El quilòmetre vertical agafa embranzida

2 minuts de lectura

Aquesta setmana, quan tot just és a punt de començar la copa del món d’esquí de muntanya, la Federació Internacional d’Skyrunning ha fet un anunci que de ben segur captarà l’atenció a bona part dels aspirants al podi de la Font blanca andorrana. Ha creat el circuit mundial del quilòmetre vertical. Del 7 de maig fins al 21 d’octubre el creixement d’aquesta modalitat està assegurat.

El circuit constarà de 17 proves i serà paral·lel a la resta de proves de les World Series (individual, ultra, i extrem). D’aquestes 17 proves es comptabilitzaran pel rànquing final els sis millors resultats de cada corredor. Tots ells, a més, hauran de tenir present que hi ha proves que punuten més. Entre elles, la Bellevarde francesa, la K3 italiana o la Fully suïssa, que tancarà el campionat. L’única prova que es disputarà a Catalunya serà la Vertical Cabanera, amb l’ascensió al Montsent de Pallars, prevista per al proper 9 de juliol.

Laura Orgué i Jan Margarit lluitaran pel títol

Laura Orgué de ben segur que rep el nou circuit amb els braços oberts. És en el quilòmetre vertical on obté els seus millors resultats i vol tornar a guanyar el títol mundial després del subcampionat de 2016. És, possiblement, la gran favorita a aconseguir-ho si aquest any les lesions la respecten. De moment, a la Font blanca andorrana, debuta en esquí de muntanya exclusivament amb la prova vertical.

Molt més difícil sembla la presència en el circuit de KV d’Anna Comet o Ragna Debats, especialistes en altres tipus de curses. En categoria masculina també hi ha un corredor català que apunta alt. És Jan Margarit, el jove que ens ha sorprès amb reptes inversemblants. L’any passat va sorprendre amb la segona plaça del podi general en les curses verticals i aquest 2017, amb 19 anys, encara té un marge de millora increïble. Com Orgué, enfoca la temporada d’esquí de muntanya centrat en la cursa vertical.

quilòmetre vertical
Jan Margarit, el jove talent que ja aspira a tot / Fotografia: iancorless.com / SWS

Els corredors que també volen brillar

Un dels que també té ganes de lluitar pel títol és Ferran Teixidó. L’andorrà va brillar la temporada passada aconseguint la tercera plaça a la general en la modalitat vertical. Aquest 2017 optarà per córrer principalment les curses que es disputen a Catalunya, Espanya i França. També es fixarà en aquelles que donen més puntuació als participants. La seva primera cita, la Transvulcania de les Illes Canàries, el proper 11 de maig.

Ferran Teixidó a la Tromso Skyrace /
Ferran Teixidó a la Tromso Skyrace / Fotografia: iancorless.com / SWS

Caldrà veure si Oriol Cardona, que està en un estat de forma excel·lent, opta per disputar la general. També si Kilian Jornet, campió del món de les World Series en 6 ocasions, participa en aquest circuit. L’any passat només va participar en una cursa individual (victòria a Zegama). Aquest 2017 preveu repetir presència a la prova basca.

Mentre el quilòmetre vertical agafa entitat pròpia, amb el conseqüent augment de premis, també es reforcen les World Series. Allà els corredors aspiraran a una general global amb els 5 millors resultats en la categoria classic (cursa individual), 3 Ultra series i 2 Extrems. Aquest circuit visitarà uns quants cops casa nostra, amb cites destacades com la Buff Epic Trail (7 de juliol), l’Skyrace Compedrosa (30 de juliol) i l’Ultra Pirineu (23 de setembre). La prova de Bagà tancarà el circuit d’ultres de 2017.