El retorn sonat de Simone Biles

3 minuts de lectura
La millor gimnasta del món és la primera en superar els 60 punts des del seu triomf als Jocs Olímpics de Rio

Fa dos anys Simone Biles va completar un cicle triomfal d’autèntic luxe (entre el 2013 i el 2016 ho va guanyar tot) amb una nova exhibició a la final dels Jocs. En l’exercici individual es va endur una medalla d’or nítida amb més de 62 punts i després va completar l’èxit amb diversos podis i triomfs més a Rio de Janeiro. Aquella va ser la seva darrera gran actuació abans d’anunciar que es prenia un any sabàtic per retornar a les competicions aquest 2018 amb canvi d’entrenador inclòs.

Tot i que el seu retorn s’anunciava triomfal després de comprovar que Biles havia tornat amb molta força i amb ganes de millorar amb noves figures als entrenaments, ha estat l’arribada de la competició la que ha confirmat que Biles continua sent la líder indiscutible de la gimnàstica artística femenina.

A finals de juliol la quàdruple campiona olímpica va tornar a competir amb victòria a l’US Classic, una de les cites més esperades de la temporada als EUA. Biles va disputar l’all around complet i es va endur el triomf amb 58.700 punts, la nota més alta aconseguida per una gimnasta des de 2016. Biles va acompanyar el seu retorn amb dos ors més, al terra i a la barra. En aquell moment ja va anunciar el seu objectiu d’endur-se el triomf als campionats dels EUA d’aquest mes d’agost així com als mundials de la tardor. Les primeres passes camí de Tòquio 2020, on la nord-americana vol millorar l’actuació dels Jocs de Rio (4 ors i 1 bronze!).

Als nacionals dels EUA el debut de Biles dut a terme aquest divendres a la nit ha estat demolidor. La Federació Internacional de Gimnàstica va decidir canviar el codi de puntuació després dels Jocs de Rio de 2016 endurint les seves condicions. Des d’aquell moment els resultats de les gimnastes havien davallat en cada competició internacional. Com a resum ràpid: una puntuació de 2018 que iguali la mateixa xifra de 2016 (i dels anys anteriors) es deu a un exercici molt més complicat o molt més ben executat. Per aquest motiu, que Simone Biles hagi superat la barrera dels 60 punts en el primer dia de competició als nacionals dels EUA és extraordinari. Cap gimnasta en els darrers dos anys havia superat el llistó dels 59 punts.

El domini de Simone Biles: triomf als quatre aparells

La mateixa gimnasta que va arribar a trencar esquemes amb una nota de 63.000 el 2015 ara s’ha enfilat als 60.100 en la seva segona competició dels darrers 24 mesos. Un registre magnífic que, a més, arriba després d’aconseguir la millor puntuació dels EUA (el millor equip del món de gimnàstica artística en categoria femenina) en els quatre aparells. De fet, és allà on se sent més còmode, en el terra, on ha comès una doble sortida dels límits que li ha ocasionat una penalització de sis dècimes gens habitual en la seva trajectòria esportiva.

No està al 100% però ja torna a ser la millor gimnasta del món. De fet, la nova versió de Biles compta amb una millora molt anhelada per a la nord-americana. El canvi d’entrenadors l’ha permès comptar amb dos especialistes de les barres asimètriques, l’aparell on mai ha aconseguit cap gran triomf internacional. Amb més confiança que mai, Biles ha millorat les seves prestacions a les asimètriques i ja és capaç de passar la mà per a la cara a rivals que són autèntiques especialistes de la disciplina.

A la barra d’equilibri la seva solvència continua sent la marca de la casa:

En el salt, actualment no hi ha cap altra gimnasta al món que presenti un exercici amb tanta dificultat de partida com aquest, executat a un altíssim nivell:

DIumenge, nova cita al campionat dels EUA

Aquest diumenge Biles disputarà el segon dia de competició amb l’objectiu de convertir-se en la primera gimnasta en guanyar el títol dels EUA en cinc ocasions diferents. De moment compta amb més de tres punts de marge sobre les seves rivals. La vigent campiona del món, Morgan Hurd, va enfilar-se fins als 57.000 punts, una xifra memorable, per ostentar el segon lloc provisional. Una actuació magnífica però a una distància sideral de les possibilitats de Simone Biles, la millor gimnasta del segle XXI i una de les millors especialistes de la història.