La vida després de Mati Ortiz

2 minuts de lectura
Mati Ortiz no oblidarà el dia de Sant Joan d’aquest 2019. Aquell dia, a primera hora del matí, el seleccionador espanyol de waterpolo li va comunicar que no seria al grup que aniria a Corea per disputar el Mundial d’aquest any. La competició comença demà, i així com ho faci el primer partit de l’equip contra Grècia el protagonisme serà pels resultats. Fins llavors, però, hi ha la pregunta que es fa bona part de l’afició: com serà la vida després de Mati Ortiz.

La decisió de no seleccionar a la jugadora nascuda a Mèxic però catalana pels quatre costats és una altra anotació a la trajectòria de Miki Oca, el seleccionador indissociable de la generació d’or del waterpolo femení. No es pot entendre l’actual cicle sense la figura de l’entrenador, això és així i tothom li reconeix, però també és cert que aquest darrer episodi amb la jugadora del Sabadell pot recordar l’exclusió, també a darrera hora i amb rerefons polèmic i mediàtic, de Jennifer Pareja just abans dels Jocs de Río 2016.

La decisió d’Oca va ser sorprenent perquè Ortiz té 28 anys i aquest any ha tornat a ser un puntal del joc del Sabadell, el gran dominador català i europeu del waterpolo. És una obvietat que, per l’aficionat ras, d’arguments dins la piscina n’ha seguit mostrant la jugadora perquè consti com una de les millors especialistes del continent en la sempre específica defensa de la boia rival. Així doncs, per què Oca ha “jubilat” de la selecció a una puntal?

Sabadell 19-20 d’abril del 2019. Euro League Women Final Four al Club Natació Sabadell. Foto: MIGUEL LÓPEZ MALLACH per Fosbury. cat

Les explicacions del seleccionador

Miki Oca no és gaire amics de grans declaracions però la Federació va emmarcar la decisió del seleccionador en el relleu generacional del grup. Mati Ortiz hi va reaccionar de forma impol·luta, amb el típic escrit d’Instagram amb to d’agraïment per l’etapa tancada i dient adéu a la internacionalitat. Les reaccions del món del waterpolo, unànimement, li reconeixien que és un dels mites del waterpolo de casa nostra. Aquesta mateixa setmana, a Ràdio Sabadell, Ortiz explicava que havia estat “un cop dur” però comprava el relat del canvi generacional, en un aval a les joves jugadores del combinat.

L’únic similar a un retret a Oca: “M’ho podria haver dit abans perquè no és una decisió que es pren d’un dia a l’altre. Vam estar tres setmanes a Sierra Nevada que van ser molt dures però que no les canviava per res. Tampoc m’emporto la rancúnia. Això ha passat, té solució? No. Canviaran les coses? No. Doncs ja està”.
Als Jocs del Mediterrani de l’any passat.

Dues senyalades com a substitutes

Passada la pàgina emocional, queda l’esportiva, que comença aquest diumenge amb un Espanya-Grècia molt transcendental. El mateix seleccionar, al Media Day, assegurava que “el primer partit contra Grècia serà duríssim i important de cara a la primera plaça de grup que és el nostre primer gran objectiu”. Cuba i Kazakhstan completen el grup.

I qui farà de Mati Ortiz? Doncs veient les rotacions dels darrers partits, la idea sembla que és que entre Marta Bach i Irene González s’ocupin de vigilar les boies rivals. Bach, capitana del Mataró, és una fixe per a Oca i veurà com el seu rol va en augment. Pel que fa a Irene González, que juga als Estats Units, és una de les novetats de la llista per al Mundial –sonat, també, el retorn de Roser Tarragó– i qui, peça per peça, pot rebre més l’important encàrrec generacional de ser, com a mínim, com ha estat durant 10 anys Mati Ortiz.