Algunes de les grans estrelles dels europeus són nedadors catalans que han complert els pronòstics. Malgrat que els rècords mundials aquest cop han estat esquius per als nedadors dels Països Catalans, el rendiment a la piscina irlandesa ha estat excel·lent i les medalles s’han enfilat amb rapidesa amb èxits assolits fins a la darrera jornada competitiva d’aquest diumenge a la tarda. Núria Marquès, amb 8 medalles, així com Toni Ponce i Sarai Gascón, amb múltiples medalles d’or, han estat els més destacats de la cita internacional d’aquest 2018.
Núria Marquès ha viscut en primera persona la irrupció d’una jove talent britànica que de ben segur serà una de les seves grans rivals a Tòquio 2020. Toni Shaw, que aquest mes d’agost ha celebrat el seu 15è aniversari, és el nou prodigi de la natació adaptada i ha plantat cara en diverses proves tant a la nedadora de Castellví de Rosanes com a Sarai Gascón. Sigui com sigui, Marquès s’endú de Dublín 8 medalles que constaten la seva polivalència en proves de tota mena: or als 100 esquena i als 200 estils, plata als 100 braça, als 400 lliures i als 100 lliures i bronze als 50 lliures i als 100 papallona, arrodonits per una altra plata al 4×100 estils al costat de Sarai Gascón.
Fantastic effort by ‘s @o_nuriamarques to win the 200m IM SM9 and chase down by @britishswimming Toni Shaw#Dublin2018 @ParalympicsGB pic.twitter.com/IyPCOQlrDi
— World Para Swimming (@Para_swimming) 17 d’agost de 2018
En definitiva: podis en totes les modalitats de la natació i en distàncies diferents. Amb 19 anys ja és una de les estrelles més consolidades del vell continent.
Sarai Gascón, que comparteix diverses proves del seu programa amb la nedadora del Baix Llobregat, continua mostrant la seva superioritat. A Dublín ha aconseguit tres ors als 50 lliures, als 200 lliures i als 100 papallona, i no ha pogut completar el pòquer de triomfs després de ser desqualificada als 200 estils.
.@saraigascon is unstoppable!
Another for her in Dublin. #Dublin2018 pic.twitter.com/I2vF1Nxz3k— World Para Swimming (@Para_swimming) 15 d’agost de 2018
També s’ha endut tres podis individuals Toni Ponce, el nedador que ha fet una enorme progressió des dels Jocs de Rio de 2016 i que a Irlanda ha dominat els 100 braça i els 200 estils, a més de pujar al podi dels 200 lliures amb un bronze, mateix premi que al 4×100 estils. Ponce ha completat un extens programa sense premi en forma de medalla en els darrers dies de competició.
Encara hi ha hagut un altre campió català. És el vigent campió olímpic i mundial dels 100 braça Òscar Salguero. El sabadellenc ha tornat a dominar la distància on Ponce també triomfa però en una altra categoria i s’ha endut l’or en la darrera jornada del campionat després de tastar el podi amb un bronze als 4×100 estils que també va comptar amb la participació del jove talent del CN Mataró, Ariel Schrenck, que s’ha endut un altre bronze als 4×100 lliures al costat dels valencians Jose Antonio Marí i Sergio Martos. Tots dos han completat un bon campionat. Martos ha sorprès amb tres medalles individuals (triple bronze als 50 i 100 lliures i als 100 esquena) i el veterà Marí tampoc s’ha mogut del tercer lloc als 100 papallona i als 50 lliures.
El gran botí de bronze
Altres protagonistes del campionat han estat la catalana Marian Polo, amb un doble bronze als 50 lliures i als 100 braça, així com una plata al 4×100 lliure mixt, Ariadna Edo (bronze als 100 lliures i 200 estils), i Eva Coronat, medallista per primera vegada amb un bronze als 100 esquena. En alguns casos la sort no ha somrigut als nedadors de casa nostra. Un bon exemple és Miguel Luque, el veterà que després d’una temporada complicada s’ha hagut de confirmar amb la quarta plaça als 100 braça com a millor resultat a Dublín.