El 4t Natura&Sports Euro’Meet 2017, el congrés dedicat als esports a la natura, s’ha inaugurat avui a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, amb la presència del regidor d’Esports de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Isidor Alberich, el director d’INEFC, Jordi Solà; la vicepresidenta del Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC), Carmen Ercilla; el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president d’ENOS (European Network of Outdoor Sports) , François Beauchard.
Fins aquest divendres més de 130 participants procedents d’arreu d’Europa, així com també de Nigèria i Kènia, aportaran la seva experiència i coneixements al voltant d’aquesta temàtica. Gerard Figueras ha fet una valoració “positiva” i ha considerat un “encert” el fet d’acollir aquest Euro’Meet 2017 a la Seu d’Urgell. “La Seu és una ciutat una que ja fa força anys que ha fet una aposta per ser ciutat esportiva i per fer que els esports de muntanya i els esports de natura siguin un referent, no només per l’esport en sí mateix, sinó per la dinamització econòmica del territori i també com a país”.
En aquest sentit, el secretari general de l’Esport ha afegit que “per Catalunya, l’esport és un dels seus pilars fonamentals, i d’aquí tota l’aposta que estem fent avui perquè els esports siguin el motor econòmic de territoris de muntanya i del Pirineu. El marc d’aquest congrés ens dóna una magnifica oportunitat per explicar-ho als participants vinguts de diferents països però també per aprendre”.
Per la seva banda, Isidor Alberich ha remarcat la importància que té per a la Seu d’Urgell la celebració d’aquest congrés. “La Seu gaudeix d’una situació geogràfica privilegiada, envoltada de dos parcs naturals que la fa única, i aquest és un dels reclams que té la ciutat per a tots aquells amants de l’esport a la natura”. El regidor d’Esports ha afegit que aquesta singularitat fa que sigui un motor econòmic per la Seu i el territori, posant com a exemple el Rafting Parc, entre altres empreses dedicades a l’esport a la natura.
El president d’ENOS, François Beauchard, ha explicat que des d’aquesta organització s’està treballant amb diferents institucions d’arreu d’Europa amb l’objectiu de potenciar el treball en xarxa pel que fa a la natura i l’esport, com a eines que poden aportar molt al territori tant des del punt de vista econòmic com social i patrimonial.
El congrés ha continuat amb la conferència inaugural que ha pronunciat l’atleta establerta al Pirineu i ambaixadora d’aquest congrés, Emma Roca, sota el títol ‘L’empoderament de la natura a tots els nivells’.
El 4t Congrés Natura i Esports gira a l’entorn de la sostenibilitat i s’anirà desenvolupant d’avui i fins aquest divendres en 4 eixos principals: l’econòmic (Turisme actiu), el social (Esport en el medi natural i benestar personal), l’ecològic (Esport en reserves naturals) i l’institucional (Grans esdeveniments en medi natural). Cadascun d’aquests eixos es desplegarà a través de 2 ponents convidats per l’organització i de les aportacions dels mateixos congressistes.
Quant als ponents, destaquen Enric Truñó, responsable del projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2022; Enric Torres, director de Turisme Andorra; Javier Gómez Limón, d’Europark Spain, o el Dr. Peter Varley, de la Universitat Napier d’Edimburg, entre d’altres.
Els assistents al congrés podran realitzar pràctiques a la natura al Rafting Parc, a les hípiques del territori, BTT, marxa nòrdica, i altres activitats esportives a la natura. També presenciaran demostracions dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials). El congrés es desenvoluparà durant les tres jornades en dues sessions simultànies que tenen lloc tant a la sala Sant Domènec com al CETAP-Telecentre la Seu d’Urgell.