Bona part dels esports presents al programa de Tòquio 2020 han resolt en els darrers dies torneigs preolímpics molt rellevants en clau classificatòria. N’hi ha d’altres que han tancat el rànquing olímpic i alguns més que encara tenen el procés en marxa però que han viscut diverses novetats recents. Amb ganes d’ajudar a posar llum a la foscor, fem un repàs dels resultats més rellevants dels darrers dies.
Halterofília
Marcos Ruiz ha decidit assegurar el tret i ha anunciat que disputarà els Jocs en la categoria de +109 kg. La decisió del molinenc té dues conseqüències immediates. La primera és que ja té el bitllet olímpic assegurat i que aquest estiu competirà a Tòquio. La segona és que ho tindrà molt més magre per endur-se un diploma olímpic. La seva categoria natural és -109 kg i al Japó competirà amb rivals que poden pesar 20 o 30 quilos més que ell tranquil·lament amb l’evident desavantatge que comporta. L’objectiu era ser olímpic i està assolit, així que l’èxit és enorme. Si els propers dies hi ha renúncies o nous casos de dopatge entre els rivals de la categoria -109 kg, Ruiz encara podria canviar i aspirar a un resultat molt millor als Jocs.
Pentatló modern
Un altre esport que feia anys que no tenia un català classificat per als Jocs és el pentatló modern. Seguint l’estela de referents històrics com Manuel Bernabéu o Carles Lerín, aquest diumenge Aleix Heredia ha certificat el bitllet olímpic després de completar un gran campionat del món (ha acabat 15è) i de ser molt regular els darrers anys. Finalment el català ha ocupat el 12è lloc del rànquing olímpic i sisè a la pràctica després de les reassignacions per quotes màximes de països ja classificats. Per contra, la seva germana Laura s’ha quedat a les portes dels Jocs.
Amb un rànquing força inferior d’entrada al del seu germà, Laura Heredia necessitava completar un campionat del món sublim per tenir opcions reals de classificar-se. Malgrat brillar, no ho ha aconseguit. Però les seves opcions no estan completament descartades. La catalana ocupa la primera plaça de reserva entre les pentatletes europees i hi ha diversos supòsits en què s’acabi enduent el bitllet. Bielorrúsia té tres places i només en pot confirmar dues per als Jocs. Si descarta la presència d’Irina Pransiantsova aconseguida a l’europeu, el seu lloc anirà a parar a les mans d’Heredia. En un altre supòsit també es classificaria si ho fessin Rússia o Gran Bretanya. Fins el 21 de juny caldrà estar molt atents a aquests moviments. Uns germans pentatletes als Jocs? Encara és possible.
Atletisme
Javier Mirón ha aconseguit la marca mínima als 800 metres llisos i tot apunta que no haurà de patir per accedir als Jocs d’aquest estiu. Esther Guerrero també ha obtingut la mínima als 1.500 en una gran cursa a Itàlia i ha assegurat una plaça que ja tenia molt encarrilada. María Vicente ha completat un heptatló de 6.274 punts aquest cap de setmana que la fa enfilar fins al 12è lloc del rànquing olímpic. No és matemàtic, però la seva plaça olímpica es pot donar per feta al 100%.
Laura Redondo ha fet el millor llançament de la seva vida durant una competició i enviant el martell fins als 70.66 metres ha recuperat el rècord estatal (en mans de Berta Castells des de 2016) i ha sumat punts molt important en el rànquing olímpic. Era la 38a atleta a la llista abans d’aquest cap de setmana i se’n classifiquen 32. Tindrà les seves opcions.
Natació artística
L’equip espanyol ha complert els pronòstics i s’ha classificat per als Jocs Olímpics després d’acabar en segona posició el torneig preolímpic disputat a Barcelona. Amb la plaça de duo ja garantida prèviament, aquest èxit augmenta considerablement el nombre d’esportistes catalanes que aniran a Tòquio. Si Iris Tió havia estat anunciada com a integrant del duo, ara s’hi sumen noms com el d’Ona Carbonell, Berta Ferreras, Txell Mas, Paula Ramírez o fins i tot Abril Conesa com a suplent. Després del sotrac viscut a Rio, torna la “normalitat”.
Tennis
Males notícies per a l’esport de raqueta per excel·lència. Paula Badosa, Garbiñe Muguruza, Rafa Nadal, Roberto Bautista i Sara Sorribes tenien la classificació ja garantida abans de començar Roland Garros. Més enllà de les exhibicions de Nadal o Badosa durant el torneig, el cert és que hi havia dues places més en joc que no s’ha confirmat. Una és la de Marcel Granollers, que aspirava a entrar al top 10 del rànquing mundial però que es queda a les portes amb una onzena posició en el moment de tancar el rànquing olímpic. Encara té opcions de ser seleccionat per als dobles a través de la federació espanyola. L’altra decepció se l’ha endut Albert Ramos, que ha vist com l’aparició d’Alejandro Davidovich als quarts de final parisenc l’ha relegat al cinquè lloc de l’equip espanyol i queda fora de les quatre places màximes per país que donen accés als Jocs.
Gimnàstica rítmica
Natàlia Garcia ha competit al campionat d’Europa essent la seva darrera opció d’obtenir una plaça individual per als Jocs de Tòquio d’aquest estiu. Ho tenia molt difícil i no se n’ha sortit després de ser 19a a la final amb 91.200 punts.
Karate
Els Països Catalans no tindran representació en l’única aparició d’aquesta art marcial als Jocs Olímpics. L’esportista que tenia més opcions d’aconseguir-ho era l’eivissenca Cristina Ferrer, però ha caigut en segona ronda del torneig preolímpic davant l’iraniana Rozita Alipourkeshka i ja no té cap opció de competir a Tòquio.