Esport i Islàndia, molt més que futbol

2 minuts de lectura

Aquests dies tot el continent europeu (o més ben dit, tot excepte Cristiano Ronaldo) ha quedat meravellat amb la proesa de la selecció islandesa de futbol, que ha aconseguit situar-se entre els vuit millors països de l’Eurocopa. Una proesa per a un petit país de 330.000 habitants que ara ha captat l’atenció mediàtica perquè ha tret el cap en el futbol però que ja sap el que és destacar en altres esports.

Fins ara, si es parlava d’esport i Islàndia, segurament el més fàcil era pensar en l’handbol, considerat l’esport nacional de l’illa. La selecció islandesa masculina d’handbol és en les darreres dècades un dels equips a tenir en compte en l’handbol internacional. Especialment destacat ha estat el paper fet als Jocs Olímpics, amb una medalla de plata a Pequín 2008 i un quart lloc a Barcelona 1992. També destaca la tercera plaça aconseguida als Europeus d’Àustria 2010.

L'equip islandès d'handbol té un reconeixement mundial
L’equip islandès d’handbol té un reconeixement mundial

Històricament, Islàndia ha destacat, tenint en compte la seva mida, també en esports tan variats com l’atletisme, el bàsquet o els escacs, amb figures de classe mundial Johann Hjartarson o Fridrik Ólafsson. A part, si ho volem considerar un esport, on sobretot han destacat els islandesos ha estat en els campionats de l’home més fort del món, amb els quatre vegades campions Magnús Ver Magnússon i Jón Páll Sigmarsson, i més recentment amb Haftor Julius Björnsson, que encara no ha guanyat aquest campionat però que és mundialment conegut per ser l’actor que fa el personatge de ‘La Muntanya’ a la sèrie Joc de Trons.

Pel que fa als Jocs Olímpics, els islandesos han sumat quatre medalles des que el primer atleta islandès va participar als Jocs de Londres 1908. Podria semblar poc però per les dimensions del país no està gens malament. Exemples de països amb molta més població i que també compten amb quatre metalls olímpics: Perú, Costa Rica, Qatar, Líban i Ghana. A la plata aconseguida per l’equip masculí d’handbol el 2008, hi hem de sumar una altra plata de l’atleta Vilhjálmur Einarsson en triple salt a Melbourne 1956 i els bronzes que van guanyar el judoka Bjarni Fridriksson a la categoria de -95 kg a Los Ángeles 1984 i la saltadora Vala Flosadóttir en salt de perxa a Sidney 2000, respectivament.

La nedadora Hrafnhildur Lúthersdóttir va guanyar tres medalles als últims Europeus.
La nedadora Hrafnhildur Lúthersdóttir va guanyar tres medalles als últims Europeus.

Les previsions de cara els propers Jocs Olímpics de Rio 2016 no sembla que incloguin noves medalles per a l’equip islandès que, per exemple, no podrà comptar amb la selecció masculina d’handbol, que no s’ha classificat per l’esdeveniment. Tot i així, algunes esportistes lluitaran per estar, si més no, a prop del podi. Es tracta la nedadora Hrafnhildur Lúthersdóttir, que fa uns mesos ha triomfat als Europeus de natació amb dues medalles de plata i una de bronze; la migfondista Aníta Hinriksdóttir, vintena millor classificada dels 800 metres al Mundial de Pequín 2015; i la llançadora de javalina Ásdís Hjálmsdóttir, onzena en la final d’aquesta especialitat als Jocs de Londres 2012.

Ben diferents són els resultats que Islàndia aconsegueix als desconeguts Jocs dels Petits Estats d’Europa. Islàndia encapçala amb 1.144 medalles el medaller històric d’aquesta competició, que se celebra cada dos anys des de 1985. La segueixen en aquesta classificació Xipre, amb 1.136 medalles, i Luxemburg, amb 988.