El surf de rem adaptat guanya terreny a Palamós

2 minuts de lectura

Una nova passarel·la a la platja de la Fosca del municipi del Baix Empordà facilita l’accés al mar a les persones amb mobilitat reduïda.

L’any 2014 Marc Agell va impulsar l’empresa Paddlesurf La Fosca amb l’objectiu principal d’oferir activitats nàutiques a tot tipus de públics. La seva intenció era que persones amb discapacitat funcional també poguessin participar en aquestes activitats i llogar un caiac o una planxa de surf de rem com qualsevol altra persona. Des d’ençà aquest centre s’ha convertit en un referent del surf de rem adaptat, que ha crescut en altres indrets del país amb més opcions a indrets com Vilassar de Mar (amb SUP addict) i amb altres propostes que encaminen aquest esport cap a l’inclusió com les activitats del col·lectiu SUPerando (moltes d’elles a Vilanova i la Geltrú) o les classes de surf adaptat que ofereix l’Escola Catalana de Surf a Barcelona.

Sigui com sigui, la iniciativa sorgida a Palamós continua treballant per oferir cada cop més facilitats a les persones amb discapacitats funcionals i aquest estiu ha construït una passarel·la a la platja de la Fosca que uneix el passeig marítim amb la base nàutica i posteriorment una passera de fusta que arriba fins a l’aigua on els surfistes amb mobilitat reduïda podran pujar sobre la taula per iniciar la seva activitat esportiva.

La passera de fusta, imprescindible per garantir l’accés al mar a persones amb cadira de rodes / Aleix Freixas-ACN

Fins ara, malgrat oferir la possibilitat de fer aquestes activitats hi havia barreres arquitectòniques que impedien transformar aquestes activitats en propostes accessibles al 100%. Finalment, el responsable d’aquesta activitat ubicada a la platja de la Fosca de Palamós ha decidit construir una passarel·la que va des del passeig marítim de la Fosca fins a la base nàutica, on es lloga el material, i una passera de fusta que porta als usuaris fins a l’aigua.

Agell ha assegurat que no ha estat fins fa unes setmanes que ha obtingut l’aval de l’Ajuntament de Palamós per tirar endavant aquest projecte arquitectònic, que consistia en fer la platja accessible. De fet, lamenta que les administracions no hagin ajudat en la construcció d’aquests accessos per garantir que tots els banyistes puguin accedir a la Fosca tinguin o no diversitat funcional.

Des de principis de la temporada, el director d’aquesta escola nàutica havia estat demanant celeritat al consistori per poder tirar endavant la construcció d’aquestes passarel·les i passeres. Finalment, després de pressionar als regidors i tècnics municipals va aconseguir l’aval per tirar la infraestructura endavant.

Surf de rem adaptat

A partir d’ara, els usuaris que vulguin tan sols hauran d’anar fins a la parada de surf de rem i demanar llogar una taula “de la mateixa manera que ho faria una persona sense cap tipus de discapacitat“. Aquests usuaris podran decidir si fer caiac adaptat o surf de rem adaptat, una modalitat que a Catalunya només ofereix aquest establiment de la Fosca i el del Maresme.

Per garantir l’accessibilitat, Marc Agell ha instal·lat una cadira sobre d’una planxa. Això garanteix als usuaris que puguin seure i remar amb la planxa mar endins. Si els usuaris decideixen fer surf de rem podran fer un curs d’iniciació o si ja saben com anar-hi, fer una excursió amb la família.

De moment, aquest dimarts al matí ja hi havia un grup d’una vintena de persones de l’Associació Pots -que organitza activitats per la inclusió- ha fet una sortida per la costa de Palamós amb el material adaptat. Ara, l’objectiu que té l’escola nàutica de la Fosca és seguir trobant solucions per fer que altres disciplines esportives vinculades amb el mar també siguin accessibles.

Diversos usuaris de l’Associació Pots, a la platja Fosca de Palamós fent caiac adaptat / Aleix Freixas-ACN