Aquesta passada matinada ha conclòs el mundial de patinatge artístic celebrat a Asunción, al Paraguai. La darrera jornada competitiva ha tornat a situar el CPA Olot al lloc més alt del podi, recuperant el fil de l’hegemonia mostrada fins el 2018 en la modalitat de grups de xou grans. L’èxit olotí és la cirereta del pastís d’una actuació memorable amb dues victòries individuals històriques a càrrec de Pau Garcia i Llorenç Álvarez i set podis en total amb petjada catalana.
L’Olot torna al lloc més alt del podi
Durant anys i panys vam parlar de l’hegemonia incontestable del CPA Olot en la modalitat de grups de xou grans. Entre l’any 2004 i el 2018 l’entitat olotina va sumar dotze títols mundials i va ajudar a fer créixer la passió pel patinatge artístic arreu del país. Als World Roller Games de Barcelona, però, el títol se’l va endur el CPA Girona, un conjunt que havia anat apujant el seu nivell en l’anterior lustre i que va viure un 2019 pletòric. Malauradament, aquesta pugna saludable entre dos conjunts sempre interessats en perfeccionar el talent en una disciplina amateur i portar-lo a nivells de professionalitat indubtable sobre la pista, va quedar escapçada per l’esclat de la pandèmia durant el 2020.
Enguany el calendari ha recuperat el rumb de la “normalitat” i el CPA Olot ha tornat a la càrrega amb un espectacle que fa temps que estava preparat. “Trampa mortal”, que ja va ser campió de Catalunya el 2020, va proclamar-se campió d’Europa a l’estiu i acaba de guanyar el títol mundial després d’exhibir-se a Asunción i rebre fins a quatre notes de 10 per part del jurat, unes xifres que no es veien des de l’europeu de 2018 i amb una puntuació total de 136 punts, la més alta des de 2016. Sens dubte, la coreografia olotina de l’equip dirigit per Ricard Planiol i Ester Fàbrega ha tornat a meravellar a tothom i ha tingut un ampli marge sobre la resta de rivals. Els italians Cristal Skating i Show Roller Team han completat el podi després d’un frec a frec per la plata.
Un any més, el CPA Olot ha hagut de moure fitxa per poder costejar el viatge de les 24 patinadores i resta d’integrants de l’equip fins al mundial. Els costos econòmics i la incertesa generada per la pandèmia, han sigut determinants per a l’absència del CPA Girona (defensava el títol mundial i havia sigut tercer a l’europeu) o per al CP El Masnou en una categoria amb moltes patinadores en joc. Qui sí que ha viatjat, també després de fer campanya econòmica les darreres setmanes, ha sigut el CP Tona, que ha conclòs el mundial en la sisena posició amb la coreografia “Tic Tac”.
L’or del CPA Olot serà el darrer per a bona part de l’equip, atès que una desena de patinadores, segons informa Ràdio Olot, és previst que es retirin després d’aquest títol a Asunción i el club inici un nou relleu generacional.
Pau Garcia i Llorenç Álvarez fan història al Paraguai
Pere Marsinyach o Mònica Gimeno són alguns dels grans patinadors catalans que en els darrers anys s’han quedat a les portes del títol mundial en proves individuals. Més enllà de proves com els grups de xou o els quartets, el cert és que hi havia un repte pendent per al patinatge artístic del nostre país que s’ha saldat per dues bandes diferents aquests dies a Asunción.
El primer en aconseguir un or tan anhelat com merescut va ser Llorenç Álvarez, que ha optat per la categoria de Solo Dance per donar un salt endavant en la seva trajectòria i guanyar una medalla d’or sensacional. El patinador del CPA Ripollet va dominar la prova d’style dance de forma ajustada i va revalidar la primera posició en la modalitat de freestyle, de manera que s’ha proclamat campió del món. Álvarez ha sumat un total de 152 punts en una victòria força ajustada davant l’italià Mattia Qualizza (149) i el portuguès Pedro Monterio (146).
Les bones notícies, com dèiem, no s’acaben aquí. En la sempre disputadíssima modalitat lliure individual el jove paretenc Pau Garcia, de l’Skating Cunit, ha fet història enduent-se la medalla d’or establint un nou rècord de puntuació. Segon classificat després del programa curt, el català que debuta enguany en categoria sènior després de ser bicampió del món júnior el 2018 i 2019 ha remuntat al programa llarg i ha superat al fenomenal Luca Lucaroni, tetracampió del món i gran dominador de la disciplina en els darrers anys. Garcia d’aquesta manera es postula com el gran nom a seguir per al proper lustre i pren el relleu al podi d’un Pere Marsinyach que en aquesta ocasió s’ha hagut de conformar amb la sisena plaça.
En categoria femenina dues patinadores del nostre país han acabat al Top 4 final. L’alcoiana del CP L’Aldea Andrea Silva s’ha penjat la medalla de plata després de remuntar una posició amb el programa llarg i essent superada només per l’italiana Rebecca Tarlazzi. De la seva banda, la patinadora del CPA Caldes d’Estrac Carla Escrich ha mantingut un alt nivell un cop més en una gran prova internacional i ha acabat en quarta posició. A més, el relleu està garantit després que Clàudia Aguado (CPA Ripollet) s’hagi proclamat subcampiona mundial en categoria júnior.
Cunit i Matadepera, al podi
En aquest mundial d’Asunción també cal destacar la medalla de plata del CP Matadepera en la modalitat de grups de xou petits, donant continuïtat a l’èxit d’anys precedents d’altres entitats “petites” del nostre país com el mateix CP L’Aldea. A més, el quartet format per quatre homes de l’Artístic Skating Cunit (sota la direcció de l’omnipresent Manel Villarroya), també s’ha endut una medalla després de ser tercers amb l’espectacle “Vortex”.