La Fosbury tanquem el 2016 amb una mirada cap als millors esportistes de casa nostra d’aquest any. Hem determinat un top 50 amb un criteri lliure i alegre. No hi és tothom que s’ho mereix, però tothom que hi és, s’ho mereix. Us oferim la segona entrega: del 40 al 31!
40. Gil Carbonés – Horseball – 24 anys
Millor jugador de la lliga catalana i màxim golejador de la màxima competició continental. Gil Carbonés ha estat escollit com a tercer millor jugador del món de horseball per darrere de Marià Clavell i és el futur del CEEC Cardedeu. L’equip vallesà ha guanyat la lliga catalana, el campionat d’Espanya i la 5a lliga de campions, la tercera consecutiva. A Cardedeu tenen un dels millors equips del món.
39. Víctor Tomàs – Handbol – 31 anys
El FC Barcelona d’handbol ja acumula 140 triomfs consecutius en competicions d’àmbit català i estatal i aquest 2016 ha guanyat lliga, copa del rei, supercopa i copa asobal sense complicacions. Si l’etern capità blaugrana no és més amunt a la llista és per l’eliminació als quarts de finals de la Champions contra el Kiel i la decepció amb la selecció espanyola: van quedar-se sense Jocs Olímpics.
38. Núria Vilarrubla – Piragüisme en aigües braves – 24 anys
La palista de la Seu d’Urgell s’ha consagrat en categoria absoluta aquest 2016. S’ha proclamat campiona d’Europa en C1 i augura molts èxits en el nou cicle olímpic cap a Tòquio 2020. El C1, malauradament, no era una modalitat olímpica a Rio 2016. Vilarrubla també ha guanyat per primera vegada una prova de la copa del món i és capaç de lluitar contra les millors del món en tots els circuits.
37. Joel González – Taekwondo – 27 anys
Després de superar els problemes físics dels darrers anys, González ha tornat a demostrar que és un dels millors competidors de casa nostra. Ha canviat de categoria (de -58kg a -68!) i ha estat capaç de penjar-se un bronze als europeus i un altre bronze als Jocs Olímpics. Un podi de glòria en una competició en què reconeix que no va poder gaudir competint. Tan de bo les lesions el respectin d’ara en endavant.
36. Alba Gonzalo – Hoquei sobre gel – 19 anys
Que una jugadora catalana d’hoquei sobre gel fitxi per un equip finlandès és força increïble. És el que ha fet Alba Gonzalo aquest 2016: abandonar l’equip que l’ha vist créixer, el potent ASME Barcelona Ice Blue Cats, i fitxar pel Kerava. Gonzalo ha estat subcampiona del món de la divisió II amb la selecció espanyola (escollida millor portera) i peça clau dels triomfs de lliga i copa de les barcelonines.
35. Roser Tarragó – Waterpolo – 23 anys
La golejadora compulsiva del CN Mataró s’ha consolidat definitivament en l’elit mundial del waterpolo. Després del seu camí d’anada i tornada als EUA, ha estat capaç de liderar els títols del CN Mataró a la Copa de la Reina (davant el CN Sabadell) i a la LEN Trophy europea. Amb la selecció espanyola ha aconseguit un diploma olímpic agredolç amb la cinquena plaça a Rio. Subcampiona de la lliga mundial.
34. Gemma Abant – Biketrial – 27 anys
És la gran dominadora mundial d’aquest esport des de fa una pila d’anys al costat de la seva germana bessona Mireia. Aquest 2016 s’ha proclamat campiona del món per 12a vegada. Entre les dues, sumen la barbaritat de 17 títols mundials. Sense la voracitat competitiva de fa uns anys, Abant centra bona part dels seus esforços en campus i eines de formació de nous talents del biketrial.
33. Gerard Descarrega – Atletisme – 22 anys
El del Baix Camp ha complert el seu somni en proclamar-se campió paralímpic a Rio 2016. Ho ha aconseguit a la prova dels 400 metres llisos en categoria T11 (pateix una retinosi pigmentària) amb el seu guia Marcos Blanquiño. Uns mesos abans ja s’havia penjat una plata i un bronze als mundials de Doha i encarava el 2016 amb la convicció dels vencedors. Al Brasil va aconseguir el rècord d’Europa.
32. Garbiñe Muguruza – Tennis – 23 anys
L’estrella del tennis català nascuda a Caracas (Veneçuela) ha viscut un 2016 estrany. Ha aconseguit un únic títol WTA en el millor escenari possible: Roland Garros. I contra Serena Williams a la final. És el primer grand slam de la seva trajectòria i la podria haver conduït al capdamunt d’aquest top 50. Però la resta de l’any no ha acompanyat. Ha caigut del 3r al 7è lloc del rànquing i va decebre als Jocs de Rio.
31. Ferran Latorre – Alpinisme – 46 anys
Aquest 2016 Latorre ha fet un doble pas de gegant per assolir el gran repte de pujar els 14 cims de més de 8.000 metres del planeta sense oxigen. N’acumula 13 en total després de culminar l’ascensió amb èxit al Makalu (23 de maig) i al Nanga Parbat (25 de juliol). Aquesta darrera, segons ell, la més dura de totes. Ja només li queda l’Everest. A la primavera podria ser el primer català en completar el repte.