El circuit, equivalent a l’ATP o al WTA de tennis, té un fort arrelament al continent asiàtic. Allà aquest esport de raqueta disposa de milions de seguidors i és on es disputen 18 dels 27 tornejos d’aquest 2018.
Ja fa temps que aquest World Tour vol fer-se forat a Europa més enllà de Dinamarca, el país que té alguns dels millors jugadors del món. L’eclosió de l’andalusa Carolina Marín, que aquest mes d’agost s’ha convertit en la primera dona de la història a proclamar-se tricampiona del món després de ser campiona olímpica el 2016, ha estat un fet clau perquè el World Tour i la Federació Espanyola de Bàdminton busquessin un acord per portar el millor bàdminton del món a la península Ibèrica.
Després d’un primer contacte fallit a Bilbao, Barcelona finalment ha assumit el pes de l’organització amb un rol destacat de la Federació Catalana i el suport de l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. El contracte assegura la presència d’un torneig a Barcelona de categoria 300 que reparteix 150.000 dòlars en premis durant quatre anys consecutius. No és ni de bon tros el torneig més important de la temporada, però el cartell de debut és prometedor amb la presència de Carolina Marín i de les japoneses Mayu Matsumoto i Wakana Nagahara, vigents campiones del món en dobles femenins, o del veterà duo danès format per Mathias Boe i Carsten Mogensen, ex-números 1 del món.
Jugadors dels Països Catalans
Juntament amb aquestes estrelles, cinc jugadors dels Països Catalans lluitaran per sorprendre en la categoria de dobles i avançar alguna ronda en un torneig de nivell World Tour, una oportunitat única en les seves carreres. És el cas de Bernat Amaya, que jugarà el doble masculí amb Marc Gallardo i el mixt amb Lara Lucas; i els germans Guillem i Arnau Duran, que competiran al torneig per parelles.
Ells, amb el jove talent eivissenc Marc Cardona i la catalana Blanca Lucas (temporalment als EUA per acabar la carrera de biotecnologia), són els noms que destaquen amb més força en el bàdminton estatal, però no disposen de prou recursos per provar-se a l’escena internacional més enllà d’aquesta cita inesperada de Barcelona.
Fora del focus mediàtic
El bàdminton dels Països Catalans viu actualment un bon moment. Disposa de tres equips a la divisió d’honor mixta, la competició més important de l’estat espanyol: CB San Fernando de València, l’Associació Granollers Esportiva i el CB Pitiús d’Eivissa, que ha confeccionat un projecte per lluitar pel títol amb el fitxatge de Carolina Marín anunciat aquesta mateixa setmana. També disposa d’un número de llicències que ha crescut lleugerament en la darrera dècada.
A Catalunya, on hi ha 700 jugadors federats de bàdminton, l’arribada del World Tour no deixa de ser una contradicció per als practicants d’aquest esport. Lluny del focus mediàtic, amb una inversió escapçada durant la crisi econòmica que no s’ha tornat a recuperar i amb dificulats per fer créixer el nombre de clubs arreu del país (actualment, una vintena), de cop i volta es troben amb un torneig de primera fila mundial a Barcelona, la ciutat que viu d’esquena a aquest esport des dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i amb experiències menors a l’INEF, a Sants o a Gràcia.
Preparatius a corre-cuita
La Federació Catalana de Bàdminton confia que l’organització del World Tour barceloní sigui un detonant que faci créixer aquest esport de raqueta espectacular arreu del país. Volen arribar en un termini de dos o tres anys a les 1.000 llicències federatives i que els joves talents facin camí en les grans competicions internacionals. Peça clau de l’organització del torneig després que l’acord es firmés al maig i s’hagi hagut d’anar a corre-cuita per enllestir els preparatius, la federació s’ha encarregat de formar desenes de persones aquest estiu per garantir que el debut del torneig 300 vagi sobre rodes.
Amb l’esperança que s’acabi convertint en una cita esportiva clàssica de la ciutat a llarg termini, els responsables de la Federació també reclamen una aposta ferma per l’esport de base més enllà dels grans esdeveniments. Ho explica Rafael Lucas, president de la Federació: «Som una entitat petita i ens costa moltíssim aconseguir diners i recursos; anem molt justos. Quan surt un esdeveniment com aquest, compares els diners que de cop i volta se’n van a parar a una sola prova amb la dificultat de rebre una mica de suport en el dia a dia i al·lucines. Desitgem que el World Tour ens ajudi a fer un impuls i que generi més interès cap al bàdminton, també per part d’institucions i patrocinadors».
El nou torneig barceloní està considerat esdeveniment d’excepcional interès públic per captar la inversió de les empreses privades a través dels beneficis fiscals (de moment, per les presses, sense gaire èxit) i destinarà més de 500.000 euros en premis fins al 2021. A partir de l’any vinent se celebrarà cada mes de febrer i serà la primera cita de la temporada al continent europeu.