La retirada de Gerard Piqué

4 minuts de lectura

Aquest dijous a quarts de set de la tarda el jugador del FC Barcelona Gerard Piqué va publicar un vídeo a les seves xarxes socials per anunciar la seva retirada. El seu anunci va ser una de les grans notícies del dia i no només va obrir informatius, sinó que també va ser el tema central d’alguns programes de la franja de tarda, vespre i nit tant de ràdio com de televisió. Des de la Fosbury i l’Observatori Crític dels Mitjans Esportius fem una breu radiografia de la cobertura feta pels mitjans públics de la CCMA des del moment en què el jugador publica el vídeo. Al final, plantegem dues preguntes obertes.

Catalunya Ràdio va reaccionar fent valer la seva graella: el programa “La tarda de Catalunya Ràdio” va difondre la notícia tant bon punt va acabar una entrevista en marxa, li va dedicar una estona breu fent sonar l’àudio del vídeo de Piqué i va emplaçar els oients a aprofundir en l’anunci a partir de les 19h, amb el programa d’esports “Tot Costa”. De fet, el programa va seguir endavant tal com estava previst, amb la secció d’humor a càrrec de Godai Garcia. El “Tot Costa” es va centrar de forma exclusiva en l’anunci de Piqué i més endavant, al “Catalunya Nit”, l’anunci de Piqué va ser la notícia d’obertura i es va endur el 25% del programa informatiu, centrant-se en una vessant no tan futbolística del jugador. Paral·lelament, Catalunya Informació va anar citant la notícia i les reaccions a la notícia durant tota la tarda i la nit.

A TV3 l’anunci de Piqué va arribar en plena emissió del programa “Planta Baixa”, que va difondre el vídeo en primer terme i ràpidament va muntar un especial de més d’una hora amb múltiples convidats a plató i nombroses connexions fora de plató, totes elles esquitxades amb el vídeo del jugador de forma permanent. El programa, doncs, va canviar la seva escaleta al 100% per donar-li rellevància a la retirada de Piqué. Tot seguit el programa “Està Passant” va començar amb un parell de minuts sobre Piqué, per seguir el seu curs previst amb plena normalitat, tirant endavant les seccions de cada dijous sense més història.

El Telenotícies Vespre mereix menció especial, atès que va obrir amb Piqué i el seu vídeo al sumari, va emetre una versió molt poc reduïda del vídeo per començar el telenotícies i va tornar a emetre el vídeo (ara sencer) al bloc d’esports, centrat de forma exclusiva en Piqué i amb dos breus finals sobre futbol citats a viva veu “amb permís de Piqué” per tancar el bloc. Al Canal 324 Piqué també va ser notícia d’obertura en diversos blocs informatius.

Esport3, de la seva banda, va aturar una reemissió del programa “Esport Club” per connectar amb el canal 324 primer i de seguida emetre (com ho fa de forma habitual) la versió televisiva del programa “Tot Costa”. Sense canvis en la programació, la següent referència a Piqué ja va ser amb el programa “Onze”, també monogràfic sobre l’adéu del jugador.

Feta la radiografia de context, des de la Fosbury volem plantejar dues preguntes:

Quin sentit té programar de forma simultània dos “especials” sobre la retirada del mateix jugador per dos canals de televisió públics diferents?

Fa anys que passa: quan hi ha una notícia esportiva d’interès, TV3 preval davant d’Esport3. D’aquesta manera la CCMA nega l’opció al canal temàtic d’esdevenir referent per als teleespectadors amants de l’esport, que ja saben que és a TV3 allà on trobaran la notícia important. En aquesta ocasió el cas és molt especial, atès que Esport3 i TV3 van emetre de 19:00 a 20:15h dos programes diferents en directe que parlaven del mateix, fins al punt que algun convidat (Ricard Torquemada) va participar al “Planta Baixa” i també al “Tot Costa” en moments diferents de la tarda. Qui canviava de canal, es trobava el mateix tema i el mateix tipus d’intervencions, però amb cares diferents. Era duplicar format i esforços, perquè ningú va pensar que era una bona idea donar pes al format televisiu del Tot Costa i emplaçar des de TV3 a les persones interessades a seguir les reaccions a l’anunci de Piqué per Esport3

Això hauria permès mantenir l’escaleta original del “Planta Baixa” i evitar el que denuncia Arnau Tordera de forma ponderada i encertada aquí:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arnau Tordera I (@arnautordera)

La notícia és el vídeo o l’anunci de la retirada?

El segon fet que considerem sorprenent és que la tria comunicativa feta pel jugador (el vídeo) acaba sent l’eix on pivota la notícia (la retirada). És obvi que disposar d’un vídeo on el jugador explica les seves sensacions i fa públic l’anunci en primera persona és molt rellevant, però se’ns fa difícil entendre què porta als editors del TN Vespre a emetre’l sencer i quasi sencer en dues ocasions diferents a banda del primer visionat curt al sumari. Què aporta als teleespectadors un doble o triple visionat en un mateix espai informatiu? A la pràctica, una peça informativa amb imatges de Piqué com a jugador de futbol i un periodista explicant la retirada haurien estat més que suficient per exposar la informació que era rellevant per als teleespectadors.

La sensació que ens enduem després de veure el TN Vespre és que el fet rellevant és el vídeo i que necessitem veure’l diverses vegades per entendre tot el seu contingut, elaborat pel protagonista de la notícia i no en base al criteri dels periodistes.