La Final a quatre de l’eurolliga, una fita històrica per al waterpolo català

3 minuts de lectura

Aquest dimecres a primera hora del matí el CN Sabadell i el CN Mataró han emprès el viatge cap a Rússia. Un parell de vols acompanyats d’un parell d’hores de carretera per arribar fins a Kirishi, la localitat que divendres i dissabte acollirà la final a quatre de l’eurolliga.

Laura López, del CN Mataró, en un enfrontament contra el CN Sabadell
Laura López, del CN Mataró, en un enfrontament contra el CN Sabadell

Davant la rellevància de la cita, La Fosbury ens desplaçarem a territori rus per viure de prop una competició molt especial. Passi el que passi a la piscina, la presència de dos equips catalans en una final a quatre de la màxima competició continental és una fita sense precedents per al waterpolo català.

Sabadell i Mataró, preparats per a la batalla

El Club Natació Sabadell s’està convertint en un clàssic recent de la millor competició continental de clubs. A Kirishi afrontarà la seva sisena presència a la final four dels darrers anys. És l’actual defensor d’un títol que ha guanyat en quatre ocasions des de la temporada 2010-2011. Les vallesanes són segones al palmarès històric de la competició (dominat pel Catània italià) i volen proclamar-se pentacampiones d’Europa en un cicle d’èxit certament impressionant. Per primera vegada, però, les jugadores que entrena Nani Guiu estaran acompanyades per un altre equip català que debuta a la cita més important del waterpolo femení de clubs.

https://www.youtube.com/watch?v=D6hCeQ7ASEo

El Centre Natació Mataró s’ha classificat per la final a quatre després de donar la sorpresa als quarts de final en vèncer el Budapest, subcampió de l’eurolliga el 2016. Sense complexes i amb la mateixa ambició que van demostrar l’any passat quan van ser guanyar la copa de la Reina (ep, davant el Sabadell!) i la Copa LEN, les mataronines afronten el repte més important de la seva història. D’aquesta manera, el CE Mataró es converteix en el tercer equip català que s’assegura una plaça d’honor a l’eurolliga. Convé recordar que el Mediterrani barceloní va ser el primer en arribar a les semifinals de la champions l’any 1997.

La coincidència de dos equips catalans en una mateixa final a quatre no només trenca esquemes en el waterpolo femení. En categoria masculina no s’ha viscut mai una situació com aquesta. El Barcelona, el Montjuïc, el Catalunya i més recentment l’Atlètic Barceloneta han disputat diverses fases finals de la lliga de campions europea, amb títols triomfals l’any 1982 (Barcelona), el 1995 (Catalunya) i el 2014 (Atlètic Barceloneta). Malgrat això, cap d’ells va compartir la cita amb un equip veí. La presència conjunta de Mataró i Sabadell aquests dies a Rússia, doncs, escriu una nova pàgina d’or per al waterpolo de casa nostra.

Un nou èxit de l’esport català de clubs

Si hi ha un esport acostumat a classificar més d’un equip català en una final a quatre europea aquest és l’hoquei patins. La proesa s’ha assolit en un munt d’ocasions tant en categoria masculina com femenina. De fet, en 12 ocasions la final europea d’hoquei ha enfrontat a dos equips catalans, una fita que, si fem cas al quadre d’enguany, podrien arribar a emular el CN Mataró i el CN Sabadell a Kirishi.

L’altre gran precedent el trobem en el bàsquet. La temporada 1993-1994 les semifinals de la lliga europea van oferir un duel apassionant entre FC Barcelona i el Joventut de Badalona. Els verd-i-negres van sortir-ne vencedors i van rematar l’èxit a la final en vèncer l’Olympiacos a la final per un ajustat 59 a 57.

La final a quatre de waterpolo d’enguany se sumarà a aquests casos. No n’hi ha cap més en l’esport català. En bàsquet femení, en voleibol, en handbol, en futbol sala, en rugby o en hoquei herba hi ha hagut diversos equips de casa nostra que han estat capaços de lluir plaça entre els quatre millors d’Europa. El FC Barcelona, el Ros Casares, el Mar València, el Pòrtol mallorquí, el Playas de Castelló, l’Atlètic Terrassa, l’USAP de Perpinyà, el Club Egara, el RC Polo, el Calpisa d’Alacant… tots ells han estat protagonistes, però no han compartit ni viatge ni experiència amb un altre equip del país. En altres esports, com el tennis de taula, el gran escenari de l’esport continental de clubs encara està pendent d’exploració.

Com dèiem, passi el que passi a la piscina de Kirishi el waterpolo català ja ha fet història. Tan de bo la fita s’arrodoneixi amb un trofeu que diumenge faci el viatge de tornada cap a Catalunya.