Sara Sorribes i Paula Badosa, camí dels Jocs de Tòquio

3 minuts de lectura
El tennis del nostre país viu un moment il·lusionant amb destacades actuacions de dues jugadores ja consolidades a l’elit.

Garbiñe Muguruza ja no està sola a l’elit del tennis mundial. La jugadora barcelonina sembla haver recuperat el seu millor nivell després d’unes temporades molt irregulars i s’ha enfilat al 13è lloc del rànquing mundial, una plaça que la converteix en una de les favorites a accedir a les rondes finals de qualsevol torneig. Ella és una de les jugadores que aquest estiu, si no hi ha cap contratemps físic, participarà als Jocs Olímpics de Tòquio, atès que té un coixí suficient de punts per no haver de patir en els dos propers mesos. Sense tanta certesa, la situació de Sara Sorribes i Paula Badosa també és il·lusionant. Ambdues tennistes estan fent un pas endavant evident que les pot catapultar cap al quadre final del Japó per la via directa.

La castellonenca ho té molt ben encarat després de completar un mes de març memorable. Actualment ocupa el 48è lloc del rànquing WTA, la seva millor posició històrica, i malgrat la igualtat de punts que impera en aquesta zona del rànquing el cert és que és ara mateix es classificaria per a Tòquio amb solvència. Són 56 les places olímpiques que depenen del rànquing WTA i Sorribes no només passa el tall sinó que ara mateix també avançaria a nou jugadores més que es quedarien fora per excedir el màxim de quotes estatals disponibles (quatre jugadores per país). A més, la gran majoria de punts han arribat en els últims mesos amb un gran triomf i una altra semifinal a Mèxic (tots dos tornejos WTA 250) i els fantàstics quarts de final de l’Open de Miami (WTA 1000) davant les millors del món.

Tot plegat li ha permès fer un salt gegant a la classificació en un esprint més que benvingut i que obre de bat a bat l’opció de certificar aviat el seu bitllet olímpic. Una actuació destacada més en els propers dos mesos podria ser suficient per garantir una plaça que abans de començar aquest 2021 era força més dubtosa des del seu 66è lloc al rànquing WTA.

Una altra que mira el futur amb optimisme és Paula Badosa. La tennista catalana va meravellar-nos en la darrera edició de Roland Garros, el Grand Slam que ja havia guanyat en categoria júnior i en què l’any passat va avançar fins als vuitens de final. Enguany la jugadora de 23 anys ha continuat la seva progressió amb unes semifinals al WTA 250 de Lió i aquesta setmana s’ha colat a les semifinals del WTA 500 de Charleston, on ha superat per primera vegada una jugadora Top 20 (Belinda Bencic) i aquest divendres a la matinada l’ha feta encara més grossa davant la número 1 del món, Ashleigh Barty. La catalana s’ha endut una victòria merescuda per 6-4 i 6-3 I ha protagonitzat una de les grans campanades de la temporada. Un bon servei, clau per defensar els breaks en contra, i un joc consistent davant els alt-i-baixos d’una Barty especialment imprecisa, les claus d’un èxit que ha de portar Badosa a un nou nivell. Passi el que passi el cap de setmana, Badosa ja té garantit enfilar-se a la millor posició de la seva vida al rànquing WTA. Dilluns, com a mínim, serà 62a.

Aquesta posició actual també li donaria accés als Jocs Olímpics, atès que a la pràctica seria la 52a jugadora de 56 classificades. Com és obvi la situació de Badosa és molt més incerta i depèn absolutament del que faci en els dos propers mesos. A més, hi ha un condicionant evident que cal tenir present: els punts sumats en torneigs que encara s’han de disputar. Badosa va sumar 350 punts (un 30% dels que té acumulats) el 2020 a Roland Garros i a Turquia. Tots dos torneigs es disputaran aquesta primavera i afortunadament la catalana té garantit per normativa que si no millora els resultats de l’any passat els punts que prevaldran al rànquing seran els de 2020. És a dir, té els 350 punts assegurats en el recompte cap a Tòquio però alhora són dos torneigs on ho tindrà especialment difícil per ampliar el botí de punts actual.

Les aspiracions de Badosa passen, per exemple, per Madrid, després de rebre una invitació per accedir al quadre final d’un WTA 1000 que pot ser decisiu en les seves aspiracions olímpiques. Aliona Bolsova, fora del Top 100 del rànquing actualment, sembla descartada definitivament.