La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL ha organitzat avui una taula rodona amb diversos professionals de la gestió esportiva per analitzar els reptes i les oportunitats d’un sector que es consolida i creix cada vegada més a Barcelona. L’acte, celebrat amb motiu de la presentació del nou Grau en Gestió Esportiva de Blanquerna-URL, únic a Catalunya, ha comptat amb la participació, entre d’altres, del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i Sergi Corbella, degà de la Facultat.
Els han acompanyat Manel Arroyo, managing director de Dorna Sports i vicepresident del FC Barcelona; Filip Davobic, chief marketing officer de Kaptiva; David Serrahima, director general d’Octagon, i Jordi Villacampa, president del Club Joventut de Badalona (1999-2017). La taula ha estat moderada per Àlex Rivera, gerent del clúster INDESCAT.
El secretari general de l’Esport ha destacat la bona salut de què gaudeix l’esport a Barcelona i la necessitat que la universitat detecti i doni resposta a les noves necessitats que planteja el sector esportiu. També ha desvetllat algunes dades sobre l’esport a Catalunya, un sector que suposa el 2,1% del PIB, que ocupa 90.000 persones i que compta amb 18.000 entitats esportives registrades. A Catalunya, practiquen esport tres milions de persones, de les quals 450.000 són escolars, i 700.000 persones tenen llicència federativa.
Gerard Figueras ha lloat també la iniciativa d’un nou grau específic sobre la gestió esportiva i l’ha definit com un símptoma que “existeix una iniciativa universitària que està a l’aguait, que és capaç de detectar cap a on avança la societat, donar resposta immediata i posar un pla d’estudis al costat que es transformarà en ocupació i iniciativa laboral”. El secretari general de l’Esport també ha afirmat que un dels aspectes que fa referent Catalunya en l’organització d’esdeveniments esportius ha estat la capacitat dels sector públic i empresarial d’unir esforços i que, per tant, els nous professionals de la gestió esportiva “hauran de ser capaços de fer anar aquest engranatge, també en l’àmbit formatiu”.
Per la seva banda, els integrants de la taula han evidenciat el buit que fins ara existia a Catalunya pel que fa a programes formatius en gestió esportiva i la necessitat urgent d’omplir-lo amb propostes que cada vegada són més demandades pels futurs estudiants i pel sector empresarial, i que ja han estat adoptades per altres països com Holanda o els Estats Units.
Durant la taula rodona, els participants han abordat altres aspectes, com ara l’aplicació de la tecnologia en la indústria de l’esport, el present i el futur de la indústria esportiva tenint en compte l’hàbit creixent de practicar esport, els beneficis i els costos d’organitzar esdeveniments esportius, i el concepte d’e-sports com a fenomen a tenir en compte en el sector de la gestió.
La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL oferta per al curs vinent el nou Grau en Gestió Esportiva, l’únic que s’imparteix a Catalunya, que capacita els estudiants per a la gestió d’organitzacions, d’equipaments i de projectes en sectors com ara l’esport competitiu, l’esport recreatiu, l’esport salut, l’esport educatiu, el turisme esportiu o l’esport espectacle, a partir d’una formació sòlida i professionalitzada, amb vocació internacional, i que recull l’experiència formativa de Blanquerna-URL en l’àmbit de l’esport.