Des de 1953 les instal·lacions del Reial Club de Tennis Barcelona acull el torneig de tennis més important de Catalunya. Camí de Roland Garros, la temporada de terra batuda té una cita rellevant a la capital catalana després del sempre lluitat masters 1000 de Montecarlo.
Aquest 2017 totes les mirades estaran centrades en Rafa Nadal, l’home que defensa el títol assolit l’any passat davant l’absent Nishikori. 4 dels millors 10 jugadors del rànquing mundial volen endur-se un Open 500 en què jugadors en constant creixement com Albert Ramos o Roberto Bautista-Agut també volen ser protagonistes.
El favorit
Rafa Nadal és el gran favorit per tornar a alçar un trofeu immens en què ja ha gravat el seu nom en 9 ocasions anteriors. Després d’uns anys complicats i que el situaven en l’inici del declivi de la seva carrera esportiva, aquest 2017 ha revifat definitivament i acaba de recuperar una plaça al top 5 mundial després del seu triomf solvent a Montecarlo, el primer títol de la temporada després de perdre les finals de l’Open d’Austràlia i del masters mil d’Indian Wells contra Roger Federer, així com el torneig d’Acapulco contra Sam Querrey. El manacorí ha aconseguit fer el doblet Montecarlo-Barcelona en vuit ocasions. Això sí, el primer tram del quadre, amb David Ferrer i Alexander Zverev com a potencials rivals a vuitens i a quarts de final, no serà fàcil.
La incògnita
Andy Murray és el número 1 del món amb una diferència de punts notable sobre el segon classificat. El seu 2016 va ser, senzillament, meravellós. L’Escocès parteix com a primer cap de sèrie del Godó però no arriba en el seu millor moment de forma. A Montecarlo va caure a vuitens de final davant Albert Ramos (es podrien tornar a veure les cares a Barcelona) i ja havia caigut en primera ronda a Indian Wells. A l’Open d’Austràlia també va caure a vuitens i malgrat el títol assolit a Dubai al febrer, no està trobant la regularitat necessària per continuar manant al rànquing mundial. A més, la terra batuda no és el seu terreny preferit. Només ha guanyat 2 dels seus 45 títols ATP en aquesta superfície.
L’absència
Kei Nishikori ha estat un dels grans animadors de les darreres edicions del Godó. Guanyador del torneig el 2014 i el 2015 i finalista el 2016, la relació d’amor entre el japonès i el públic barceloní ha patit un revés sobtat per culpa de la lesió al canell dret que es va fer a Miami fa poques setmanes. El torneig barceloní comença sense segon cap de sèrie i amb Rafa Nadal molt més confiat després de saber, el dia del sorteig del quadre, que hauria de superar al sempre tenaç Nishikori si volia accedir a la final.
La novetat
La tecnologia Foxtenn ha arribat per quedar-se. El Godó estrenarà una de les grans novetats del curs tennístic que hauria de substituir l’ull de falcó per ajudar als jutges de pista en l’arbitratge dels partits. A Barcelona, el sistema Foxtenn no tindrà validesa oficial però sí que s’utilitzarà en les retransmissions televisives en tots els partits del torneig. Aquest mètode per revisar les jugades conflictives és molt més precís que l’ull de falcó i té una precisió mil·limètrica amb 22 càmeres de suport que fan 2.500 fotografies per segon. Foxtenn, per cert, és una innovació catalana impulsada per Javier Simón.
La retirada
Un dels clàssics del tennis català ha decidit posar punt i final a la seva trajectòria. Albert Montañés disputarà el darrer partit de la seva trajectòria professional al Godó, on disposa d’una Wild Card de l’organització. Amb 36 anys, ocupa el lloc número 312 del rànquing ATP i aquest 2017 només ha pogut guanyar un partit en la ronda de qualificació del torneig de Marsella. 6 títols i 11 finals brillen en el palmarès d’un especialista en terra batuda que ha portat el nom de Sant Carles de la Ràpita arreu del món. De moment, ja ha superat la primera ronda després de batre a Guillermo García-López!