Aquest dijous 12 de gener s’han presentat, pràcticament de forma simultània, els dos recorreguts que ompliran el País Valencià del millor ciclisme professional durant aquest 2017. La Vuelta a Espanya i la Volta Ciclista al País Valencià han triat el mateix dia per presentar recorregut. Que cadascú jutgi l’encert d’aquesta coincidència. 5 etapes a la Vuelta, 5 etapes més a la Volta. 10 dies en què els equips de la UCI World Tour s’hauran d’enfrontar a etapes de tota mena.
La Vuelta a Espanya comptarà amb dues etapes prèvies a casa nostra abans d’arribar al País Valencià. Seran la tercera i la quarta d’una edició que partirà de Nimes, a França. La tercera etapa començarà a Prada de Conflent i transcorrerà, a parts iguals, per la Catalunya Nord, per Catalunya i per Andorra. Una etapa amb ports exigents com La Rabassa i la Comella en el tercer dia de competició.
La quarta etapa serà una baixada constant des d’Escaldes-Engordany fins a Tarragona, en un disseny pensat per fer brillar l’aposta pels Jocs Mediterranis… de 2018. És a partir de la cinquena etapa quan la cursa entra al País Valencià.
Els clàssics murs, protagonistes a la Vuelta.
La Vuelta a Espanya ha apostat en els darrers anys per acabar diverses etapes en ascensions curtes i de percentatges impossibles. Murs que obliguen els ciclistes a fer esforços agònics i que difícilment capgiren la general. El primer dia a la demarcació de Castelló combinarà una etapa de mitja muntanya, amb 5 ports, amb una ascensió final inèdita a Santa Lucía i Sant Benet, a Alcossebre. Encara més fàcil ho tindran les escapades de la sisena etapa entre Vila-real i Sagunt, novament de mitja muntanya, amb 5 ports, però sense ascensió final.
Des de Llíria sortirà una etapa trencacames que acabarà a Cuenca amb una petita cota de 3a abans de la meta per intentar remoure el pilot. L’endemà, ja en terres alacantines, la Vuelta torna a visitar el Xorret de Catí. És un port que s’ha abonat als recorreguts de Javier Guillén i companyia i que esperem que doni espectacle. El descens dels darrers metres pot ser, en aquest sentit, decisiu.
La novena etapa acabarà amb una altra ascensió a Benitatxell, allà on Dumoulin va brillar el 2015. Una ascensió curta i dura després d’una etapa sense massa misteri. Més endavant, les muntanyes andaluses, la crono de Logronyo o l’ascens a l’Angliru haurien de resoldre la lluita per la general.
Els primers dies de Febrer, la volta valenciana
Wout Poels va dominar com va voler la darrera edició de la Volta al País Valencià. L’holandès serà una de les figures que repetirà en la nova edició, en què l’interès dels equips world tour continua creixent i ja en seran 12 de participants en lloc dels 8 de 2016. És una volta curta, de 5 dies, que intenta tocar totes les tecles. Com a la Volta a Catalunya, l’inici serà en forma de contrarellotge per equips. I de la mateixa manera, serà una etapa gens senzill, de pràcticament quaranta quilòmetres amb un port de tercera inclòs. Una bona cita per als aficionats d’Oriola.
L’endemà Casero i companyia han dissenyat una etapa de mitja muntanya entre Alacant i Dènia. Cap part plana, sempre amunt i avall, amb quatre ports de tercera o segona. La tercera, etapa nítida per a esprínters entre Canals i Riba-Roja de Túria, sense cap dificultat. A la quarta s’hauria de definir el títol. Etapa llarga entre Segorbe i LLucena amb el temut final a Mas de la Costa. Rampes molt exigents que poden causar estralls entre els favorits. A la Vuelta, però, els favorits van entrar en un sol bloc.
Per acabar, una cinquena etapa entre Paterna i València amb un únic port de 3a categoria. Entre l’1 i el 5 de febrer, després de les primeres proves a Mallorca, tindrem cita destacada al País Valencià. Encara haurem d’esperar una mica per saber quins grans ciclistes hi participen. A priori, Nairo Quintana hi compta en la seva programació anual.