El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha participat avui a l’INEFC Barcelona a la conferència “La joventut, una nova eina al servei de la pau. Cap a una nova governança de l’esport”, emmarcada en la sessió plenària de la 28a sessió anual del Crans Montana Forum, on han intervingut ministres d’Esports, Joventut i Educació de diversos països, i presidents de federacions i organitzacions internacionals. ”Gràcies a l’esport podem tenir una societat i un jovent més formats, i, per tant, un món millor”, ha dit en la seva intervenció.
Davant un auditori integrat per personalitats del món esportiu i associatiu català i internacional, Gerard Figueras ha expressat el compromís del Govern perquè “la nostra societat faci més esport, una inversió que representa més educació i un descens de la factura sanitària”, cosa que ha de contribuir a tenir “un món millor”.
“L’esport és clau en les relacions amb altres països i no podem renunciar-hi”, ha dit el secretari general de l’Esport, que ha defensat el gran actiu que suposa pel model esportiu català “l’aliança entre el món públic i el privat”, una entesa que fa possible, per exemple, la implementació dels programes d’esport escolar a Catalunya des de fa molts anys. En aquest sentit, ha subratllat el rol dels 45 Consells Esportius, els Ajuntaments, les escoles i les famílies, amb el suport de la Generalitat, perquè “cada infant pugui fer esport com a activitat formativa i de lleure, no competitiva”.
Pensant en el futur, Gerard Figueras ha parlat de l’esforç del Govern perquè “tots els catalans practiquin esport, tant en el vessant competitiu com en el de lleure i d’inclusió social”, i ha afirmat que “treballarem per tenir una societat més esportiva i, en conseqüència, més democràtica i lliure”.
D’altra banda, el secretari general de l’Esport ha situat l’increment continuat de les xifres de pràctica esportiva a Catalunya com un dels llegats més importants que van deixar els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona del 1992, “una herència que també continua ben present en forma d’instal·lacions”. “Després dels Jocs, que van ser un èxit organitzatiu enorme, l’esport es va convertir en una estructura clau a la societat catalana”, ha assegurat, i ha recordat, d’una banda, que les instal·lacions de l’Anella Olímpica barcelonina funcionen al cent per cent i, de l’altra, que “la meitat de la població catalana practica algun esport”, amb un protagonisme per l’esport escolar, que compta amb “un sistema de competició consolidat que mou 500 mil joves”, i per les 72 federacions, que generen 700.000 llicències.
Durant la conferència, la resta de ponents han parlat de com millorar la governança de l’esport i de com pot contribuir la pràctica esportiva i el món de l’esport a la pau, la seguretat internacional i una millor relació entre els estats, a la vegada que qualificaven l’esport com una font de diplomàcia que s’ha d’aplicar amb transparència, afirmaven que els valors esportius són universals i es mostraven esperançats en el paper dels joves.
Han pres la paraula el fundador del Forum, Jean-Paul Carteron, i el president del mateix, Pierre-Emmanuel Quirin; el secretari general de la Unió pel Mediterrani, Fathallah Sijilmassi; el cap d’Administració i Projectes de l’Associació de Federacions Internacionals d’Esports Olímpics d’Estiu (ASOIF), James Carr; el ministre de Joventut i Esport de Benín, Oswald Homeky; el ministre d’Esports i Lleure de Burkina Faso, Taïrou Bangré; el president del Comitè Paralímpic Europeu, Ratko Kovacic; la cap de Departament de la Unitat de l’Esport de la Comissió Europea, Marisa Fernández; el president de la Federació Internacional de Petanca, Claude Azéma; l’antic capità de la selecció francesa de rugbi, Abdelatif Benazzi; el president de la Societat Peruana de Llei Esportiva, Sandro García; el president de la Confederació Internacional de Treballadors i Amateurs en l’Esport (CSIT), Bruno Molea; el president de la Federació Internacional de Pàdel, Daniel Patti; el director de Comunicació de la Federació Internacional de Judo, Nicolas Messner, i l’antic porter de la selecció camerunesa de futbol, Joseph-Antoine Bell, entre d’altres.
Al final de l’acte, que s’ha vinculat a la commemoració dels 25 anys dels Jocs de 1992, el Crans Montana Forum ha lliurat els guardons “New Leaders for Tomorrow” a diverses personalitats mundials, entre ells a esportistes de casa nostra. Cinc dels medallistes catalans de la cita barcelonina -Elisabeth Maragall (hoquei sobre herba), Natàlia Via-Dufresne (vela), Laura Tramuns (natació paralímpica), Carles Folguera (hoquei sobre patins) i Daniel Ballart (waterpolo)-han estat guardonats amb la distinció “Nous Líders d’Honor”.
Seguidament a la sessió plenària del Crans Montana Forum, ha tingut lloc la inauguració oficial del congrés, que ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat de Gerard Figueras. Després de la sessió a l’INEFC, el fòrum traslladarà les seves sessions al Recinte Modernista de Sant Pau durant el 6 i el 7 de juliol. Allà, els participants internacionals tindran al seu abast un intens programa de temàtiques diverses, com ara la sostenibilitat de la producció energètica, la gestió de corrent migratori actual, l’auge del populisme en la política moderna, la cooperació entre els països de la Ruta de la Seda, el paper de la dona a Àfrica, l’aigua lligada al medi ambient, l’encaix dels ports en els entorns urbans o les relacions estratègiques entre Europa i l’Àfrica. Tot plegat, qüestions que també portaran a Barcelona alguns dels principals líders d’opinió i de presa de decisions en les respectives matèries.