La Sincronitzada obre el Mundial de natació de Budapest

2 minuts de lectura

svetlana-kolesnichenko-rus-1707140992jva

Aquest divendres comença el Campionat del Món de natació, que es durà a terme a Budapest fins al 30 de juliol. La capital hongaresa ja va acollir l’any 2010 el campionat europeu d’aquesta disciplina.

Teòricament Guadalajara (Mèxic) n’era la seu, però al 2015 va renunciar per no poder-ne assumir les despeses. Budapest, que havia d’acollir el Mundial de 2019, va decidir avançar-se i organitzar la cita d’aquest any. La situació actual de Mèxic és tan inestable que fins i tot al preolímpic de Rio el seu equip de sincronitzada va haver de competir sota la bandera de la FINA degut als problemes que té la Federació Mexicana.

La natació sincronitzada és la primera disciplina en començar a competir, juntament amb els salts de trampolí. Avui és el torn de les proves classificatòries del solo (11-13:30h) i el duet tècnic(16-18h). Com que és any post-olímpic, les seleccions acudeixen amb moltes cares noves a la primera gran cita d’aquest nou cicle.

Què cal tenir en compte?

En aquesta ocasió, ni Natalia Ischenko ni Svetlana Romashina estaran al Mundial. Ischenko és pentacampiona olímpica i 16 vegades campiona del món però es va retirar l’abril passat després d’una llarga carrera. Romashina és l’actual campiona del món i ha hagut de parar un temps perquè està a punt de convertir-se en mare. La nova solista és Svetlana Kolesnichenko, tota una veterana amb un futur prometedor.

Xina no participa al solo, i per tant,  la catalana Ona Carbonell tindrà més possibilitats d’aconseguir una medalla. L’or serà clarament per a Rússia i la plata i el bronze es disputarà entre Espanya (Carbonell), Ucraïna (Anna Voloshyna) i Japó (Yukiko Inui). Carbonell és l’única opció segura de podi que té Espanya, ja que en les proves d’equip i combo la selecció té massa rivals amb un nivell similar que lluiten per situar-se entre els tres primers llocs.

Aquest és el segon mundial on hi participen nois en la categoria de duet mixte. S’hi presenten deu parelles al duet tècnic i onze al lliure. Estats Units n’és la gran estrella, seguida per Rússia, França i Itàlia. La selecció xinesa s’estrenarà en aquesta prova i segurament tindrà un duet força potent capaç de guanyar algun metall. A més, Espanya (amb els catalans Berta Farreras i Pau Ribes) i Ucraïna també faran tot el possible per situar-se en les primeres posicions.

ferreras_ribes

Per últim, tres dels duets més importants presenten nous membres. Ona Carbonell ha canviat sis vegades de companya en els darrers cinc anys i ara s’estrena amb  la barcelonina Paula Ramírez. A Rio de Janeiro, el duet rus estava format per les mítiques Natalia Ischenko i Svetlana Romashina, però com que cap de les dues competeix al Mundial, han delegat en Svetlana Kolesnichenko, Aleksandra Patskevich i Varvara Subbotina. L’ucraïnesa Anna Voloshyna també té nova parella, Yelyzaveta Yakhno, tot i que mantenen els dos exercicis dels Jocs.

sincro_ona
Foto: @ona_carbonell

Curiositats

La participant més gran és la txeca Sona Bernardova, de 41 anys (1976), tota una veterana d’aquest esport. Es porta 26 anys amb la més jove, Zuzana Bodikova (7 de març de 2002), una nedadora d’Eslovàquia que acaba de començar a la categoria júnior.

Hi ha set parells de bessones que competeixen en sincronitzada: Tingting i Wenwen Jiang (Xina), Liuyi i Qianyi Wang (Xina), Charlotte i Laura Tremble (França), Aleksandra i Yekaterina Simonova (Kazahastan), Bregje i Noortje de Brouwer (Holanda), Anastasia i Daria Bayandina (Rússia), Maryna i Vladislava Aleksiiva (Ucraïna). A més, hi ha les trigèmines austríaques d’origen grec Anna-Maria, Eirini i Vasiliki Alexandri i quatre parells de germanes més. Al final, tot queda a casa.