Aquest dimecres arrenca el Mundial de la Seu d’Urgell, que en són dos en un: en canoe descens i en slalom. Diumenge es va fer una divertida rua pels carrers de la Seu a mode de cerimònia d’inauguració i a partir de demà el protagonisme serà ja a dins les aigües del Canal Olímpic. La presentació del Mundial va comptar amb la presència dels vicepresidents primer i quart de la Diputació, Jordi Latorre i Ferran Accensi; de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega; de Joan Ignasi Rosell, president de la Federació Catalana de Piragüisme; del director de la competició, Quic Ganyet; del representant territorial d’Esports a Lleida, Joan Segura; i del palista lleidatà German Jiménez, que serà un dels participants.
Tal com va precisar Jordi Latorre en la seva intervenció, el Mundial de La Seu d’Urgell permetrà veure en acció els millors palistes del món per endur-se l’or que els acrediti com a nous campions mundials en les diferents disciplines, però amb l’al·licient afegit que serà una competició classificatòria per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, de manera que definirà les places que tindrà l’equip espanyol, segons el procés selectiu de la Federació Espanyola. Latorre assenyala la Seu d’Urgell com a referent dins d’aquest esport i ha destacat que, per fer possible aquest Mundial, la Diputació ha efectuat una important inversió al Parc del Segre amb l’objectiu de “millorar unes instal·lacions que ja són d’alta qualitat, però que sempre cal anar fent passes endavant perquè siguin encara més capdavanteres.
Tres Mundials en un
Es tracta, doncs, d’una competició de primeríssim nivell que suposa, com recorda Jordi Fàbrega, que Lleida tingui un Mundial “tres en un”, perquè Sort va acollir al juliol “el Campionat del Món de Freestyle (estil lliure) i ara la Seu d’Urgell acollirà la part d’eslàlom olímpic i la part de descens”. D’aquesta manera, el Parc del Segre es torna a consolidar com un destí privilegiat per aquest esport i amb una tradició de més de 50 anys en l’organització de competicions de piragüisme d’aigües braves, que van tenir l’exponent màxim amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Fàbrega afegeix que aquesta serà “la tercera vegada” que el Campionat Mundial d’Eslàlom s’organitza al Parc Olímpic del Segre, després de les que es van celebrar “els anys 1999 i 2009”.
Les xifres del Mundial
La majoria dels integrants viuen i s’entrenen habitualment a la Seu d’Urgell, ja que el Parc del Segre és un escenari de proves del màxim nivell i un centre d’alt rendiment i de formació d’esportistes que estan aconseguint molt bons resultats, com passa a la resta d’instal·lacions d’alt nivell que es concentren al Pirineu com Arfa, Ponts, Sort, Foix i Pau.
L’avantatge de conèixer el Canal
Un d’ells, German Jiménez, del Sícoris Club, ha explicat que en aquesta ocasió l’equip espanyol juga amb el petit avantatge que suposa que “coneixem bé el canal”, amb la qual cosa la pressió és menor. Pel que fa als objectius, Jiménez ha dit que a nivell de descens, la seva especialitat, “espero donar alguna sorpresa, potser en patrulles i en canoa doble”, mentre que en eslàlom espera que els seus companys d’equip “aconsegueixin places per als Jocs Olímpics”.
Pel que fa al programa, el diumenge 22 es farà la cerimònia inaugural amb una rua pels carrers i l’acte central al Palau d’Esports (19.30 hores). La competició arrancarà dimecres 25 i es prolongarà fins el diumenge 29, en què també tindrà lloc la cerimònia de cloenda.
L’esforç en la reforma
Tal i com se sabia des de la doble nominació catalana per als Mundials, el Parc Olímpic del Segre –instal·lació de generació olímpica del 92, cal recordar-ho– necessitava unes obres de reforma que s’han impulsat amb el temps necessari gràcies a un ajut extraordinari del Consell Català de l’Esport per valor de 325.000 euros. El Parc Olímpic del Segre té un projecte propi de gestió de la instal·lació i entre els principals beneficiats d’aquesta remodelació hi ha el Centre de Tecnificació de Piragüisme de la Seu d’Urgell, que recollirà el llegat d’aquesta prova.
El Parc Olímpic, reforçat
Cal recordar que aquesta instal·lació combina l’esport de competició amb el turisme, sent un centre internacional d’esports d’aventura de ràfting, piragüisme, l’open-kayak i altres disciplines. La minicentral reversible de turbinació i bombeig d’aigua garanteix l’activitat els 12 mesos de l’any, amb el benefici que comporta per la pròpia comarca tota l’activitat que s’hi genera. De fet, el Parc Olímpic és una instal·lació remodelada que es troba dins el circuit internacional de competicions de la Federació Internacional de Piragüisme. Ho demostren 18 Copes del Món, un Campionat d’Europa i aquest que serà el seu tercer Campionat del Món, després dels que van tenir lloc l’any 1999 i l’any 2009.