Tot i que ja fa 50 anys que l’ultimate frisbee va néixer com a nova modalitat esportiva i que fa un parell de dècades que es practica al nostre país, aquesta setmana hem viscut una fita magnífica per als amants d’aquest esport. No és només passar-se el frisbee a la platja, no. És un esport àgil que requereix una bona forma física als seus practicants i moltes més habilitats més enllà de la precisió. I a casa nostra, l’equip punter ara per ara és de les comarques gironines: els disctèrics ja triomfen arreu del món.
Segurament l’ultimate és la modalitat esportiva més coneguda del disc volador. Un esport d’equip en què els equips dels Estats Units exerceixen un domini aclaparador. Aquest cap de setmana han acabat els mundials, la cita que es disputa cada quatre anys i que, sens dubte, és la més important del calendari, amb unes finals amb equips que ja són clàssics de la competició. No és d’estranyar, doncs, que conjunts com el Revolver o el Riot nord-americans s’hagin tornat a proclamar campions del món en un torneig exigent i on hi participen formacions procedents de 36 països diferents. Després d’un torneig sense massa complicacions, el mal temps ha obligat l’organització a suspendre els darrers partits i programar les finals en un espai cobert lluny de les virtuts del camp a l’aire lliure.
Lluny de l’expectació que generen unes finals d’un campionat del món d’ultimate frisbee, els disctèrics de Celrà han estat un dels equips debutants en l’edició del mundial d’aquest 2018. Un dels 128 conjunts inscrits al torneig gràcies als seus èxits esportius dels darrers anys i, específicament, al triomf al campionat d’Espanya de 2016. El primer equip català en trepitjar el campionat del món ve valia una campanya de promoció que posés en valor la fita per a aquest esport. El resultat? Un vídeo fenomenal!
El camí cap al campionat del món ha estat intens i fructífer, participant en diferents competicions i obtenint molt bons resultats pel camí. En qualsevol cas, l’objectiu de la temporada era el mundial. L’estat d’Ohio ha acollit el campionat del món, on els Disctèrics eren un dels 48 equips participants del torneig mixt i tornen cap a casa amb un balanç de 4 victòries i 5 derrotes i el 41è lloc final del torneig.
El cert és que aquest resultat a la classificació final fa poca justícia al nivell de joc mostrat pels catalans. Amb 2 victòries i 3 derrotes a la fase de grups, els Disctèrics van haver de jugar-se l’accés al quadre dels millors 32 equips en un partit a cara o creu amb els colombians del Macondo, que els van superar amb claredat per 15 a 8. Una nova derrota contra un conjunt argentí (11-10) els va fer caure a la lluita pels darrers vuit llocs del torneig. En la darrera jornada, però, van tornar a oferir la seva millor versió per assolir nous triomfs davant els Flying Rabbits de Bèlgica (12-7) i els Wizards de Suïssa (13-10).
Un final dolç, amb una petita “revenja” davant el conjunt suís, que fa un mes els va superar al Windmill (un gran torneig entre equips europeus) per 11 a 10. En aquell torneig, al juny, els Disctèrics van acabar ocupant la 20a posició entre 40 equips participants. Més enllà del fet anecdòtic del triomf contra el conjunt suís, el final del torneig ha estat agredolç per la impossibilitat de disputar el darrer partit que els havia d’enfrontar davant un equip de Singapur.
Sigui com sigui, els 19 jugadors dels disctèrics han viscut una experiència única per a l’ultimate frisbee del nostre país. Un debut davant els millors especialistes del món amb 4 triomfs i 5 derrotes en 9 partits. Un balanç ben digne en un nou pas endavant de l’esport mixt en una gran competició internacional.