Mingote, al cim del Nanga Parbat. Foto: cedida

Sergi Mingote fa història per a l’alpinisme mundial

2 minuts de lectura
Aquesta matinada Sergi Mingote ha aconseguit una fita majúscula per a l’alpinisme català i un autèntic rècord Guinness d’abast mundial. El paretà ha completat el gran repte que havia anunciat la primavera de 2018 i ha completat el seu sisè cim de més de vuit mil metres en només 12 mesos.

Fa tot just 15 dies Mingote va assolir el seu cinquè cim al Nanga Parbat i ràpidament va prosseguir la seva expedició als peus dels Gasherbrums, les muntanyes del Pakistan que compten amb dos pics per sobre els 8.000 metres. Si bé primer va començar el camí cap al Gasherbrum I, les dificultats viscudes al Camp 2 d’aquesta muntanya amb el material el van portar a dissenyar un canvi de plans que l’han dut al cim del Gasherbrum II en només tres dies. A les 6:25 del matí (3:25h a Catalunya) Mingote ha culminat amb èxit l’ascensió al pic de 8.035 metres i ha completat el seu projecte d’alpinisme clàssic.

Un repte

Mingote va fer reviure la passió per l’alpinisme després de la seva etapa com a alcalde de Parets del Vallès amb un repte que consistia en pujar sis cims de més de vuit mil metres en un sol any sense l’ajuda d’oxigen artificial. El llarg camí per aconseguir l’èxit el va començar ara fa tot just un any i dos dies, el 16 de juliol de 2018, quan va fer el cim del Broad Peak i va començar el compte enrere. El cert és que essent estrictes Mingote ha assolit el repte amb dos dies de retard, però això no treu que la gesta sigui una realitat palpable a tots els efectes.

Des d’aquell 16 de juliol de 2018 fins avui Sergi Mingote ha viscut múltiples moments d’èxit, diverses dificultats i uns quants canvis de plans. El 23 de juliol de 2018 va fer el cim al K2 i va tancar la primera expedició amb un doblet memorable. El mes de setembre Mingote va estrenar una nova expedició per fer un altre doblet. Després de fer el cim del Manaslu, però, va haver de renunciar al Dhaulagiri per les condicions meteorològiques extremes.

Mingote, al cim del Manaslu. Foto: cedida

Sense oxigen suplementari

Seguint sempre el mateix criteri de no fer ús d’oxigen suplementari Mingote va saldar els dos primers mesos del repte amb tres cims a la butxaca. El mes de maig va iniciar la seva tercera expedició amb l’objectiu de fer cim al Lhotse i a l’Everest. Després de fer cim al Lhotse, però, Mingote va haver de renunciar a l’Everest després de patir diversos problemes físics amb una fissura en una costella i una infecció de pit.

Finalment, el passat mes de juny va volar al Pakistan on ha aconseguit fer els dos darrers cims aquest mes de juliol al Nanga Parbat i també al Gasherbrum II. Sis pics de més de 8.000 metres en només 12 mesos, de juliol a juliol i sense ús d’oxigen artificial. Una fita única a la història de l’alpinisme mundial que ha anat acompanyada d’un projecte solidari per visibilitzar el potencial de les persones discapacitades al costat d’associacions com Apindep, Rodamunt o la Fundació Catalana de la síndrome de Williams.

Més enllà dels cims, Mingote recordarà aquest projecte alpinístic també pel trekking compartit a l’Himàlaia amb vuit joves amb discapacitat intel·lectual d’Apindep, al peu de l’Everest.

La renúncia forçada

Durant el projecte Mingote ha hagut de renunciar a fer el cim als tres pics més alts del món (que era el segon rècord Guinness que perseguia inicialment). Si volgués, encara podria fer un darrer intent de pujar el Gasherbrum I i ampliar la nòmina de cims de juliol a juliol en 7 dels 14 vuit mils. Si ho assolís abans del dia 23 de juliol, a més, compliria els sis cims en un sol any natural que perseguia. Però això ja només seria una cirereta del pastís que no és necessària per valorar la magnitud del repte assolit pel vallesà en el darrer any i en el seu retorn a l’alpinisme de primera fila mundial.