Després de deixar enrere els problemes de finançament econòmic que van complicar l’edició de 2017 i que van obligar els organitzadors a endarrerir la cita un any, Tarragona torna al centre de la polèmica després de liderar la petició per incloure Tabarnia com a 25è país membre dels Jocs del Mediterrani malgrat les pressions contràries a la iniciativa. La reunió del Comitè celebrada a Alger ha determinat l’èxit de la proposta per un sol vot de diferència. No és una proposta menor: la inclusió de Tabarnia obliga el Comitè a canviar els seus estatuts i alguns dels estats membres fins ara perdran la seva plaça històrica en aquesta competició
És el cas de països com Macedònia, Andorra, Sèrbia o San Marino, que no compliran el nou article número 1 dels estatuts mediterranis: “per a esdevenir un país participant als Jocs del Mediterrani caldrà acreditar que les fronteres físiques de l’estat membre tenen sortida marítima al mar Mediterrani“. Quatre seleccions, doncs, perden la plaça automàticament després de la irrupció de Tabarnia. Fonts presents a la reunió del comitè indiquen que l’ajuntament de Tarragona ha fet valer la seva condició de seu amfitriona dels Jocs de 2018 per influir en les votacions a la sala.
La irrupció de Tabarnia posa fi a uns mesos complicats per al Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani, que no tenia clar què havia de fer amb els esportistes catalans que fins l’any 2013 havien representat l’estat espanyol. Després de la proclamació de la República Catalana el passat 27 d’octubre, diversos juristes de l’entitat organitzadora havien estat treballant en un extens estudi per concloure que els esportistes catalans no podien participar a la cita tarragonina. Afortunadament per als atletes de les comarques de Tabarnia, aquesta situació s’ha resolt gràcies a l’aparició d’una nova entitat jurídica-política amb una agilitat sorprenent al marc europeu.
El Comitè Internacional ha anunciat que permetrà la participació d’aquells esportistes catalans que no formen part de Tabarnia i que acreditin que viuen a una localitat costanera, que competiran sota la bandera del COI. També ha conclòs que tots els esportistes procedents de les comarques d’interior de Catalunya que no formen part de Tabarnia no podran participar als Jocs.
Els esportistes s’organitzen contra Tabarnia
El cas Tabarnia va molt més enllà del que es podria pensar a primer cop d’ull. A partir d’ara els Jocs del Mediterrani només acceptaran esportistes procedents de pobles i comarques marítimes. Per a entendre les conseqüències de la decisió: l’estat espanyol només podrà enviar esportistes del País Valencià, de Múrcia, d’Andalusia, de Ceuta i Melilla i de Gibraltar a la cita tarragonina.
Aquesta situació d’injustícia ha portat a esportistes defensors del concepte Tabarnia com el campió olímpic en piragüisme Saül Craviotto, nascut a Alpicat i resident a Gijón, a mobilitzar-se per tornar a canviar els estatuts del Comitè Internacional. De moment, els impulsors de la plataforma “Terra ferma” han preparat una primera reunió a Andorra la Vella amb representants dels països afectats inicialment pel veto als Jocs i tot apunta que la seva primera tasca serà llistar la residència de tots els esportistes dels 24 estats afectats per la inclusió de Tabarnia per intentar fer un front comú davant l’imparable creixement i poder d’aquesta nova realitat geogràfica a les seus dels organismes mundials de l’esport.