El Vallès Oriental, nou epicentre del món aigua

5 minuts de lectura

Valleès sincro

Autor: Víctor Núñez

Publicat a La Fosbury #7

No són temps amables. En el sistema de valors en el que hem nascut, els diners poden no ser la base de tot, però sí que ho acaben condicionant pràcticament tot. Per això, quan gairebé tots tenim un pare, tiet o veí que ronda la cinquantena i ha perdut la feina; quan gairebé tots coneixem un munt de joves preparats i capacitats que amb prou feina poden treballar de matinada a un supermercat (i falsejant el currículum, no fos cas!), els tan emprats conceptes d’empreneduria, creativitat i proactivitat acaben estant més a prop d’una broma de mal gust que d’una realitat.

Sovint les onades ens ofeguen, però hi ha qui tria passar-hi per sobre

Un dels principals problemes del nostre país és l’onada de pessimisme en la que navega: un es lleva amb ganes de menjar-se el món, però van passant les hores i entre les notícies a la premsa, els whattsapps dels amics i les trucades dels familiars, el món se’t menja.

Però de tant en tant, malgrat les enormes dificultats que avui comporta, hi ha algú que decideix rebelar-se i surfejar l’onada per deixar-la ben enrere. Algú que té una bona idea (molt bona més ben dit), i el valor per arriscar-se el tot perquè arribi a bon port.

 

El valor de l’atreviment

Aquest és el cas del Club Natació Granollers. Capitanejat per en Josep Maria Mas i en Pere Calvo s’han atrevit amb el que probablement sigui el projecte més important en la història de la natació catalana: el Centre de Tecnificació de Natació Sincronitzada que s’ubicarà a Les Franqueses del Vallès.
Abans de seguir presentant aquest projecte tan bèstia, millor doneu un cop d’ull al vídeo de presentació. Després, quan hàgiu anat a buscar el pitet per no seguir tacant-vos la samarreta, seguim:


Estem davant d’un espai únic al món que ha de permetre les millors condicions per a entrenaments i competicions d’alt nivell de natació sincronitzada (i alguna cosa més…). Un espai de 13.000 metres quadrats per viure l’univers aigua 24 hores i de la manera més professional mai vista. Les obres d’aquest projecte començaran a priori la primavera del 2015, i es calcula que la tardor del 2016 es pugui posar en marxa.

vista aèria

Els 10 pilars del CTNS

1. Espai Sincro

El principal del projecte. El Centre de Tecnificació pretén ser un lloc on tant les nedadores del CN Granollers com les millors d’arreu del territori puguin perfeccionar la seva tècnica en la natació sincronitzada.
Per això comptaran amb una piscina d’entrenament i una de competició, amb les degudes mides i fundaria, així com amb vàries sales de fitness per a la posada a punt física dels esportistes.

2. 4×1 (2. Cliff-diving)

Com dèiem, serà el centre de la natació sincronitzada, i alguna cosa més…
Aquest centre integrarà fins a quatre disciplines del món aigua i una de les que més crida l’atenció a simple vista és el cliff diving (salts de gran alçada). Una prova que ja es va incloure als Mundials de Natació de Barcelona l’any passat i que gaudeix d’un moment ben dolç, gràcies a la combinació que ha trobat Red Bull entre l’esport i els espectaculars paratges on duen a terme les competicions.
El trampolí de 30 metres del CTNS serà el primer i de moment únic lloc que es podrà fer servir per a entrenar la modalitat, amb la probabilitat que s’hi disputi alguna prova de les World Series.

3. 4×1 (3. Waterpolo)

Amb un petit esforç extra, s’han preparat les piscines per a la pràctica d’un dels grans esports de casa nostra: el de la pilota groga. En un moment en el qual a la Barceloneta i a Sabadell tenim els millors jugadors del continent, una instal·lació d’aquest nivell pot assegurar el futur del polo aquàtic a casa nostra.

4. 4×1 (4. Activitats subaquàtiques)

Un altre dels grans encerts del club granollerí: l’explotació d’un sector cada cop més en auge i que més enllà de les immersions marines poques opcions més té ara mateix per als seus practicants. De nou, un nínxol ben trobat perquè tots els amants del submarinisme puguin gaudir i perfeccionar durant tot l’any.

5. Obert a tothom

Alguns ens estareu llegint i estareu pensant “osti si, molt maco això i molt a prop però només ho podré veure a la premsa…”. Res de res, la instal·lació estarà oberta als socis del CNG i a tots aquells qui es vulguin inscriure.
Seran d’accés “públic” les sales de fitness, a les pistes de pàdel, dos carrils de la piscina (per a cursets) i evidentment tots els serveis adjacents com els restaurants.

6. Les Franqueses

Una altra de les preguntes que molta gent s’haurà fet. Ho promou el CN Granollers però es fa a Les Franqueses?
Ben senzill, tot i les bones relacions que mantenen el Club i l’Ajuntament de Granollers, aquest no va considerar prioritari atendre les demandes necessàries per a aquest projecte. Anar passant el temps, els dirigents del CNG van presentar la proposta al municipi veí que, des d’un primer moment, va apostar pel projecte.
A Granollers més d’un s’estarà estirant dels cabells…

7. High-tech

Que l’esport i la tecnologia van cada cop més lligats no és cap secret. En aquest sentit, el CTNS serà una autèntica delícia en aquest sentit.
La millor tecnologia posada al servei de la natació sincronitzada: els últims sistemes d’àudio subaquàtic, un laboratori d’activitat biomecànica o unes pantalles al voltant de la piscina que a temps real permetran veure els moviments interiors i corregir a l’instant errors en l’execució de les figures.
D’altra banda, els vidres exteriors de la piscina d’entrenament es podran tornar opacs per tal que des de fora ningú pugui veure el que s’està entrenant. Sense dubte, un detall que apreciaran molts tècnics de l’alta competició.

8. Viabilitat econòmica

Amb un pressupost que ronda els 13 milions d’euros, la viabilitat està garantida. Per una banda, una empresa posaria entre 3 i 4 milions per l’explotació del trampolí de cliff-diving, mentre que la resta del pressupost estarà dividit en entre 5.000 i 6.000 accions de 1.000€, de les que un 30% estan ja aparaulades.

9. Caravaning

Una altra aposta que sembla destinada a l’èxit. Actualment les autocaravanes que vénen de viatge a Barcelona tenen dues opcions principals: aparcar a la via pública pagant zones blaves/verdes/multicolor, o bé abandonar el cotxe en un descampat i resar a tots els déus que coneguin perquè quan hi tornin l’automòbil estigui sencer.
L’aposta del CNG és dedicar un ampli espai perquè puguin aparcar en un recinte natural, tranquil i vigilat, amb altres serveis a la seva disposició com rentadores o zona d’oci comú.

10. Concepte Stage

Molts clubs no es troben còmodes quan han de fer un stage preparatori per la incomoditat dels anomenats desplaçaments interns: de l’hotel al centre d’esports, després al restaurant, etc… molts viatges i un mai sap ben bé on para. Amb la residència integrada al CTNS el propòsit és que els esportistes tinguin totes les facilitats en un mateix recinte i focalitzar totes les seves energies en la preparació.