La bona salut del patí de vela ha permès que aquesta modalitat genuïna del nostre país brilli aquest cap de setmana a Barcelona malgrat les adversitats meteorològiques, amb unes ratxes de vent que van impedir completar les regates previstes i van provocar que s’acabés la prova de forma prematura després de tres dies de competició i una vuitantena d’embarcacions a la línia de sortida.
La Copa d’Europa de Patí de Vela organitzada pel Club Patí Vela Barcelona ha tornat a celebrar-se després d’un any d’absència arran de la Covid-19. Des de dissabte fins dilluns hi havia planificades diverses regates i en el darrer dia de competició, tot i que el sol va marcar la tònica de la jornada, el vent va impedir dur a terme la prova, tal com explica el primer oficial del comitè de regates, Tete Sabaté: “Hem tingut eixos de vent de tots els quadrants possibles, i finalment, amb dues hores de retard, hem pogut llençar la prova en les dues categories“.
Malgrat efectuar-se la sortida, el vent va alterar la trajectòria dels participants, fins al punt d’acabar provocant l’anul·lació de la prova. “Les condicions ja no eren bones per a ningú, i no garantien unes condicions justes per a tots els regatistes. És una llàstima no haver pogut celebrar les proves d’avui, ens quedem amb un regust agredolç”, exposava Sabaté. Amb la cancel·lació patida el dilluns, les classificacions de les dues proves celebrades el dissabte van acabar per decidir els podis finals de la Copa d’Europa.
Ana Pujol i Quim Esteba, campions
En primera categoria la campiona en categoria femenina va ser Ana Pujol (CNB), l’única dona participant que ha conclòs la Copa d’Europa amb 23 punts i amb una destacada onzena posició de la general absoluta. “Ha estat una Copa complicada, amb condicions difícils, però hem tingut uns comitès que han estat a l’altura, plantant cara als obstacles fins al final. Les dues proves celebrades sí que vam gaudir-les molt“, destacava Pujol.
En categoria masculina Quim Esteba (CN Tamariu) es va fer seva la victòria amb 4 punts. El podi el va completar Peco Mulet (CN Badalona) amb 6 punts i Albert Batlleria (CN Badalona), també amb 6 punts. Esteba valorava la seva victòria en unes condicions complexes que el van ajudar: “Personalment els vents mitjans em són favorables, m’hi sento còmode. Vaig poder defensar posicions de podi i, en la segona màniga, tot i que a mitja regata no ho veia gens clar, em va sortir rodó. En l’últim dia, a mitja regata el vent va caure del tot, i l’organització va fer bé de neutralitzar la prova”.
Costigan i Martí, guanyadors en segona categoria
En segona categoria, el podi femení va estar format per Grainne Costigan (CPVB), que es va endur la victòria i la tretzena posició general amb 31 punts, per davant d’Adriana Barange (CMV el Prat), amb 45 punts, i de Clàudia Sambola (CMV el Prat), amb 51 punts. La regatista irlandesa, que va viure un amor a primera vista amb el patí de vela quan el va descobrir, ressaltava la victòria tot i els nervis previs a la competició: “En les dues proves vaig sortir molt malament, però afortunadament vaig poder remuntar posicions i acabar força millor. Era la primera gran prova que disputava en patí i ha estat una gran experiència”, assegurava amb entusiasme Costigan.
En homes, Oriol Martí (CPVB) es va proclamar vencedor amb 3 punts, acompanyat al podi per Jordi Giménez (CN Badalona) amb 5 punts i Miquel Àngel Alonso (CNB) amb 11 punts. “Va ser una llàstima no poder gaudir de més proves, perquè les dues que vam disputar van ser molt divertides i van anar molt bé. Personalment vaig poder donar guerra, amb molta una lluita intensa en les primeres posicions, on les diferències eren petites. Malgrat els obstacles, l’organització va ser fantàstica, amb molta capacitat d’improvisació”, relatava Martí.
Una cita internacional
Entre els regatistes procedents d’altres indrets del món, en destaquen alguns noms com el del belga Simon Lerno, que competeix de la mà del seu germà i el seu pare. “Catalunya és el bressol del patí de vela, em sento com a casa. A Bèlgica normalment naveguem unes 20 persones, i aquí en serem més de 70”, explica aquest belga de 33 anys, que s’ha trobat còmode en aquestes condicions passades per aigua: “Estic agraït d’aquesta pluja i vent, és el típic temps belga, així que em sento com a casa”.
Entre els participants estrangers també es troba el francès Jacques Guibert, que practica el patí de vela des de fa 43 anys: “Vaig conèixer Guido Depoorter, pare d’aquest esport, a Sant Antoni de Calonge, i des que em vaig comprar el patí el 1978, no he parat. Fins al punt de crear l’Associació Francesa de Patí de Vela, de la que en soc president, afiliada a la Federació Francesa de Vela i amb l’objectiu principal de promocionar l’esport”.
També preparat per donar-ho tot al Mediterrani hi ha Andreas Bredendiek, organitzador de la primera competició de patí de vela a Alemanya, que també va descobrir aquest esport a Catalunya el 2009: “A Alemanya naveguem en llacs, on l’aigua és totalment plana, no com aquí. Les meves opcions són molt petites, però vinc a divertir-me”, comenta. Tots ells s’han convertit en ambaixadors del patí de vela als seus respectius països i en protagonistes de la vintena edició de la bentornada Copa d’Europa de Patí de Vela a les aigües de Barcelona.