Utah Jazz: quan el rival és el racisme

3 minuts de lectura
La lliga NBA ha viscut una setmana convulsa per un cas de racisme des de les grada del pavelló dels Utah Jazz

Fa uns dies Utah Jazz i Oklahoma City Thunders s’enfrontaven al pavelló dels primers en un duel entre dos dels equips que es classificaran pels playoffs de la NBA. Més enllà del resultat, el partit va viure un episodi que ni la lliga ni la franquícia de l’estat mormó han volgut passar per alt. El base estrella Russell Westbrook va rebre els insults racistes d’un aficionat i va decidir respondre-li des de la banqueta en una discussió poc habitual que li va reportar una sanció econòmica per part de la NBA. No era el primer cop que el jugador rebia improperis per part d’aficionats dels Jazz i la seva decisió de no quedar-se callat i respondre davant les càmeres que el gravaven ha aconseguit portar el debat sobre el racisme a l’actualitat informativa de la NBA.

Més enllà de sancionar el jugador, la lliga va condemnar l’actuació de l’aficionat i dies més tard va demanar a tots els equips de la competició que prenguin mesures de fermesa davant qualsevol episodi racista que es visqui als seus pavellons. No li va caldre massa pressió a la propietària dels Jazz per atacar l’assumpte de cara: l’endemà dels insults va anunciar que l’aficionat racista tindria vetat l’accés al pavelló dels Jazz durant tota la seva vida. Un gest aplaudit que ha tingut continuïtat en els darrers dies.

Gail Miller, la dona que mou els fils dels Jazz, va decidir enviar una carta a tota la gent que està subscrita a la llista de difusió de la franquícia explicant el cas, la decisió presa i alertant que no deixarien que una situació així es repetís. En un gest insòlit, ahir a la nit va decidir llançar un discurs a peu de pista a tota l’afició just abans de començar el partit entre el seu equip i els Timberwolves. Durant 3 minuts Gail Miller va traçar un discurs clar i contundent que podeu veure a continuació:

Com a titulars, un autocrític “això no hauria d’haver passat mai“, una sentència ferma (“No som una comunitat racista“), un compromís contra tota discriminació inclòs al mail enviat als aficionats (“No permetem discursos d’odi, racisme, sexisme o homofòbia. Tampoc cap comportament fora de lloc, inclòs el bullying, insults o gestos obscens. Els que se saltin aquestes normes podran ser expulsats i rebre altres càstigs, com la prohibició permanent d’accés al pavelló“) i una encertada reflexió sobre l’esport: “Els altres equips no són els nostres enemics. Són la nostra competició. La competició és bona. Permet als jugadors mostrar el seu talent i permet als aficionats animar i gaudir dels jugadors que comparteixen els seus talents amb nosaltres“.

Miller també va demanar als aficionats que davant qualsevol conducta racista cridessin “Stop” en veu alta i clara i va informar com enviar whats app a la franquícia per avisar si detecten algun comportament racista. Un missatge contundent per frenar d’arrel qualsevol actitud racista que sembla anar molt més enllà de les mesures rutinàries per quedar bé davant dels mitjans. Els Jazz han detectat un problema i l’han resolt i pel camí han creat una forta unitat antiracista entre tots els membres de l’organització.

Un exemple és el seu jugador estrella, Donovan Mitchell, que malgrat la seva joventut també ha llançat un missatge nítid a l’afició:

“Com a home negre vivint en una comunitat que adoro, aquest incident ens fa mal. El discurs de racisme i d’odi ens colpeja a tots. No és la primera vegada que vivim un fet així al nostre pavelló. El Utah que jo conec i m’estimo és un lloc inclusiu que dona la benvinguda a tothom. Vull agrair a la NBA i al meu equip la ràpida resposta a aquest incident d’odi. En els propers mesos treballaré amb els meus companys, el meu equip i la lliga per fer dels pavellons i les nostres comunitats llocs més inclusius i que obrin les portes a tothom. Això, evidentment, inclou prohibir qualsevol mostra d’odi o de racisme”.