L’any 2011 tres clubs de petanca (Prat, Sant Boi, Sants) van unir esforços per impulsar un torneig que compaginava la pràctica del seu esport amb un objectiu solidari. Naixia la Coordinadora de Petanca Solidària, en contacte permanent des del primer dia amb l’ONG Esport Solidari Internacional que presideix Josep Maldonado. Aquella iniciativa ha anat creixent en els darrers anys i s’ha consolidat fins a arribar a la setena edició.
Aquest dissabte 16 de setembre el Club Petanca Bellavista de Les Franqueses del Vallès serà la seu d’una nova jornada lúdica i familiar en què els organitzadors preveuen la participació de més de 200 persones en la modalitat de tripletes. Tots els jugadors rebran una samarreta solidària a canvi d’una aportació de 13 euros que anirà a parar íntegrament a l’ONG.
Les activitats programades, però, van molt més enllà de la petanca, tal com explica el president de Petanca Solidària, Jonathan Ferrari: “Va començar sent un simple torneig de petanca i ara és un gran esdeveniment lúdic, esportiu i familiar. Acompanyem la petanca amb la segona cursa solidària per a nens d’entre 5 i 12 anys i també amb una zona lúdica infantil o un escenari en què hi actuaran diversos artistes durant el matí. És una jornada oberta a tothom“.
Esport i solidaritat
Una de les claus de l’èxit és obrir la pràctica de la petanca a qualsevol persona que s’animi a jugar. D’aquesta manera es combina la presència de jugadors federats amb la participació de persones sense llicència: “És un torneig familiar, en què hi participa el nen, el pare, la mare, l’avi.. és la festa lúdica anual de la petanca i el més important és que tothom participa d’una causa solidària“. Els premis del torneig els ofereixen diversos patrocinadors que col·laboren de forma desinteressada amb la jornada. Són empreses i comerços que també cedeixen productes i regals per a la tòmbola solidària, una altra de les activitats que ajuda a recollir diners per a l’ONG.
La vessant solidària és indestriable del torneig. Ho explica Ferrari a La Fosbury: “Ser solidari és cosa de tots, no només d’uns quants. A través de l’esport és una bona manera de ser solidari, de conscienciar a la gent que no tothom viu en la mateixa situació, que hi ha persones que no tenen prou recursos per viure dignament. Si podem ajudar fent el que més ens agrada, ho fem“. La recaptació d’aquest any es destinarà a un orfanat africà, seguint el mateix esquema de cada any: fer una aportació per a millorar la vida de nens que viuen en situació de pobresa i marginalitat al continent africà.
Cares conegudes del món de l’esport i la cultura de Catalunya participaran al torneig per a VIPS amb l’objectiu d’enfortir la repercussió del torneig, que ja té l’edició de 2018 lligada a Vilanova i la Geltrú després de passar en els darrers anys pel Prat de Llobregat (2011), Sant Boi de Llobregat (2012), Sants (2013), Castelldefels (2014), Viladecans (2015) i Rubí (2016).