Del 14 al 16 de gener hem viscut diversos èxits notables d’uns protagonistes esportius que repassem a continuació.
1. Gerard Farrés
Subcampió del Dakar en buguies lleugers. El pilot bagenc ha sigut el millor pilot de la categoria T4 i ho ha demostrat al llarg d’un Dakar en què partia com a motxiller al seu equip. Aquesta condició de “gregari” l’ha portat a acatar ordres d’equip i a reduir la velocitat a escassos quilòmetres de meta per afavorir la primera posició del seu cap de files, Austin Jones. Sigui com sigui, Farrés suma el seu tercer podi al Dakar després de ser segon el 2019 i de ser tercer el 2017 en motos.
2. Paula Badosa
Campiona del WTA 500 de Sydney. Va ser una de les grans sensacions de l’any passat en passat del 70è al 8è lloc del rànquing WTA i el nou curs ha començat de meravella per a la tennista de Begur. Badosa ha guanyat el seu tercer títol com a professional en terres australianes pocs dies abans de començar el primer Grand Slam de la temporada amb la confiança pels núvols. S’enfila al 6è lloc del rànquing mundial després d’haver superat la campiona olímpica Belinda Bencic als quarts i a la txeca top 5 del món Barbora Krejcikova a al final.
3. Ander Mirambell
Classificat per als Jocs de Pequín. El pioner de l’skeleton al nostre país ha tornat a assegurar-se el bitllet olímpic per quarta ocasió consecutiva, de manera que Pequín 2022 serà una nova experiència després de Vancouver 2010, Sotxi 2014 i Pyegonchang 2018. En la darrera oportunitat per modificar el rànquing mundial i els punts de la cursa olímpica Mirambell ha sigut 24è a la copa del món. Cap dels seus rivals en la lluita per la plaça olímpica l’ha superat. A més, el català ha batut el rècord històric de velocitat al circuit de Saint Moritz baixant a 139,9 km/h.
4. Queralt Castellet
Bronze a la copa del món de surf de neu. La sabadellenca competirà a Pequín 2022 en un dels millors moments de la seva trajectòria esportiva i amb llicència per somiar amb l’únic gran podi que manca al seu palmarès. A Laax, a casa, ha sigut tercera a la prova de la copa del món de halfpipe d’aquest cap de setmana i suma dos podis al màxim nivell aquesta temporada que la situen en quarta posició final a la general. Una medalla de mèrit en una prova en què ha tornat a competir Chloe Kim, la indiscutible dominadora del mig tub.
5. Adrià Díaz
Classificat per als Jocs de Pequín. El patinador barceloní ha firmat una actuació sensacional als campionats d’Europa de patinatge artístic sobre gel i al costat d’Olivia Smart s’ha guanyat un disputadíssim bitllet olímpic per a la Xina. Díaz i Smart s’han imposat en els tres selectius definits pel seleccionador espanyol i d’aquesta manera es guanyen un bitllet en una temporada en què estan millorant tots els seus registres. A l’europeu han aconseguit una insòlita quarta posició final que els confirma com un duo competitiu al més alt nivell internacional.
6. María Vicente
Millor marca mundial de l’any en salt de llargada. La riberenca ha batut el rècord de Catalunya de salt de llargada de forma oficiosa, atès que enguany competeix amb llicència basca i en conseqüència les seves marques no són reconegudes per la Federació Catalana d’Atletisme. Vicente ha començat la temporada com un tro amb una marca de 6.70 metres i se situa al capdavant del rànquing mundial de les dues setmanes de 2022 que portem. Més enllà de l’anècdota, el registre és excel·lent i és una declaració d’intencions per a una especialista en les proves combinades.
7. Adel Mechaal
Rècord de Catalunya dels 10km. El fondista palamosí ha completat una cursa brillant a Eivissa i ha aconseguit completar els 10 quilòmetres amb un registre de 27:50 que més enllà de ser la millor marca de la història per a un atleta català també és el segon millor registre històric per a un atleta amb nacionalitat espanyola. En una cursa amb absència de llebres, Mechaal es va repartir la feina de liderar la cursa amb dos companys més amb l’objectiu d’assolir una gran marca a la Platja d’en Bossa.
8. Cecile Hernandez
Subcampiona del món en surf de neu adaptat. La incombustible rider nord-catalana s’ha vist superada per la nord-americana Brenna Huckaby en la primera de les dues finals que disputarà a Lillehammer en el marc del primer campionat del món d’esports de neu adaptats. Hernandez és subcampiona en Dual Banked Slalom i d’aquí a uns dies parteix com a candidata a l’or en snowboard cross. Tot plegat, mentre espera que el Comitè Paralímpic Internacional faci marxa enrere i li obri la porta de Pequín 2022 de bat a bat.
9. Georgina Gabarró
Campiona d’Espanya de raquetes de neu. La corredora d’Òdena ha començat l’any en plena forma i acaba de guanyar el títol estatal de raquetes de neu tot just una setmana després de penjar-se el bronze a l’europeu de l’especialitat a la mítica Ciaspolada. Gabarró va protagonitzar un 2021 excel·lent en la modalitat de curses per muntanya a Catalunya i està demostrant la seva polivalència en temporada hivernal amb les raquetes de neu.