Ben Lecomte és un aventurer. Un nedador forjat en mil reptes que fa 20 anys va saltar a la fama després de ser el primer en nedar l’oceà Atlàntic d’una punta a l’altra. Amb múltiples travesses viscudes en aquestes dues darreres dècades, fa set anys que prepara el repte que ha començat aquest dimarts 5 de juny: una expedició de 6 mesos en què nedarà 8 hores al dia per unir la costa japonesa amb la dels Estats Units. Més de 9.000 quilòmetres de distància en un repte dissenyat per transcendir la fita esportiva.
Aprofitant que aquest dimarts se celebrava el dia mundial del medi ambient, el francès de 51 anys ha iniciat la seva aventura que es pot consultar en tot moment amb un seguiment en directe que més enllà del traçat també marca els corrents marítims. De moment, en les primeres hores de travessia ja s’ha topat de prop amb un tauró, una constant d’aquest viatge que té previst resoldre sense deixar de nedar gràcies a un braçalet magnètic que allunya aquests animals marins sense causar-los cap dany. Un primer dia suau, per començar a agafar ritme abans de les properes jornades que l’han de conduir fins a San Francisco entre finals d’any i principis de febrer sempre amb jornades en què completarà entre 32 i 64 quilòmetres nedant.
El programa científic
Un grup d’investigadors de 12 institucions científiques l’acompanyaran en el repte recollint mostres diverses durant el seu recorregut. El més important d’ell és l’anàlisi de l’afectació del plàstic (en bosses i altres elements grans, però també en micropartícules) a la vida marina. Lecomte ha assegurat en diferents entrevistes que el seu objectiu és “conscienciar sobre l’abús d’un material que condiciona greument els ecosistemes marins” i ajudar a generar un impacte decisiu per canviar el consum humà cap a materials reciclables i no perjudicials envers el medi ambient. Al Pacífic, prop de grans reserves marines, hi ha una zona immensa on els corrents acostumen a acumular plàstics que acaben provocant la mort (per ingerència o per contaminació) de milers d’animals.
Els plàstics, però, no seran l’únic element en estudi durant la travessia. Ni de bon tros. Des de l’inici el nedador recollirà mostres sobre els residus radioactius de Fukushima, atès que seguirà la mateixa trajectòria de la seva dispersió al mar i podrà analitzar tan el nivell de contaminació com l’abast de la mateixa. A més, el repte servirà per posar a prova el cos en un repte extrem (psicologia, seguiment del cor, gravetat) i analitzar els components químics de l’aigua del pacífic o l’efecte del fitoplàncton gegant.
En el següent vídeo Ben Lecomte explica els motius del repte i deixa al descobert bona part de la seva preparació d’aquests darrers anys: