Andorra manté una línia ascendent als Jocs dels Petits Estats d’Europa

1 minut de lectura

Aquesta setmana San Marino ha acollit la dissetena edició dels Jocs dels Petits Estats d’Europa. Fa unes setmanes us explicàvem que Andorra hi participaria amb una cinquantena d’esportistes disposats a millorar els resultats dels Jocs disputats a Islàndia fa dos anys. Malgrat comptar amb un únic campió, l’objectiu s’ha assolit: Andorra ha sumat 17 podis i manté una línia ascendent camí dels Jocs de 2021.

18768639_1997238553838815_8390139264666780873_o
Dayane Huerta, al mig de la imatge, guanyadora de dues medalles a San Marino

Feia 8 anys que Andorra no aconseguia tantes medalles com a San Marino. Després de l’enorme impuls esportiu dels Jocs celebrats a casa el 2005, amb més de trenta medalles que es van quedar a casa, el 2007 i el 2009 el país dels Pirineus va pujar 17 vegades al podi. Des d’aquell moment, les xifres havien anat a la baixa. El 2013, per exemple, Andorra només va obtenir 6 medalles. El 2015 en van ser 11. Ara n’han estat 17. Malgrat ocupar el darrer lloc del medaller (9è, a una sola medalla de Liechtenstein), els andorrans poden estar satisfets de l’actuació duta a terme a San Marino.

Geni da Silva (banderer andorrà d’enguany) i Xavi Folguera s’han endut l’únic or dels andorrans a San Marino. La parella de vòlei platja ha revalidat d’aquesta manera l’èxit de fa dos anys en superar el duo de Liechtenstein a la final després d’un torneig impecable. Laura Sallés en judo, Pol Moya, Dayane Huerta i Marcos Sanza per partida doble, així com Nahuel Carabaña, Clàudia Guri i Toni Bernadó en atletisme, Julio Pintado i l’equip masculí en ciclisme, Mònica Ramírez en natació, Guy Díaz en BTT i Frederic Breton i la dupleta en petanca han aconseguit resultats de mèrit i tornen de San Marino amb una o dues medalles penjades del coll.

RTVA, que ha seguit totes les competicions sobre el terreny, ha editat un vídeo-resum del paper dels andorrans a San Marino:

Luxemburg domina la competició

Aquesta edició dels Jocs se l’ha endut amb claredat Luxemburg (98 medalles) per davant de Xipre (84) i d’Islàndia (60), que ha baixat molt el nivell mostrat fa tot just dos anys i perd la primera posició del medaller històric que ocuparan els xipriotes. Els tres països són els clars dominadors de la competició i deixen molt enrere a països clàssics com Mònaco o Malta, així com a Montenegro, que ha disputat els seus quarts Jocs dels Petits Estats d’Europa.

El 2019 els Jocs es disputaran a Montenegro. D’aquí a quatre anys la seu de l’esdeveniment serà Andorra la Vella. L’objectiu de 2021 és tornar a aprofitar un esdeveniment que compta amb un ampli programa poliesportiu (més de 120 competicions diferents) per impulsar tot l’altre esport d’alt nivell entre els andorrans.