És una de les disciplines olímpiques clàssiques però continua essent un esport massa desconegut per a la majoria d’espectadors. Nascut a instàncies de Pierre de Coubertin i estrenat a Estocolm 1912, el pentatló modern va actualitzar les mítiques proves dels Jocs de l’antiga Grècia amb modalitats pensades per a premiar el “súper atleta”, l’esportista més complet del món.
Després de diversos estira-i-arronses, les cinc proves seleccionades i que continuen formant part de la cita olímpica van ser l’esgrima, la natació, el tir olímpic, la cursa a peu i l’hípica. Els militars, des del principi, van esdevenir els grans dominadors d’una prova que va vetar l’accés a la joveníssima Helen Preece per pur masclisme. Més endavant, el pentatló va esdevenir un camp de proves per introduir la mateixa idea als Jocs d’hivern, amb un resultat fallit que no va tenir continuïtat.
En ple segle XXI el pentatló modern continua al programa olímpic malgrat que és un dels esports seleccionats amb menys participants arreu del món. De motius n’hi ha una pila: des de l’absència d’un seguiment mediàtic a gran escala que afavoreixi l’interès per aquesta disciplina fins a l’exigència i complexitat d’un esport que requereix entrenaments simultanis en esports molt diferents. Malgrat això, la Federació Internacional (UIPM) organitza campionats i copes del món potents que són una delícia per als aficionats que opten per seguir aquestes competicions en directe. I més enllà de la UIPM, hi ha molts clubs disposats a fer créixer el pentatló modern des del treball de base.
Una cita consolidada al Baix Llobregat
Fa pocs dies Sant Boi de Llobregat, a través de la Fundació Llor, era l’escenari d’una competició juvenil que ja és una institució d’aquest esport. El Trofeu Internacional Vila de Sant Boi ja encadena més de dues dècades programant una cita que atrau esportistes d’arreu del món i que brilla en la seva categoria juvenil. És l’espai idoni per a comprovar la progressió dels pentatletes de casa nostra, que no acostumen a disposar de moltes oportunitats competitives al llarg de la temporada.
D’aquesta darrera edició en podem conèixer alguns dels seus protagonistes gràcies a aquest magnífic vídeo de la UFEC:
El Laser-Run, la modalitat per atraure nou públic
El pentatló modern exigeix aptituds per superar 5 disciplines diferents amb bona nota. La complexitat és evident i la Federació Internacional fa temps que cerca nous patrons per atraure més gent cap a aquesta disciplina. Una de les propostes més exitoses dels darrers anys és la selecció d’algunes disciplines del pentatló modern per a generar noves competicions més curtes, àgils i que requereixen menys habilitats diferents als participants.
D’entre totes elles brilla amb llum pròpia el Làser-Run, una modalitat que combina la cursa a peu amb el tir olímpic i que, a la pràctica, ens remet a un biatló sense esquís i sense neu. En les regles més esteses els participants han de combinar 4 sèries de 10 tirs i curses de 800 metres, en un esport que comença a practicar-se a partir dels 8 anys.
Precisament és amb aquesta modalitat que Perpinyà i Barcelona organitzaran cites els propers 14 de maig i 7 de juny respectivament. Formen part del Laser-Run City Tour que vol difondre el pentatló modern arreu del món. A la capital de la Catalunya Nord, a més, l’esdeveniment de diumenge servirà per promocionar un club que fa anys que està fent un excel·lent treball de base i que ja ha aconseguit portar a la francesa Elodie Clouvel a la medalla de plata dels darrers Jocs Olímpics. Un èxit immens i una alenada d’aire fresc per a la promoció del pentatló modern a Perpinyà.