Un pòster a l’habitació

2 minuts de lectura

Vull que el pòster me’l signi també la Laia Sanz, per penjar-lo a la meva habitació”, deia dissabte, orgullosa, una jove esportista vestida amb la samarreta del seu equip. Al davant, tenia algunes de les millors esportistes catalanes, disposades a signar autògrafs a centenars de nois i noies impacients per poder compartir uns moments amb aquestes figures.

El desig de tenir complet aquest pòster, amb la foto de les principals referents de diverses esports, simbolitzava moltes coses. Que tenim un teixit esportiu ric i divers, que tenim ídols amb nom de dona i que alguna cosa està canviant. Fins fa poc, si preguntàvem a un adolescent, independentment del gènere, quin era el seu ídol, és poc probable que ens respongués amb un nom femení.

La transformació real arribarà quan els nens també pengin aquell pòster a l’habitació o llueixin la samarreta d’una jugadora, com passa ja amb l’Alexia Putellas. Crec que estem avançant en aquesta línia. Però per fer-ho possible hem de generar visibilitat i nous referents, els grans reptes que té l’esport femení.

Aquest és un dels objectius que ens hem marcat al Govern per aquesta legislatura, la legislatura de l’esport femení, comptant amb la col·laboració d’un teixit esportiu brillant i divers que amb el treball conjunt d’esportistes, entrenadores, directives i periodistes contribueix a situar l’esport com un pilar de país.

En una jornada històrica, dissabte passat vam aplegar a Tarragona més de 3.000 persones en un sol espai per reivindicar la força de l’esport femení. ‘Entre totes, tot’ va ser una festassa, on clubs, federacions, esportistes, etc. van empoderar allò que ja existeix però que s’anomena poc.

L’esport femení català es mereixia una posada en escena així per deixar ben clar que hi som i hi serem. Vam ensenyar la potència, la transversalitat i el dinamisme de l’esport amb veu de dona, des d’Amposta a Puigcerdà, passant per Lleida, Girona, Mataró, Sant Boi de Llobregat o Sant Cugat del Vallès. Una demostració de força potent, amb presència a la pista de més d’un centenar de clubs i 40 federacions, que anirà acompanyada d’una inversió de recursos per part de la Generalitat a l’altura del que es mereixen els nostres equips i esportistes.

Multiplicar per quatre els ajuts als conjunts femenins permetrà, per exemple, veure la banqueta d’un equip femení amb els mateixos recursos tècnics que un de masculí. Per excel·lir i continuar, així, mostrant Catalunya al món com un país esportiu de primer nivell.

Suport econòmic, visibilitat dels èxits i nous referents. Volem i podem sacsejar l’esport femení. Volem més pòsters de dones esportistes a les parets. Trencar motlles, barreres i estereotips. Fem-ho. Entre totes, tot.

Anna Caula i Paretas és la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya.