Les ombres de la Rafa Nadal Academy

3 minuts de lectura

Aquest dimecres 19 d’octubre Rafa Nadal ha inaugurat el Centre Internacional de Tennis Rafa Nadal, la Rafa Nadal Academy. Aquest és un projecte molt important per al manacorí, que va explicar que era un un dia “inoblidable” per a ell, per a la seva família i per al seu equip: “És un projecte molt especial i és doblement emocionant pel fet de fer-ho a casa, aquí, a Manacor. És un somni fet realitat”. No ens estranya: després d’uns quants anys de feina, el manacorí acaba d’estrenar un complex esportiu de primer nivell a la seva localitat natal.

nadalfederer

El complex compta amb 26 pistes de tennis de terra batuda i gespa artificial, 10 pistes de pàdel, dues piscines (una coberta i l’altra a l’aire lliure), un centre de fitness, un camp de futbol 7 i una pista poliesportiva. Lligat a aquestes instal·lacions, el recinte també compta amb un museu de l’esport, amb la seu de la Fundació Rafael Nadal, amb un bar-restaurant, una clínica i amb el Rafa Nadal Sports Residence, un hotel de 65 habitacions que ja va obrir les portes a l’estiu amb reserves plenes i preus superiors als 130 euros per habitació. Com dèiem, unes instal·lacions turístico-esportives de primera fila dirigides principalment a joves d’entre 11 i 18 anys que es formaran simultàniament a l’American International School of Mallorca. El cost de referència del programa anual és de 56.000 €.

La inauguració va comptar amb la presència de Roger Federer (“hi portaré els meus fills quan vulguin aprendre a jugar a tennis”) així com el president executiu de Telefónica (la principal empresa associada al projecte i de la qual Nadal és ambaixador des de 2014), el president de la Federació Internacional de tennis i el president de l’ATP, el director del torneig de Wimbledon, la presidenta del govern balear Francina Armengol o Pedro Rosselló, alcalde de Manacor.

Un projecte urbanístic singular

mdm034de001
Rafa Nadal posa la primera pedra de la seva acadèmia sota l’atenta mirada de José Ramón Bauzá

Els 24.000 metres quadrats construïts en un solar de prop de 50.000 metres quadrats es van començar a edificar el novembre de 2014 a la parcel·la adjacent a la Torre dels Enagistes. El projecte, presentat per Rafa Nadal, va ser considerat “d’interès general” el març de 2011 pel consell de govern balear. La inversió per a fer-lo possible es considerava d'”‘interès autonòmic” i es requeria la “posada en marxa urgent” del projecte.

És l’inici formal d’un projecte d’urbanització que va requerir una llei feta a mida el maig de 2012, que passava per damunt de modificacions del Pla Urbanístic General, que rebaixava el percentatge públic d’aprofitament urbanístic i que incloïa l’exempció d’actes de control previ municipal i de l’avaluació d’impacte ambiental. Finalment, Nadal va quedar exempt de pagar llicència d’obres (Sebastià Gaia, regidor del PSM de Manacor, xifrava l’estalvi en 700.000 euros) i no va haver de cedir terrenys per a fer possible el projecte.

Simultàniament, la família Nadal portava l’Ajuntament de Manacor al jutjat per l’expropiació d’un terreny qualificat de zona verda valorat finalment en més de 14 milions d’euros i situat ben a prop de la nova Rafa Nadal Academy. Ho denunciava Xitxeros amb Empenta fa un parell d’anys amb aquest vídeo:

Les dues mesures, a més, estan estretament relacionades, tal com va denunciar la periodista Margalida Bonnín. Les obres, a més, van tenir la seva quota de polèmica: la Plataforma en Defensa dels Camins va denunciar que el material d’obres impedien el pas en una via pública, una situació que es va mantenir vigent durant uns quants mesos. De fet, va demanar que s’obrís un expedient sancionador als promotors (la família Nadal) per ocupació il·legítima de l’espai públic.

El col·lectiu Terraferida, en contra

El projecte de la Rafa Nadal Academy també ha generat amb veus crítiques. No tothom ha compartit la necessitat del projecte ni ha validat que la creació de llocs de treball o la construcció d’un espai de primer nivell esportiu requerissin uns tràmits urbanístics diferents que els exigits a qualsevol altre projecte.

La Rafa Nadal Academy, quan estava en plena construcció
La Rafa Nadal Academy, quan estava en plena construcció

És el cas del col·lectiu Terraferida, que encara no fa ni un mes, el passat 25 de setembre, resumia el seu posicionament en 6 punts a la seva pàgina de facebook:

1. Ha destrossat 6 hectàrees de terra fèrtil a la part forana de Manacor.
2. Ha generat un impacte visual i paisatgístic desmesurat.
3. Ha espenyat i devaluat l’entorn històric de Sa Torre dels Enagistes.
4. Pur urbanisme a la carta. PP i PSOE varen aprovar junts al Parlament, una llei feta a mida perquè el macro complex no hagués de complir la llei, ni tan sols el Pla General de Manacor.
5. L’ajuntament de Manacor ha fet favors continuadament als promotors.
6. Avui mateix, IB3TV ha fet una retransmissió en directe d’un partit que ha acabat essent publicitat de franc (amb mitjans públics) per a un centre elitista i privat.