D’aquesta manera la ciutat del Baix Llobregat serà la seu de les jornades d’esports d’equip d’aquesta 33a edició dels CCU. Unes competicions que comencen amb la primera de les dues jornades que se celebren del 14 al 30 de novembre amb els següents esports: bàsquet, futbol, futbol sala, handbol, rugbi-7 i voleibol. Recordem que des de fa uns anys es va optar per aquest reeixit format, que agrupa els enfrontaments entre els equips de les diferents universitats en només dues jornades de concentració, amb partits més curts de l’habitual. En podeu tenir més informació al web www.esportuniversitari.cat.
No fer passos enrere per imaginar el futur
En la darrera temporada dels CCU una de les grans novetats va ser la retransmissió de les finals universitàries d’esports d’equip a través de La Xarxa. D’aquesta manera, aquesta competició va guanyar en presència mediàtica i guanyar en importància fins i tot pels mateixos estudiants. En vam parlar en aquest reportatge “L’esport universitari vol progressar adequadament” on apuntàvem algunes d’aquestes millores. Una aposta que es manté en aquesta edició, una gran notícia per l’esport universitari.
Ara cal, però, cal reforçar-ho tot plegat i pensar nous passos endavant de cara al futur entre els actors implicats (universitats, alumnat, professorat…). I és que si es vol seguir potenciant aquesta competició esportiva universitària com ja s’està fent a nivell europeu, no pot ser que en els esports d’equip sigui tan difícil compaginar estudis amb entrenaments o partits de seleccions universitàries. Es tracta d’una problemàtica habitual a totes les universitats arrel de la implantació del Pla Bolonya amb molts seminaris d’assistència obligatòria i exàmens parcials.
El problema és clar, però resoldre’l és força més complicat. N’hem parlat amb responsables de l’esport universitari i sembla que una possible solució seria implementar dues hores a la setmana no lectives (per exemple, dijous de 14h a 16h), per potenciar les activitats esportives i culturals, com ja s’està fent a França. Això requereix, però un acord entre universitats i facultats que fa que de moment es vegi força lluny.
Una altra possibilitat, seria fer coincidir totes les competicions en una setmana blanca conjunta, però el fet que a la majoria d’universitats ara mateix no existeixi aquesta “setmana blanca”, ja que es fa avaluació continuada (seminaris, treballs, parcials, finals…) ho fa força inviable. “A més, si existís una setmana sencera sense classes potser molts estudiants aprofitarien per marxar fora, i si no tenim estudiants no podem fer campionats”, ens comenta el tècnic d’esports de l’UPF, Fernando Ruiz.
Reconeixement als millors de la passada edició
Tornant a l’acte de cloenda de la passada temporada i inici de la present, es van entregar dos dels premis més destacats: els de millors esportistes universitaris absoluts. Aquestes distincions van recaure en Marta Alsó, de la Universitat de Barcelona (UB), i Albert Puig, de la Universitat Ramon Llull.
Per la seva banda, el nedador Albert Puig –que va ser membre de l’equip olímpic espanyol que va competir a l’estiud e 2016 a Rio de Janeiro– va penjar-se cinc medalles als CCU (tres ors, una plata i un bonze) i dues més als Campionats d’Espanya Universitaris (un or i una plata).