Vacunes i esport professional: una prioritat?

3 minuts de lectura
L’any 2021 ha començat amb campanyes de vacunacions dirigides a sectors vulnerables de la població d’una part del món.

La vacuna que ha de protegir la població davant la Covid-19 serà una de les grans notícies recurrents d’aquest any que acabem d’estrenar. Al nostre país la prioritat en l’inici de la campanya de vacunació no ha generat debat: primer la rebran les persones més vulnerables i el personal sanitari, i després ja vindran altres sectors de població. És un criteri generalitzat arreu del món entre aquells països que ja disposen de vacuna i probablement també ho serà entre els que encara estan esperant el seu torn, en un nou reflex de la desigualtat que genera el model econòmic present a la majoria d’indrets del planeta. Sigui com sigui, no hi ha cap evidència científica que porti els esportistes d’elit a ser considerats un grup prioritari a l’hora de rebre vacunes però el debat ja s’ha obert.

L’UAE Team Emirates és l’equip ciclista que compta amb el darrer guanyador del Tour de França, l’eslovè Tadej Pogacar, i des d’aquesta setmana és el primer equip d’esport professional que ha començat a vacunar a tots els seus integrants. Ciclistes i membres de l’estructura van rebre aquest dijous la primera dosi de la vacuna que s’està utilitzant als Emirats Àrabs Units i que també és la que s’està fent servir a Israel i a la Xina. L’aposta de l’UAE és clara: arribar a l’inici de temporada a finals d’aquest mes de gener a Mallorca amb tot l’equip vacunat per poder afrontar el curs amb les màximes garanties possibles després que fa un any alguns dels seus corredors fossin alguns dels primers esportistes professionals en donar positiu per coronavirus.

Si bé la vacuna de l’UAE arriba en un moment en què els Emirats Àrabs Units ja han vacunat a més del 8% de la població, el cert és que aquest model implantat per l’equip del català David de la Cruz pot ser replicat aviat per altres equips professionals que veuen en la vacuna la via més ràpida per garantir una temporada més estable que l’anterior i una opció realista per estalviar-se part dels maldecaps econòmics que de ben segur viuran aquest 2021. D’altra banda, hi ha competicions com la NBA que han prohibit rotundament als seus equips que vacunin els jugadors saltant-se l’ordre de prioritats socialment acceptat.

Els Jocs Olímpics, pendents de les vacunes

El debat central del món de l’esport al voltant de la vacuna, però, afecta el gran esdeveniment per excel·lència: els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio. La cita japonesa es va haver d’ajornar per la pandèmia i ja fa mesos que s’especula sobre la necessitat que hi hagi una vacuna per garantir els Jocs aquest estiu. El passat mes de novembre el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, va assegurar que la vacuna no seria un element obligatori per participar als Jocs, que es tractava d’una decisió lliure i individual de cada esportista i una qüestió de salut privada, però que al mateix temps al COI faria campanya entre els esportistes per tal que es vacunessin com a mostra de respecte envers la resta de competidors i els amfitrions japonesos. Ja llavors, però, alguns mandataris internacionals explicaven que el COI s’estava movent per disposar de vacunes per a tots els esportistes i altres persones que haguessin d’assistir als Jocs.

El passat mes de desembre el govern japonès va demanar al COI que anés més enllà i organitzés un sistema per proveir vacunes a tots els participants dels Jocs, tan esportistes com personal implicat, especialment dels països en vies de desenvolupament que a curt termini no tenen accés a les vacunes contra la Covid-19. Com és obvi, el debat combina elements de salut pública i de despesa econòmica, i el COI està treballant en poder assumir com a mínim una part del cost associat a la vacunació de les persones que es desplacin a Tòquio.

Saltar-se la “cua”, una opció realista?

Mentre el COI argumenta que la seva prioritat com a institució és que les persones vulnerables i el personal sanitari disposi de la vacuna, un dels seus membres més carismàtics, el veterà Dick Pound, ha assegurat aquesta setmana que disposar de vacuna és la manera més lògica d’assegurar la celebració dels Jocs. Ho ha fet posant com a exemple el seu país, Canadà, en declaracions a Sky News:

Potser tindrem uns 300 o 400 esportistes classificats per als Jocs. Crec que destinar aquesta xifra de vacunes entre els milions de dosis que tindrà Canadà en els propers mesos per garantir la representació del país a un esdeveniment internacional d’aquesta rellevància i categoria és raonable. No crec que hi hagi cap mena de protesta popular per prendre una decisió com aquesta. És una decisió que cada país haurà de prendre i segur que hi haurà gent que dirà que ens estem saltant la cua de vacunes més lògica, però és la manera més realista de tirar endavant“.

Sigui com sigui, el debat convé afrontar-lo de cara i serà clau veure el ritme de vacunació que s’implementa en les properes setmanes arreu del món per veure si aquesta primera vacuna de l’UAE Team Emirates tindrà rèpliques ràpides en altres estructures d’esport professional i especialment la postura final que acaba assumint el COI envers els Jocs d’aquest estiu.