Són moltes les persones que s’han decantat per dur a terme aquest estil de vida. El veganisme exclou qualsevol producte d’origen animal i aposta per hàbits saludables. El món esportiu ha vist durant molts anys com dur una dieta no omnívora i ser atleta era gairebé impensable. Tot i que ho fa amb menys rapidesa, no s’està quedant enrere, i cada dia més atletes es sumen a aquest estil.
Aprofitant que l’1 de novembre va ser el Dia Internacional del Veganisme, us portem una selecció d’esportistes d’elit que el practiquen:
Carl Lewis
El fill del vent, i un dels millors atletes de tota la història, es va passar al veganisme l’any 1990. Un any més tard, al Mundial de Tòkio, va batre el rècord en els 100 metres lliures.
Lewis Hamilton
Fa tan sols uns mesos, el pilot de Fórmula 1 va sorprendre tothom en publicar una oferta de treball en què buscava un xef vegà per treballar amb ell. Tot i que ja fa un any que segueix aquest estil de vida, no ho va fer públic fins llavors. Hamilton es va inspirar en un documental sobre la indústria càrnica, i al principi menjava peix, però ara ja ha deixat de ser-ho.
Venus i Serena Williams
Venus es va fer vegana després que li diagnostiquessin la Síndrome de Sjogren, una malaltia autoimmune que ataca els òrgans que necessiten humitat. Serena, en solidaritat amb la seva germana, també va decidir canviar els seus hàbits alimentaris.
Martina Navratilova
La tennista txeco-americana, una de les grans referents en l’àmbit LGTB, també estava avançada per la seva època pel que fa a l’alimentació. Ha assegurat en múltiples ocasions que la dieta vegana va ser un dels factors que li va permetre allargar la seva carrera esportiva passats els 40 anys.
Elena Congost
La campiona paralímpica en marató a Rio 2016 i medallista als 1.500 a Londres 2012, es va començar a plantejar un canvi en l’alimentació l’any 2007, ja que físicament no es trobava bé, tenia moltes anèmies, digestions pesades… Una metgessa li va recomanar el veganisme, i des de llavors, no ha tornat a menjar res d’origen animal.
Patrick Baboumian
És l’home més fort d’Alemanya. El 2015 va batre el rècord mundial de carregar pes durant 10 metres (560 kg). Es va iniciar en el vegetarianisme l’any 2006, però no va ser fins el 2011 que va canviar a una vida vegana. Encara que sembli impossible, es pot construir molt de múscul sense alimentar-se a base de pollastre a la planxa i arròs.
Fiona Oakes
És un dels casos més cridaners, ja que es va fer famosa per guanyar una marató al Pol Nord, a una temperatura d’uns 30 graus sota zero. Als sis anys ja era vegetariana, i durant l’adolescència va fer una transició al veganisme. Actualment, segueix corrent i dirigeix el santuari Tower Hill Stables, que cuida uns 400 animals domèstics i de granja.
Scott Jurek
L’ultraatleta va guanyar tres cops seguits el Spartathlon, una cursa que separa Esparta d’Atenes que té ni més ni menys que 246 km. L’any 2012 va escriure “Correr, comer, vivir“, on parla de la seva carrera esportiva i la transició al veganisme. Va ajudar a trencar molts estereotips sobre l’esport d’elit i l’alimentació.
Dave Scott
Durant els anys 80, aquest triatleta nord-americà va guanyar sis edicions de l’Ironman de Hawaii sent vegetarià estricte. Tot i que ja no ho és, la base de la seva alimentació continua sent la fruita i la verdura.
Novak Djokovic
És un dels millors tennistes del món (acaba de recuperar el número 1 de l’ATP) i segueix la dieta “plant-based” i sense gluten, basada en aliments derivats de plantes, incloent fruita, verdura, llegums, llavors i fruits secs. Ha publicat un llibre de nutrició i dirigeix el restaurant vegà Eqvita, a Mònaco. També practica ioga i meditació.