant l’any per poder-hi rendir.
Un origen cert i mític
D’on pot provenir una idea com aquesta? Doncs hi ha resposta i és tan certa com mítica, cosa que li dóna un rerefons històric a la disciplina del Camp de Tarragona. El seu origen es remunta a l’any 1955 quan Joan Besora va acceptar la juguesca de fer el tomb de ravals de Reus amb un sac d’avellanes de 58 kg a l’esquena. Va sorgir, doncs, d’un bar o taverna on Besora, conegut com ‘Xola’ i algun altre parroquià se la van jugar a si era capaç de fer el recorregut amb el sac a coll i bé. Aquesta peripècia és recordada a Reus on força anys més tard es va implorar l’exemple de Besora perquè la disciplina esdevingués prova d’esport popular. A l’estiu. Suant la cansalada.
El triangle festiu i esportiu
No va ser però fins a l’any 1983 que es va organitzar la primera cursa. La tradició es va perdre a Reus però els pobles de Valls i Riudoms la van adoptar. El 1997 es van recuperar les curses a Reus i es va iniciar l’era moderna, amb la classificació combinada. Actualment se celebren tres curses: a Reus durant la Fira de Sant Jaume, a Valls durant la Firagost i a Riudoms durant la Fira de l’Avellana. A més dels premis pels tres primers classificats de cada cursa, a cada cursa se sumen punts pel premi de la combinada: els participants a cada cursa reben una puntuació en funció de la seva posició i el que aconsegueix més punts rep el Gran Premi Unió.