El passat mes d’abril el Trofeu Comte de Godó va ser protagonista d’una denúncia pública que transcendia la competició esportiva que cada primavera porta el millor tennis del món a la capital catalana. Les hostesses presents a les instal·lacions barcelonines van ser obligades a dur minifaldilla i màniga curta malgrat la pluja i les baixes temperatures. Així ho van denunciar, assegurant que algunes havien emmalaltit o havien tingut febre la nit prèvia als fets.
Després de la denúncia pública la marca comercial que equipava a les hosteses, Schweppes, es va veure obligada a emetre un comunicat públic i l’organització del torneig a desvincular-se de la decisió i a demanar disculpes.
Uns quants mesos més tard Inspecció de Treball ha posat nom al cas de masclisme en qüestió: “assetjament discriminatori per raó de sexe” d’un grup de noies contractades durant el Godó. L’organisme públic ha aixecat una acta d’infracció molt greu contra la marca comercial, així com contra l’agència d’hostesses Tote Vignau, que poques hores després que la denúncia es fes pública va trucar a una de les treballadores per anunciar-li que no tornaria a treballar amb ells. Les multes que imposarà treball seran d’entre 10.000 i 187.000 euros, en una sanció econòmica que marca un precedent a tenir en compte en les contractacions d’esdeveniments esportius.
“Ara tenen por les empreses, no les hostesses”
Qui fa aquesta afirmació contundent és Raquel Muñoz, l’ex hostessa que va denunciar el cas de discriminació en primera instància davant els mitjans, començant a les ones del Matí de Catalunya Ràdio. Al programa Bàsics de BTV Muñoz ha celebrat la sanció imposada per Inspecció de Treball i n’ha fet una lectura que val la pena escoltar en aquest vídeo resum:
“Ara tenen por les empreses, no les hostesses” https://t.co/r5GNfkJyhE pic.twitter.com/Q00HYkCLKf
— bàsics (@basicsbtv) 9 de gener de 2018
Un discurs nítid per apoderar les treballadores d’un sector laboral precari i per desmuntar el missatge que protestar no serveix de res. Gràcies a una denúncia, una multa. I gràcies al cas de l’any passat, la convicció que les coses canviaran. De moment, el Reial Club de Tennis de Barcelona ja té un requeriment sobre la taula: “que garanteixi la coordinació de les activitats empresarials en matèria de prevenció de riscos laborals en el Torneig Comte de Godó“.