El mes de febrer totes les mirades estaran centrades en allò que passi a Corea del Sud. Més enllà del debat obert sobre la seguretat del país asiàtic ateses les proves nuclears del seu país veí (hi ha diverses delegacions que han condicionat la seva prèsencia als Jocs en funció del què passi des d’ara fins al febrer), és difícil preveure un escenari esportiu precís a tres mesos vista d’iniciar les competicions.
A diferència dels Jocs Olímpics d’estiu, en què cap a la primavera ja queda clar quins poden ser els grans dominadors olímpics, la competició hivernal genera més incertesa perquè la temporada, en plena tardor, tot just acaba de començar o encara és massa d’hora perquè ho faci en algunes de les competicions més rellevants del programa olímpic. Així doncs, dades de la temporada anterior com a primera referència i molta atenció davant les irrupcions esportives dels propers dos mesos així com de les baixes per lesió que malauradament anirem veient durant les properes setmanes.
El record de 2014
Fa quatre anys els Jocs es van disputar a Sotxi (que va endur-se la seu davant la mateixa Pyeongchang per ben poquet) i Rússia va aprofitar la seva condició d’amfitriona per imposar-se al medaller. Un lideratge que ara es fa més difícil de creure després de l’escàndol per dopatge que ha liquidat la credibilitat esportiva del país de Putin i que continua en plena actualitat després que en les darreres hores dos esquiadors russos hagin estat desqualificats d’aquells Jocs de forma retroactiva. Un cop el ventilador està en marxa, es difícil preveure quin medaller oficial jutjarà els Jocs de Sotxi d’aquí a pocs anys.
En clau catalana, els Jocs de 2014 van comptar amb una delegació destacable i amb un protagonista indiscutible: Martin Fourcade. El biatleta nord-català va guanyar dos ors i una plata en biatló i va ser l’únic atleta dels Països Catalans en pujar al podi de Sotxi. Hi va haver un bon grapat d’esportistes de casa nostra que van anar als Jocs més enllà de l’estel·lar biatleta: el seu germà Simon i la biatleta andorrana Laure Soulie, el pilot d’skeleton Ander Mirambell, els riders Queralt Castellet i Lluís Marín, els esquiadors d’alpí Mireia Gutiérrez, Ferran Terra, Àlex Puente, Marc Oliveras, Kevin Esteve, Joan Verdú i Pol Carreras, la fondista Laura Orgué o el patinador Adrià Díaz.
Martin Fourcade i Queralt Castellet, els dos noms a seguir
Alguns dels protagonistes de 2014 tornaran a ser olímpics quatre anys després. Menció especial, de nou, per a Martin Fourcade, que arribarà a Corea del Sud com el gran rival a batre del biatló i com un dels favorits a liderar el medaller individual. Si repeteix les actuacions de les darreres copes del món i dels campionats del món d’aquest cicle olímpic, Fourcade millorarà els tres podis de Sotxi 2014.
Una altra candidata a pujar al podi, si les lesions la respecten i ofereix el seu millor nivell, és la rider Queralt Castellet. La vallesana pot brillar el 2018 en Half Pipe, al Big Air o a l’Slope Style, en una polivalència ja demostrada en el surf de neu. La podria acompanyar la també catalana Maria Hidalgo, amb resultats cada cop més sòlids en Big Air i també a l’Slope Style, però lluny, a priori, de les places de podi, així com l’andorrà Lluís Marín si és capaç de tornar en plena forma de la lesió soferta fa uns quants mesos.
Més esportistes de casa nostra que busquen el bitllet olímpic
En esquí alpí Mireia Gutiérrez torna a ser una garantia per a la delegació andorrana, que vol acompanyar-la amb Joan Verdú i Marc Oliveras, amb Àxel Esteve i Carmina Pallàs, de moment, en un segon pla. En clau catalana, el que té més números per participar als Jocs en aquesta modalitat és Joaquim Salarich, especialista en eslàlom. Júlia Bargalló, Albert Ortega o Anna Esteve ho tenen més que complicat per aconseguir el bitllet olímpic.
Adrià Díaz està lluitant per endur-se la plaça del patinatge sobre gel per parelles que ja té assegurat l’equip espanyol al costat de la britànica Olivia Smart i Ander Mirambell, en Skeleton, torna a tenir molts números de disputar uns nous Jocs Olímpics. El jove andorrà Ireneu Esteve podria guanyar-se un lloc en esquí de fons per la delegació andorrana, en què Lydia Iglesias, malgrat els seus bons resultats, sembla quedar fora de la lluita per les places olímpiques.
Falten només 100 dies per a l’inici dels Jocs Olímpics d’Hivern i les incerteses són les protagonistes d’una cita molt esperada per als amants dels esports de neu i de gel del nostre país. A La Fosbury ja ens estem preparant per oferir una bona prèvia i un bon seguiment d’una cita olímpica que té tots els números per fer-nos embogir durant el mes de febrer.